Author photoMartina Gregová 22.09.2024 16:29

Fenomén celoslovenského významu. Malé mestečko realizuje jeden projekt za druhým a pracuje so špičkovými architektmi

V roku 2016 získalo mesto Leopoldov cenu Patrón architektúry v rámci prestížneho ocenenia CE ZA AR. Odvtedy tu na základe kvalitných architektonických súťaží vznikla nová podoba Mestského úradu či unikátny verejný park. Nedávno mesto oznámilo ďalší významný míľnik – radnici sa podarilo získať dotáciu na ďalšiu rekonštrukciu. Novú podobu vďaka tomu dostane budova bývalého kina Osveta, ktorej priestory sa premenia na kultúrne centrum.

Autori: Martina Radošovská/Ján Kekeli

Autori: Martina Radošovská/Ján Kekeli

Leopoldov patrí medzi menšie slovenské mestá. Nachádza sa v Trnavskom kraji, približne 20 kilometrov severovýchodne od Trnavy. Pomenované je po cisárovi Leopoldovi I., ktorý vládol v čase výstavby historicky známej leopoldovskej pevnosti. Leopoldov je možné charakterizovať ako priemyselné mestečko s dostatočnou infraštruktúrou a perspektívou ďalšieho rozvoja. Jeho charakter umožňuje pomerne pokojné bývanie vidieckeho charakteru s dostupnými výhodami mestského života a možnosťami rekreácie, ako aj rozvíjajúcich sa pracovných príležitostí vďaka prílevu investícií.

V posledných rokoch sa v súvislosti s Leopoldovom skloňujú aj úspechy na poli slovenskej architektúry. Tie sa spájajú predovšetkým s príkladným prístupom k vyhlasovaniu architektonických súťaží a následnými realizáciami vysokej kvality. Mesto v roku 2016 za svoj prístup dokonca získalo ocenenie Patrón architektúry počas odovzdávania ceny CE ZA AR.

Úspechy započalo vyhlásenie najväčšej architektonickej súťaže na verejnú budovu od éry vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Jej cieľom bolo získanie novej podoby mestského úradu. Do súťaže sa v tom čase zapojilo 51 autorských kolektívov. Vysoká účasť bola podľa vtedajšej primátorky mesta zapríčinená „hladom po tejto forme realizácie“.

Galéria

  • Mestský úrad v Leopoldove. Autorka: Martina Radošovská
  • Mestský úrad v Leopoldove. Autorka: Martina Radošovská
  • Mestský úrad v Leopoldove. Autorka: Martina Radošovská
  • Nový park v Leopoldove. Autor: Ján Kekeli
  • Nový park v Leopoldove. Autor: Ján Kekeli
  • Nový park v Leopoldove. Autor: Ján Kekeli
  • Kultúrne centrum Leopoldov. Zdroj: B.K.P.Š
  • Kultúrne centrum Leopoldov. Zdroj: B.K.P.Š

Prestavba Mestského úradu v Leopoldove sa napokon realizovala podľa návrhu prešovského štúdia zerozero. Vďaka projektu nového úradu získal Leopoldov dôležité verejné priestranstvo, ako aj správne a kultúrne centrum. Komplex zastrešuje nielen administratívne priestory, ale poskytuje aj priestor pre aktivity leopoldovských organizácií, klubov a knižnice. V rámci urbanistického riešenia vznikol súbor, pozostávajúci z pôvodnej a novej budovy, medzi ktorými sa nachádza kvalitný verejný priestor.

O výnimočnosti tejto stavby svedčia aj získané ocenenia. Mestský úrad v Leopoldove sa stal laureátom Ceny ARCH 2023 a v rovnakom roku zvíťazil aj v rámci ceny CE ZA AR v kategórii Občianske a priemyselné stavby. Okrem toho bolo dielo Slovenskou komorou architektov, v spolupráci s dvoma nezávislými expertmi menovanými Nadáciou Miesa van der Rohe, nominované na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru – EUmies Awards.

V roku 2016 samospráva vyhlásila ďalšiu zaujímavú a pre náš región pomerne nezvyčajnú architektonickú súťaž. Jej primárnym cieľom bola premena starého cintorína na verejný priestor, ktorý dostal názov Nový park v Leopoldove. Do súťaže sa v tom čase zapojilo celkovo 16 autorských kolektívov. Najlepší návrh vypracovali Klára Zahradníčková, Jakub Kopec a Tomáš Džadoň. K úspechu bezpochyby prispel aj fakt, že súťažný kolektív sa skladal z troch profesionálov, ktorých práca sa pri projekte Nový park výborne dopĺňa – architekt, krajinná architektka a výtvarník.

V čase vyhlásenia výsledkov odborná porota vyzdvihla predovšetkým sviežu prácu s pietnym charakterom areálu, diagonálnu pôdorysnú geometriu vytvorenú za pomoci stromov, minimalizáciu potreby budúcich údržbových prác v areáli a flexibilne rozmiestnený mestský mobiliár. „Návrh je postavený spôsobom, ktorý umožňuje veľmi voľné narábanie s umiestňovaním mobiliáru, objektov a povrchov. Je v tomto smere otvorený a jednoducho upravovateľný aj v budúcnosti,“ zaznelo v komentári.

Súčasťou Nového parku v Leopoldove je aj autorský mobiliár, ktorý svojím zhotovením nadviazal na detské ihriská, ktoré sa v druhej polovici minulého storočia stavali na značnej časti nášho územia. Ich autormi boli renomovaní sochári či výtvarníci. Rovnako ako Mestskému úradu, aj Novému parku v Leopoldove sa v roku 2019 podarilo získať ocenenie CE ZA AR, tentoraz v kategórii Exteriér.

 

Kultúrne centrum Leopoldov. Zdroj: B.K.P.Š

 

Trojicu kvalitných architektonických súťaží, vyhlásených mestom, uzatvára kompetícia na rekonštrukciu budovy Kina Osveta. Po novom sa z nej má stať moderné kultúrne centrum. Odborná porota vyhlásila výsledky tejto súťaže už v roku 2017. Celkovo sa jej zúčastnilo 14 autorských kolektívov. Najlepší projekt podľa poroty spracovala kancelária Architekti B.K.P.Š.

Budova bývalého Kina Osveta bola postavená v roku 1932. Miestni ho v tom čase poznali pod názvom Edison. Niekoľko rokov spadalo do súkromného vlastníctva, no po druhej svetovej vojne prešlo do rúk štátu a zmenilo svoj názov. Okrem premietaní sa v kine často organizovali rôzne kultúrne akcie. V roku 1987 Leopoldov hostil aj filmový festival. V budove sídlilo aj mestské kultúrne stredisko. V minulosti prešla budova niekoľkými prestavbami, ktoré viac či menej ovplyvnili jej exteriérovú podobu aj podobu vnútorných priestorov. Čiastočne využívaná bola až do roku 2006.

„Víťazný návrh zjednotil figúru kina, zbavil ho nevyhovujúcich prístavieb. Celý objem budovy je efektívne využitý. Predpriestor smerom k železničnej trati je riešený kultivovane,“ priblížila porota. Zároveň ocenila fakt, že chýbajúce priestory boli umiestnené do suterénu, vďaka čomu budú mať klubové časti a posilňovňa dobrú dostupnosť priamo z exteriéru.

Od vyhlásenia výsledkov súťaže na prestavbu Kina Osveta prešlo už niekoľko rokov. Odvtedy mesto zháňalo financie potrebné na realizáciu. Podľa najnovších informácií sa predstaviteľom mesta podarilo na tento zámer získať dotáciu vo výške takmer 2 milióny eur.

Súčasná primátorka Leopoldova dostala list od Ministerstva dopravy Slovenskej republiky, ktorý tento fakt oficiálne potvrdil. „Naše mesto bolo úspešné so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok na základe Výzvy č. 1 na predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov,“ informuje mesto.

Po dvoch úspešne zrealizovaných súťažných konceptoch a nedávnom otvorení architektonicky hodnotných priestorov Detských jaslí Leopoldov, je tak malé mesto v blízkosti Trnavy na ceste za ďalším architektonickým úspechom. Nové kultúrne centrum po vybudovaní vyrieši niekoľkoročnú absenciu priestorov vhodných na usporadúvanie kultúrnych akcií. V kontexte Slovenska sú úpsechy Leopoldova skutočný fenomén. 

 

(Mesto Leopoldov, Trnavské rádio, SKA, Trnavský hlas, cezaar.tv, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube