Author photoMartina Gregová 11.07.2024 18:21

Kultúra a Trenčín patria k sebe. Mesto dostalo staronové umelecké srdce, má s ním veľké plány

Na kultúrnej mape Slovenska má Trenčín prominentnú pozíciu. Môže za to populárny festival, ale v rastúcej miere aj vynikajúce podujatia a obnovené objekty. Patrí k nim aj legendárne Kino Hviezda, ktoré nedávno prešlo dva roky trvajúcou rekonštrukciou. Architektonicky hodnotná národná kultúrna pamiatka vďaka nej získala novú podobu a stáva sa základom pre ďalšie plány mesta stať sa kultúrnou metropolou. 

Autorka: Lucia Pastierová

Autorka: Lucia Pastierová

Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s Nadáciou SPP, Slovenským plynárenským priemyslom a RTVS koncom minulého roka vyhlásilo 17. ročník jedinečného ocenenia Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Súťaž si už niekoľko rokov kladie za cieľ inšpirovať, motivovať a podporovať vlastníkov cenných národných kultúrnych pamiatok v úsilí o ich záchranu a obnovu.

Výsledky boli predstavené už pred niekoľkými mesiacmi. Veľkú pozornosť si ale zaslúžia aj nominácie, pričom medzi možno badať zvýšené koncentrácie rekonštrukcií v niektorých mestách. Popri Bratislave mali tento rok najväčšie zastúpenie Žilina a Trenčín. Z trenčianskych pamiatok boli nominované dve diela – komplexná obnova Meštianskeho domu a obnova Spolkového domu – Kina Hviezda.

Spolkový dom – Kino Hviezda začali stavať v roku 1938 podľa návrhu Dominika Filippa a Alexandra Marákyho. Aj keď si budovu dnes väčšina obyvateľov Trenčína pamätá ako legendárne kino Hviezda, jej pôvodná funkcia bola do istej miery odlišná. Išlo totiž o Katolícky kultúrny dom, ktorý bol postavený v záhrade starého katolíckeho kultúrneho domu, slúžiaceho ako sídlo viacerých kresťanských organizácií. Stavba nového objektu bola ukončená v júni 1940. 

Galéria

  • Stav predtým. Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka
  • Stav predtým. Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka
  • Autorka: Lucia Pastierová
  • Autorka: Lucia Pastierová
  • Autorka: Lucia Pastierová
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Fénix - kultúrna pamiatka roka
  • Zdroj: Kino Hviezda

Už vtedy sa v kultúrnom dome nachádzala divadelná miestnosť s možnosťou premietania filmov. Krátko po druhej svetovej vojne objekt prešiel do majetku štátu a bol premenovaný na Kino Hviezda. Tento akt bol symbolicky zdôraznený veľkou komunistickou hviezdou na streche budovy. Po odchode KSS prevzala celú budovu Československá armáda, ktorá ju následne niekoľko rokov prevádzkovala. Objekt bol od svojho vzniku dvakrát stavebne upravovaný.

Aj napriek tomu, že budova počas svojej existencie viackrát zmenila svojho majiteľa, názov a čiastočne aj spôsob využitia, jej základná funkcia verejného kultúrneho priestoru ostala po celú dobu viac-menej zachovaná. To isté platí aj o jej architektonickej podobe. Z architektonického hľadiska možno budovu označiť ako funkcionalistickú. „Stavbu charakterizuje jasná kompozícia, prestupujúce sa hranolové hmoty s veľkými oknami, priznaná skeletová konštrukcia a využitie prvkov a materiálov medzivojnového obdobia,“ popisuje mesto.

V roku 2009 bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Prevádzka v priestoroch Spolkového domu musela byť pre zlý stavebnotechnický stav ukončená už v roku 2018. K rekonštrukcii mesto Trenčín pristúpilo až o tri roky neskôr. Komplexná obnova následne trvala dva roky. Vzhľadom na charakter objektu na obnovu dohliadal Krajský pamiatkový úrad Trenčín.

Realizáciu obnovy mala na starosti žilinská spoločnosť SOAR. Potrebnú projektovú dokumentáciu vypracoval Pavol Balaščák. Budova počas dvoch rokov dostala novú strechu, výplne otvorov, interiérové prvky, fasády aj nové technické a technologické prvky. „Projekt obnovy rešpektoval a zachoval pôvodné objemové a základné dispozičné riešenie, ako aj všetky pôvodné hodnotné architektonické a umelecko-remeselné prvky,” uviedla Lucia Pastierová z KPÚ Trenčín. V interiéri došlo tiež k čiastočnej zmene dispozície, ktorá súvisela predovšetkým s výstavbou výťahu.

Pôvodná terazzová podlaha bola zachovaná a obnovená. Repasované boli tiež interiérové dvere, schodiská a zábradlia. „Exteriérové omietky sú, vzhľadom na silno narušený stav pôvodných, nové, avšak so štruktúrou a farebnosťou veľmi podobnou pôvodným,” dodáva Pastierová.

Po novom sa v priestoroch Hviezdy nachádza kultúrno-kreatívne centrum. Návštevníci majú k dispozícii dve multifunkčné sály, ateliéry, výstavnú galériu, tanečnú sálu a niekoľko ďalších priestorov, kde sa môžu konať spoločenské, kultúrne či vzdelávacie akcie.

„Našou víziou je vybudovať značku Kultúrno-kreatívneho centra, ktoré je v regióne všeobecne vnímané a uznávané pre svoju kvalitu, odbornosť a nadčasovosť. Prostredníctvom našich kultúrno-vzdelávacích programov chceme docieliť to, aby sa Hviezda stala najlepším miestom pre kultúrne a spoločenské vyžitie obyvateľov celého trenčianskeho regiónu a zároveň byť aj centrom, kde sa inšpiratívne veci nielen dejú, ale kde aj vznikajú,” naznačuje mesto Trenčín.

Ide o dôležitú súčasť aktivít v súvislosti s blížiacou sa organizáciou podujatia Európske hlavné mesto kultúry, ktorým bude Trenčín spoločne s fínskym Oulu. Počas daného roka sa bude v meste organizovať množstvo aktivít a podujatí, ktoré majú vytvoriť základ pre transformáciu Trenčína na kreatívne a konkurencieschopné centrum širšieho regiónu. Súčasťou EHMK je aj realizácia viacerých investičných projektov. Okrem Kina Hviezda vznikne aj Kultúrne stredisko Dlhé Hony, skvalitní sa verejný priestor v centre alebo zrevitalizuje bývalý železničný most. 

Malebné krajské mesto v susedstve Váhu tak smeruje k premene a celkovému pozdvihnutiu sa. V minulosti bolo spájané s módou, armádou alebo hokejom, po novom to bude aj kultúra. Slúžiť k tomu budú nové či obnovené stánky vrátane obľúbeného Kina Hviezda.

 

(Pamiatkový úrad SR, Fénix, Mesto Trenčín, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube