Author photoMartina Gregová 12.10.2024 13:39

Krajšie okolie metropoly. Malokarpatské mestá vyhlásili dôležité súťaže, zbavia sa zastaraných priestorov

Malebné malokarpatské mestá a mestečká v zázemí Bratislavy vynikajú množstvom historických pamiatok, zachovaným prostredím či bohatými tradíciami. Viaceré z nich však trpia na nízku kvalitu verejných priestorov alebo nedostatočnú vybavenosť, čo znižuje kvalitu života. Zmeniť to majú pripravované architektonické súťaže. Postupne sa ukazuje, že aj menšie slovenské mestá začínajú k tvorbe verejných priestorov pristupovať zodpovednejšie.

Zdroj: Mesto Pezinok, Mesto Svätý Jur

Zdroj: Mesto Pezinok, Mesto Svätý Jur

V posledných rokoch možno na Slovensku badať výrazné posuny v snahe o revitalizáciu historických jadier miest. Za každým z týchto projektov stojí cieľ zatraktívniť ich pre obyvateľov a návštevníkov a premeniť centrá z tranzitného verejného priestoru na priestor pobytový. Po súťažiach, ktoré vyhlásili niektoré krajské mestá ako Trenčín či Žilina, prichádzajú s podobnými zámermi aj o čosi menšie slovenské mestá.

Budúcu podobu historického námestia nedávno spoznalo napríklad mesto Poprad, a vďaka kvalitnej urbanisticko-krajinársko-architektonickej súťaži aj obec Chorvátsky Grob. Revitalizovať pešiu zónu plánuje aj mesto Ružomberok, ktoré s týmto zámerom začiatkom septembra vyhlásilo jednoetapovú architektonickú súťaž návrhov. „Cesta k lepšiemu životu v meste pre všetkých obyvateľov a návštevníkov spočíva aj v postupnom skvalitňovaní verejných priestranstiev. Pešia zóna je prirodzené centrum mesta, má to byť najreprezentatívnejší priestor,“ uviedol Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Podobné slová by sa dali aplikovať aj na iné mestá, ktoré majú vo svojich centrách pešie zóny so zachovanými zvyškami historickej architektúry, prípadne uvažujú nad ich vznikom. Zaradiť sa k nim plánuje aj Pezinok. V prípade Sv. Jura sa zas uvažuje nad doplnením vybavenosti, ktorá v tomto mestečku dosiaľ v kultivovanej podobe chýba. 

Galéria

  • Centrum Pezinka dnes. Zdroj: Mesto Pezinok
  • Centrum Pezinka dnes. Zdroj: Mesto Pezinok
  • Centrum Pezinka dnes. Zdroj: Mesto Pezinok
  • Zdroj: mesto Svätý Jur
  • Zdroj: mesto Svätý Jur

Súťaž na revitalizáciu centra mesta Pezinok

Pezinok vyhlásil dvojkolovú architektonicko-urbanisticko-krajinársku súťaž návrhov začiatkom októbra. Jej cieľom je revitalizácia centra mesta. Riešené územie je súčasťou pamiatkovej zóny. Zadanie sa zameriava na existujúce voľné a nezastavané plochy, pričom nepočíta s prestavbou existujúcich budov ani s výstavbou nových.

V prvom kole sa majú súťažné tímy zamerať na vyhotovenie architektonicko-urbanisticko-krajinárskeho návrhu, ktorý zachytí celé riešené územie s rozlohou 77.285 metrov štvorcových. Podľa súťažných podmienok je cieľom odprezentovať ideový koncept identity riešeného územia a zadefinovať ho z funkčno-prevádzkovej stránky. Tímy, ktoré postúpia do druhého kola, sa budú podrobnejšie venovať architektonicko-urbanisticko-krajinárskemu riešeniu revitalizácie centra.

Historické centrum mesta sa nachádza medzi železničnou stanicou a Pezinským zámkom. Typické sú preň meštianske domy, ulice v pravidelnom sieťovom pôdoryse aj zvyšky pôvodných hradieb. V centre mesta nechýbajú služby rôzneho charakteru či obchodné prevádzky. Podľa zadávateľa súťaže dnes celkový dojem z priestoru narúša predovšetkým vizuálny smog v podobe reklám a rôznych nápisov, rovnako ako aj veľké množstvo statickej dopravy.

Víťazný návrh by mal podporiť jedinečný genius loci Pezinka ako pôvodne vinárskej oblasti. Súťažné projekty sa musia zamerať tiež na modro-zelenú infraštruktúru, zlepšenie bezpečnosti verejných priestorov, elimináciu vizuálneho smogu a vytvorenie priestorov vhodných na stretávanie. Dôležitá je tiež ekonomická a udržateľná stránka návrhu a podpora chodcov a cyklistov.

Výraznú zmenu vo vnímaní riešeného územia prinesie aj plánované odstránenie parkovacích miest z Radničného námestia a parkovacích miest v okolí kultúrneho domu. Po novom by malo byť v rámci územia ponechaných len niekoľko záchytných parkovacích státí.

 

Aktuálny stav Radničného námestia v Pezinku. Zdroj: Google Maps

 

Súťaž na nové kultúrno-spoločenské centrum vo Svätom Jure

Koncom septembra bola vyhlásená aj architektonická súťaž návrhov, ktorej cieľom je návrh nového kultúrno-spoločenského centra vo Svätom Jure. Územie, na ktorom má objekt vyrásť, sa nachádza na okraji historického centra, v dotyku s pôvodným opevnením a v nadväznosti na hlavnú dopravnú tepnu mesta. Podľa zadávateľa súťaž predstavuje zaujímavú možnosť návrhu novej verejnej budovy v unikátnom pamiatkovom prostredí.

Vyhlásením súťaže mesto reaguje na potrebu výstavby adekvátneho kultúrneho zázemia, ktoré v mestečku na úpätí Malých Karpát v blízkosti Bratislavy v súčasnosti chýba. Na riešenom území sa dnes nachádza len čiastočne využívaná budova pošty zo 70. rokov minulého storočia. So zachovaním tejto budovy sa podľa súťažného zadania nepočíta.

„Pri návrhu nových objektov na riešenom území KPÚ považuje za podstatné, aby objekty svojou hmotou a celkovým architektonickým stvárnením, najmä úpravou fasád, nevytvárali výrazný kontrast k tradičnej zástavbe v mestskej pamiatkovej rezervácii, ako aj v rámci zástavby Krajinskej cesty,“ uvádza mesto.

Z funkčného hľadiska by mal nový objekt disponovať kultúrno-spoločenskou sálou s kapacitou zhruba 300 osôb, multifunkčným priestorom s kapacitou 60 osôb, obchodnými a polyfunkčnými priestormi na prenájom, mestskými bytovými jednotkami pre mladé rodiny, parkovacími kapacitami a atraktívnym verejným priestorom s veľkým podielom zelene. Návrh by sa navyše mal držať princípov udržateľnosti. Počíta sa s využívaním prírodných a šetrných materiálov s nízkou uhlíkovou stopou, inštaláciou fotovoltických panelov, vodozádržnými opatreniami a možnosťou dobíjania elektromobilov.

Celková odhadovaná výška nákladov na stavbu predstavuje podľa súťažného zadania 7,75 milióna eur bez DPH. Vzhľadom na predpokladanú výšku investície a finančné možnosti rozpočtu mesta Svätý Jur sa odporúča v návrhu uvažovať o etapizácii projektu na minimálne dve fázy.

Projekt by sa mohol pridať k dvojici pripravovaných zámerov v podobe rekonštrukcie miestnej synagógy a výstavbe obchvatu. Oba môžu výrazne zvýšiť atraktivitu Svätého Jura a prispieť k lepšej kvalite života. Za oboma stojí Bratislavský samosprávny kraj. 

O tom, že aj menšie slovenské mestá, ako sú Svätý Jur či Pezinok, začínajú pristupovať k tvorbe verejných priestorov a budov zodpovednejšie, svedčí práve vyhlasovanie obdobných súťaží. Lídrom v tomto smere však naďalej ostáva mesto Leopoldov, ktoré v roku 2016 za svoj prístup získalo ocenenie Patrón architektúry počas odovzdávania ceny CE ZA AR. Vďaka úspešným architektonickým a urbanistickým súťažiam sa tam totiž podarilo mimoriadne kvalitne zrevitalizovať už nejeden objekt či verejné priestranstvo.

 

(Josephine, uvo.gov, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube