Author photoAdrian Gubčo 16.10.2024 17:39

Súdna budova namiesto známeho bizniscentra. BBC 1 Plus prejde zmenou, získa ju štát

Reforma súdnej mapy priniesla zmenu usporiadania súdov, ale aj potrebu ich umiestnenia do nových priestorov. V prípade Bratislavy to znamená napríklad zabezpečenie spoločného objektu pre mestské súdy Bratislava III a Bratislava IV. Keďže štát vhodnou budovou nedisponuje, musel s ponukou osloviť súkromný sektor. V tomto momente má už vyhodnotené možnosti.

Zdroj: Wood Real Estate

Zdroj: Wood Real Estate

Zabezpečenie objektu pre mestské súdy Bratislava III a Bratislava IV patrí k najprioritnejším projektom Ministerstva spravodlivosti SR. Uvádza to vo svojom investičnom pláne. Na základe štúdie uskutočniteľnosti, dokončenej v decembri 2022, sa MS SR rozhodlo pre kúpu budovy.

Dôvodom, prečo nechcelo stavať vlastnú budovu, bola nemožnosť dokončiť ju do roku 2026. Financovanie totiž bude pochádzať najmä z Plánu obnovy a odolnosti, pre ktorý ide o hraničný termín. Rekonštrukcia existujúcich budov zas nevyhovovala z dôvodu nedostatočných kapacít pre umiestnenie súdov v spoločnej budove. Potrebné tak bolo osloviť privátny sektor.

Na základe preferovaných kritérií boli predložené tri ponuky – BBC 1 Plus, Apollo Business Center a Pressburg Tower. Najvhodnejšia budova bola vybraná v obchodnej verejnej súťaži na základe odporučenia odbornej komisie, ktorá hodnotila hlavne vhodnosť budovy pre činnosť súdov, jej dispozičné riešenie a vybavenie.

Za preferovanú bola označená budova BBC 1 Plus. Spomedzi ponúk má najvyššiu kúpnu cenu, bola však vybraná na základe preferencie súdov. Ako konštatuje Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), potrebné je overiť nižšie náklady na jej prevádzku, kvôli ktorým môže byť dlhodobo ekonomicky výhodná. Na základe podkladov od investora by to však mala spĺňať – prevádzkové náklady majú byť o 40% nižšie ako pri budove s najnižšou kúpnou cenou.

Štát by tak mal kúpiť známe bizniscentrum za 56,4 milióna eur, pričom z Plánu obnovy a odolnosti m pochádzať 46,2 milióna, zo štátneho rozpočtu 9,5 milióna. Budova bude zároveň prispôsobená požiadavkám súdov a pripravená na nasťahovanie.

Dodatočné náklady na vybavenie nad rámec kúpnej ceny vo výške 0,9 mil. eur budú hradené z Plánu obnovy. Investor plánuje nové priestory vybaviť zariadením, ktoré využíva v súčasných priestoroch. Navyše plánuje dokúpiť len dodatočné technické vybavenie súdu a to hlavne regálový systém do archívu maximálne za 0,9 milióna eur.

ÚHP ďalej odporúča Ministerstvu spravodlivosti SR pri kúpe budovy pre Mestské súdy Bratislava III a IV predstaviť konkrétny plán a praktický spôsob využitia parkovacích miest a úžitkovej plochy v novej budove, ktoré prevyšujú požiadavky súdov. Tiež radí vyčísliť a v rozpočte kapitoly MS SR zohľadniť dosah v súvislosti s ukončením nájomných zmlúv na súčasné budovy minimálne vo výške 0,6 milióna eur ročne.

Ďalej v spolupráci s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou odporúča aktualizovať rozpočet Plánu obnovy a odolnosti (POO) tak, aby zohľadňoval plánovaný presun 1,6 milióna eur na nákup budovy z projektov rekonštrukcie súdov. Rovnako by malo MS zohľadniť dosah, týkajúci sa nižších očakávaných nákladov na prevádzku súčasných budov súdov vo vlastníctve štátu, respektíve s ich prípadným odpredajom.

Doplnil, že po presťahovaní bude od roku 2026 možné zrušiť nájom budovy Mestského súdu Bratislava III na Medenej ulici za 0,6 milióna eur ročne. Navyše sa uvoľnia ďalšie tri budovy vo vlastníctve štátu, jednu plánuje po jej rekonštrukcii využívať Správny súd Bratislava, ktorý si v súčasnosti prenajíma priestory za 1,3 milióna eur ročne. Ako uzatvára, o účele využitia ďalších dvoch budov nie je zatiaľ definitívne rozhodnuté.

 

Medzi ponukami bola aj budova Pressburg Tower. Dnes sa ale zdá, že tu bude skôr bývanie. Zdroj: UCTAM, s.r.o.

 

Súdy získajú presťahovaním sa do BBC 1 Plus relatívne moderné priestory, ktoré boli v čase výstavby označované za jeden z najudržateľnejších projektov na bratislavskom kancelárskom trhu. Išlo totiž o prvý komplex s certifikátom LEED Gold. 12-podlažná budova v administratívnej zóne Mlynské Nivy bola dokončená v roku 2012 a priniesla 15,9-tisíc metrov štvorcových kancelárskych a komerčných plôch. V roku 2021 sa jej majiteľom stala spoločnosť Wood & Company.

Štandard objektu je v mnohých smeroch vyšší ako v prípade dvoch zvyšných ponúk, hoci sa nachádzajú v tej istej lokalite. Čisto v kontexte ekonomickej racionality, ale aj dlhodobej udržateľnosti sa tak štát rozhodol vcelku dobre.

Napriek tomu sa dá diskutovať, či by taká inštitúcia ako súd(y) nemala mať predsa len vlastnú budovu. Ide predsa len o jeden z najvýraznejších prejavov štátnej moci. Krajina by aj prostredníctvom architektúry súdov mala demonštrovať svoje hodnoty a ukotvenie. Umiestnením súdov v inak bežnej kancelárskej budove ukazuje, že táto symbolika preňho neznamená vôbec nič.

Slovensko tak niekedy aj v dôsledku podobných krokov pôsobí ako do veľkej miery náhodná krajina – štát, ktorý za nič nestojí a len existuje. Jeho prístup k mnohým témam nanešťastie potvrdzuje túto domnienku. Neschopnosť sa postarať o existujúce a postaviť nové verejné budovy je len jedným z prejavov, hoci z dlhodobého hľadiska azda najviditeľnejším.  

 

(YIM.BA, TASR)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube