Author photoAdrian Gubčo 08.08.2024 16:52

Veľké sťahovanie na kancelárskom trhu? Ministerstvo spravodlivosti hľadá priestory pre mestské súdy

Ministerstvo spravodlivosti (MS) chce kúpiť novú budovu pre mestské súdy Bratislava III a IV. Dôvodom je zmena usporiadania súdov v rámci reformy súdnej mapy. Mestské súdy majú byť v novej budove spojené aj pre úzke prepojenie obchodnej a civilnej agendy. Vyplýva to z hodnotenia Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktoré zverejnilo na svojom webe.

Ministerstvo spravodlivosti SR. Autor: Tomáš Benedikovič / Denník N

Ministerstvo spravodlivosti SR. Autor: Tomáš Benedikovič / Denník N

MS SR plánuje získať nové priestory pre dvojicu mestských súdov. Predpokladaná výška investície je 51 miliónov eur. Projekt je financovaný z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti (POO). „Náklady na kúpu budovy sú hrubým odhadom a konečná cena vyplynie z verejnej súťaže. Plán obnovy by mal okrem nákupu pokryť aj všetky súvisiace náklady na sprevádzkovanie súdov (napr. interiérové vybavenie),“ uvádza ÚHP.

Poukázal na to, že pri odhadovaných nákladoch v štúdii 51 miliónov eur by mala budova stáť najviac 3.676 eur na meter štvorcový, čo dosahuje úroveň najmodernejších administratívnych budov v Bratislave (3.000 až 4.000 eur na meter štvorcový). Za potrebné považuje ÚHP zohľadniť aj náklady na vnútorné vybavenie, ktoré sú tiež oprávneným výdavkom POO.

V novej budove má byť umiestnených celkom 486 zamestnancov, z toho 111 sudcov a 375 osôb súdneho personálu. Požiadavky na vybavenie budovy sú štandardné a zahŕňajú napríklad kamerový systém, klimatizáciu, výťahy, elektrický požiarny systém, bezbariérovosť a podobne. ÚHP v tejto súvislosti upozornil, že požiadavka na minimálny rozsah budovy sa od pôvodnej štúdie zmenšila o takmer 900 metrov štvorcových (na takmer 13,9-tisíc metrov štvorcových), najmä kvôli zmenšeniu skladových priestorov.

Naopak, plocha bola navýšená pri pojednávacích miestnostiach. Vyplýva zo zmeny metodiky výpočtu z troch sudcov na pojednávaciu miestnosť na 2,5 sudcu na pojednávaciu miestnosť. Rezort spravodlivosti tiež v požiadavkách zohľadnil odporúčanie na úpravu potrebného počtu parkovacích miest z vyše 300 na približne 180.

ÚHP pripomína, že budova musí byť odovzdaná do dispozície súdov najneskôr 15. decembra 2025, aby nebolo ohrozené financovanie projektu z POO. Do 31. augusta má byť uzatvorená zmluva na nákup budovy. Projektom sa uvoľnia viaceré budovy okresných súdov, ktorých potenciálna hodnota môže dosiahnuť 28 miliónov eur.

Obchodná verejná súťaž v súčasnosti už prebieha. MS SR nehľadá výlučne len budovy v mestských častiach Bratislava III a IV, týkať sa to môže aj objektov v ostatných mestských častiach. Kľúčovým predpokladom je dobrá dostupnosť verejnou dopravou, takže preferovaným územím je centrum mesta. Okrem toho štát hľadá objekt v A alebo B kategórii, takže ideálne novostavbu alebo zrekonštruovanú staršiu budovu.

Teoreticky tak má viacero možností. Miera neobsadenosti kancelárskych priestorov je pomerne vysoká, hoci bezmála 14-tisíc metrov štvorcových v jednej budove nie je malý objem. Komplikáciou je fakt, že štát chce objekt kúpiť.

Podľa verejne prístupných webov je takéto množstvo kancelárií dostupné v niekoľkých komplexoch – v Apollo Business Center II, Lakeside Park 02, v Pribinovej 19, teoreticky v Pribinovej 34. Z plánovaných projektov by to mali poskytnúť River Park 2 alebo Green Park – ani jeden z nich však v čase potrebného odovzdania nebude dokončený. Navyše tieto budovy štandardne hľadajú len nájomcov, nie kupcov. Výsledky súťaže by mali byť predstavené v krátkom čase.

 

Na svoj osud čaká aj dnes opustená budova Najvyššieho súdu SR na Župnom námestí. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Okrem priestoru pre mestské súdy aktuálne štát rieši aj miesto pre Najvyšší súd SR. V súčasnosti sídli na viacerých miestach v Bratislave, keďže z pôvodnej budovy na Župnom námestí sa musel pre jej zlý stav vysťahovať. Mohutný objekt od Vladimíra Dedečka v centre mesta tak má podľa predstáv NS SR aj Hlavného mesta SR Bratislavy prejsť masívnou rekonštrukciou.

Ministerstvo financií však NS SR nepridelilo a v najbližšej dobe asi ani nepridelí prostriedky, potrebné na začiatok prác. Nedostatok peňazí vyplýva z návrhu limitu príjmov a výdavkov kapitoly Kancelárie Najvyššieho súdu na roky 2025 až 2027. Nie je tak možné zrealizovať ani len projektovú prípravu, spojenú s organizáciou architektonickej súťaže a následnými krokmi. NS SR tak bude aj naďalej zotrvávať v súčasnom nevhodnom stave, kým veľká budova pri Staromestskej chátrať.

Súdy sú dôležitým vykonávateľom aj reprezentantom štátnej a zákonnej moci. Od ich sídiel sa preto očakáva určitá solídnosť, reprezentatívnosť a úroveň. V posledných rokoch sa ale kladie aj dôraz na otvorenosť, transparentnosť či prezentáciu demokratických ideálov. Toto však platí o iných krajinách ako o Slovensku. V lokálnej praxi je problémom nájsť súdom hocijaké sídlo.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube