Author photoAdrian Gubčo 20.05.2024 09:34

Primátor Trnavy Peter Bročka: Chceme byť protipólom voči Bratislave

Ak možno na Slovensku hovoriť o meste, ktoré prešlo za posledné desaťročie najvýraznejšou zmenou, bola by to predovšetkým Trnava. Západoslovenské krajské mesto získava upravené verejné priestranstvá, cyklotrasy, moderné školy a športoviská a plánuje veľké štvrte. Mnohé z týchto úspechov sú spojené s primátorom Petrom Bročkom, ktorý Trnavu spravuje už tretie volebné obdobie.

Zdroj: Startitup

Zdroj: Startitup

Na začiatku minulého desaťročia Trnava v mnohom pripomínala iné slovenské mestá. Mala slávnu históriu a historické jadro, do veľkej miery narušené za socializmu, inak však bola zanedbaná a len málo výnimočná. V roku 2014 sa však primátorom stal miestny aktivista a právnik Peter Bročka. Išlo o jedného z najvýraznejších predstaviteľov novej vlny nezávislých primátorov, ktorí získavali pozície vo viacerých mestách.

Odvtedy sa Trnava citeľne zmenila. V meste sa začali zlepšovať verejné priestory v centre aj na sídliskách. Kým v jadre sa upravovali ulice s ohľadom na ich historický charakter a s dôrazom na utlmovanie dopravy, v okrajových častiach miest sa opravujú vnútrobloky aj uličky medzi rodinnými domami. Samospráva na mnohé z pripravovaných zmien vyhlásila architektonické súťaže, za čo dokonca získalo mesto ocenenie CE ZA AR – Patrón architektúry.

Verejný priestor však nie je ani zďaleka jediný smer, v ktorom sa Trnava zmenila. Masívne sa tu modernizujú aj budujú nové športoviská, opravujú a rozširujú sa školy i materské školy, zveľaďujú kultúrne objekty alebo plánujú nájomné bytovky. Mesto buduje špičkovú cyklistickú sieť, pričom si za vzor kladie holandské mestá. Na mnohé projekty prebieha participácia a všetky ich má zhrnuté na prehľadnom webe.

 

 

Na Trnavu dnes so záujmom pozerajú mnohí iní primátori a primátorky, ktorí sa snažia napodobniť jej úspech. Samotný primátor Peter Bročka zdôrazňuje, že to je zásluha tímu, faktom ale ostáva, že si udržiava vysokú popularitu, čo dokazuje dvojnásobné zvolenie – a to aj napriek prijímaniu nepopulárnych opatrení a pomerne otvorenej komunikácii.

V čom tak spočíva tajomstvo úspechu Trnavy? V čom má Peter Bročka výhodnejšiu pozíciu oproti bratislavskému primátorovi? Aké projekty mesto ďalej pripravuje a nakoľko je reálna vízia vzniku Štvrte, monumentálnej koncepcie nového mestského sektoru s päťciferným počtom obyvateľov? Aj o tom hovorí Peter Bročka v najnovšom diele Metropoly.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube