Author photoMartina Gregová 02.10.2024 20:48

Skvelý rozvoj mesta bude pokračovať. Trnava plánuje nové projekty, schválila potrebný úver

V priebehu leta schválilo Mestské zastupiteľstvo v Trnave prijatie bankového úveru vo výške 10 miliónov eur. Peniaze majú byť použité na šesť konkrétnych zámerov, pri ktorých sa radnica uchádza aj o získanie nenávratných finančných prostriedkov. Schválenie úveru umožní rýchlejšiu realizáciu projektov, ktoré opäť posunú Trnavu v jej snahách o vytvorenie skvelého miesta pre život. 

Zdroj: Mesto Trnava

Zdroj: Mesto Trnava

Úver, kotrý si mesto berie, bude mať prekleňovací charakter. Radnica tak nebude musieť čakať na celý administratívny proces schvaľovania žiadostí a odobrovanie verejného obstarávania a práce na jednotlivých projektoch sa budú môcť rozbehnúť skôr. „Úverová zaťaženosť mesta nebráni prijatiu ďalších nenávratných zdrojov financovania a bude naďalej pod hranicou 60% skutočných príjmov predchádzajúceho roku, čo je maximálna hranica podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy,“ informovala hlavná kontrolórka mesta Monika Černayová.

Najviac peňazí z úveru radnica vyčlenila na nový kamerový systém. Ten bude mesto podľa zverejnených informácií stáť až 3,7 milióna eur. Značná časť takto získaných finančných prostriedkov ďalej poputuje na rekonštrukciu objektu Emmerovej vily, ktorá sa nachádza v Ružovom parku. Radnica na ňu vyčlenila 2,7 milióna eur.

„Po rekonštrukcii by mala slúžiť ako priestor na reprezentačné účely s kultúrno-sociálnym rozmerom, ktorý zahŕňa napríklad aj aktivity pre seniorov. Uvažujeme tiež o kaviarni v časti krídla, ktorá spolu so sociálnym zázemím ideálne doplní oddychovú zónu zrekonštruovaného Ružového parku," uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Galéria

  • Emmerova vila. Zdroj: Mesto Trnava
  • Emmerova vila. Zdroj: Mesto Trnava
  • Areál ZŠ a MŠ K.Mahra. Zdroj: Mesto Trnava
  • Areál ZŠ a MŠ K.Mahra. Zdroj: Mesto Trnava
  • Areál pred objektom plavárne na STU. Zdroj: FB Peter Bročka
  • Areál pred objektom plavárne na STU. Zdroj: FB Peter Bročka
  • Kruhový objazd na križovatke Študentskej a Ulice J. Bottu. Zdroj: Trnavský hlas

Podľa mesta vypracovaná projektová dokumentácia rekonštrukcie Emmerovej vily rešpektuje podmienky na obnovu národnej kultúrnej pamiatky a bola vyhotovená tak, aby poskytovala čo najväčšiu variabilitu priestorov do budúcna. Po nedávno dokončenej obnove Ružového parku je rekonštrukcia Emmerovej vily ďalším krokom mesta k zveľaďovaniu verejných mestských priestorov. Zároveň ide o ďalší z plánovaných projektov, ktoré majú priniesť rekonštrukciu architektonicky významnej národnej kultúrnej pamiatky.

Veľké ambície má mesto tiež v oblasti vzdelávania. Takmer jeden milión eur z úveru poputuje aj na dlho očakávanú rekonštrukciu areálu Základnej školy a Materskej školy K. Mahra 11 a rekonštrukciu areálu Materskej školy K. Mahra 9. Projekt je pokračovaním snáh Trnavy stať sa prvým mestom na Slovensku s kompletne zrevitalizovanými školskými dvormi. V minulosti už rekonštrukciami prešli areály na Limbovej ulici, na Námestí Slovenského učeného tovarišstva, na Spartakovskej ulici, na M. Gorkého a na Ulici J. Bottu.

Návrh vychádza zo zámeru vzájomne prepojiť momentálne rozčlenené zóny na rôzne aktivity, zachovať existujúce ihrisko a vytvoriť novú bežeckú dráhu, ktorá jednotlivé funkčné zóny prepojí. V areáli pribudne tiež nové basketbalové ihrisko a viacero menších prvkov, ktoré skvalitnia ponuku voľnočasových a športových aktivít v danej lokalite. „Priestory, tak ako vždy, pripravujeme ako zdieľané s verejnosťou počas poobedných hodín a víkendov, aby sme výrazne skvalitnili ponuku voľnočasových a športových aktivít v mestských častiach,” popisuje mesto projekt rekonštrukcie areálu ZŠ a MŠ K. Mahra.

V júni tohto roku primátor Peter Bročka zároveň oznámil prípravu projektu nového športového areálu. Ten by mal vyrásť pred objektom plavárne na STU. Kompletnú projektovú prípravu zóny zastrešuje, koordinuje a financuje mesto. Na realizáciu projektu sa mesto pokúsi získať prostriedky z Fondu na podporu športu.

Čiastka 1 milión eur zo schváleného úveru poputuje aj na 2. etapu rekonštrukcie miestnej komunikácie Bottu-Moyzesa od kruhovej križovatky Študentská po okružnú križovatku Ružindolská. Popri dlho sľubovaných okružných križovatkách v lokalite pribudne tiež cyklotrasa. Mesto zároveň opraví povrchy ciest, chodníkov a parkovísk.

Posledným projektom, financovaným z prekleňovacieho úveru, bude úprava priestoru pred OD Jednota na Paulínskej ulici. Plánovaná revitalizácia počíta s vytvorením novej verejno-oddychovej zóny, ktorá bude harmonicky začlenená do existujúcej pešej zóny. V lokalite by mala pribudnúť stromová alej, zatrávnená plocha s lavičkami, fontána aj vydláždené povrchy.

Mesto zároveň informovalo, že v prípade získania peňazí z iných zdrojov budú peniaze určené na realizáciu prvých šiestich projektov presunuté na ďalšie plánované zámery. Medzi nimi sa nachádza napríklad modernizácia učební základných a materských škôl, revitalizácia vnútroblokov Spartakovská a Tehelná, rekonštrukcia Parku pri Kalvárii, revitalizácia verejných priestranstiev obytného súboru Generála Goliana a iné.

Schválenie prijatia bankového úveru sa stretlo aj s kritikou. Niektoré poslanecké kluby kritizovali zvýšenie úverového zaťaženia mesta. Radnica na tieto námietky reagovala tým, že „schválením úverového rámca v objeme 10 miliónov eur sa úverové zaťaženie zvýši len krátkodobo, keďže mnohé investície budú napokon prefinancované cez eurofondy.“

Realizácia plánovaných projektov prispeje k vyššej bezpečnosti v meste, zlepší podmienky pre školákov a škôlkarov, dopravnú infraštruktúru mesta a v neposlednom rade prinesie aj kvalitnejšie a modernejšie verejné priestory určené pre všetkých obyvateľov a návštevníkov mesta. Trnava sa opäť posunie vo svojich snahách o vytvorenie výborného miesta pre život. V tomto smere je na Slovensku jednoznačným lídrom. 

 

(Mesto Trnava, Trnavský hlas, SME, planujmesto.trnava, Trnavské rádio, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube