Author photoMartina Gregová 15.10.2024 10:50

Unikátny projekt priniesol prírodu do centra Bratislavy. Oceňovaní architekti navrhli byt, ktorý je oázou v mestskom prostredí

Štvorizbový byt Stein na Bernolákovej ulici aj niekoľko rokov po realizácii spĺňa kritéria nadčasového interiéru. Moderné priestorové prístupy sa v ňom spájajú s vysokou mierou použitia prírodných materiálov, najmä dreva. Vzdušná dispozícia zas do jednotlivých častí bytu vnáša dostatok denného svetla. Hovoriť tak možno nielen o estetickom, ale aj zdravom bývaní v centre metropoly.

Autor: Maroš Fečík

Autor: Maroš Fečík

Architektonické štúdio plusminusarchitekti pôsobí na Slovensku od roku 2004. Odvtedy ich diela získali niekoľko prestížnych ocenení, vrátane CE ZA AR, Ceny Dušana Jurkoviča či ocenenia Drevostavba roka. Začiatkom októbra architekti svoju zbierku doplnili o ďalšiu sošku. Laureátom ceny CE ZA AR 2024 sa stali vďaka dielu Drevodom Devín, ktoré odborná porota označila za najlepšie dielo v kategórii Rodinné domy.

„Rodinný dom na Devíne je dobre zvládnutou prácou skúsených architektov. Na komplikovanom pozemku, z hľadiska terénu aj regulatívov, dokázali autori zrealizovať pomerne objemný dom, ktorý však nebudí nutne okázalý dojem a zo svojho okolia čerpá samé výhody. V interiéri domu nechýbajú autorské, remeselne dobre spracované detaily,“ zdôvodnila svoj výber odborná porota.

Drevodom Devín bodoval v rámci silnej konkurencie domu BBNV na juhozápadnom svahu v Starom Meste, rodinného domu Pernek a Domu S v Stupave. V rámci portfólia spoločnosti plusminusarchitekti však ide o jeden z mnohých naozaj kvalitných rezidenčných projektov, ktorými sa štúdio môže pochváliť.

Galéria

  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Zdroj: plusminusarchitekti

Z novších realizácií stojí za zmienku teiž Rodinný dom M na severozápadnom okraji Bratislavy. Zo starších projektov je to zas niekoľko zaujímavých interiérov bytových jednotiek. Medzi ne patrí aj Byt Stein na Bernolákovej ulici v Bratislave, ktorého realizácia prebiehala pred niekoľkými rokmi.

Tento štvorizbový byt má celkovú podlažnú plochu 102 metrov štvorcových. Návrhu jeho novej podoby predchádzala mierna zmena dispozičného riešenia. Architekti sa rozhodli odstrániť niekoľko nenosných priečok, aby tak vznikla otvorenejšia denná časť. Tá, okrem kuchyne, obývacej izby a jedálenského kúta, pozostáva tiež z čiastočne oddelenej pracovne.

Rovnako ako v celom byte, aj v dennej miestnosti z materiálov prevláda predovšetkým drevo, doplnené o neutrálne farby, ako sivá, béžová či čierna. Celkovú atmosféru dennej časti dotvára stena z priznaného betónu, výrazné svietidlá, niekoľko farebných akcentov v podobe mobiliáru a veľa zelene. Veľké okná prinášajú do interiéru dostatok denného svetla a jednokrídlové dvere umožňujú výstup na pomerne rozsiahlu terasu plnú zelene.

Podstatnú časť interiéru bytu zaberá nábytok navrhnutý na mieru, ktorý jeho obyvateľom poskytuje dostatok úložného priestoru. Okrem dlhej kuchynskej linky, ktorá kombinuje uzavreté aj otvorené úložné plochy, sa v dennej miestnosti nachádza aj rozsiahla TV stena. Tá, okrem úložných priestorov, slúži aj ako prvok oddeľujúci obývaciu izbu od priľahlej pracovne. Jej umiestnenie v priestore pravdepodobne vychádzalo z osadenia existujúcich okenných otvorov.

Z pracovne môžu obyvatelia bytu prejsť priamo do spálne, ktorá je od zvyšku bytu oddelená posuvnými dverami. K spálni prislúcha samostatná kúpeľňa so sprchovým kútom. Dostatočný úložný priestor sa, vďaka nábytku na mieru, podarilo vytvoriť aj vo vstupnej hale. Zaujímavým detailom v tejto časti bytu sú lamelové dvierka niektorých úložných skríň. Zvyšnú časť bytovej jednotky na Bernolákovej ulici možno označiť za nočnú. Okrem detskej izby určenej dvom deťom sa tu nachádza tiež herňa a kúpeľňa s vaňou.

Byt Stein síce patrí medzi staršie realizácie známeho architektonického štúdia, no aj napriek tomu do dnešného dňa pôsobí nadčasovo. Napriek drobným zmenám v dispozičnom riešení sa autorom projektu podarilo z priestoru štvorizbového bytu vyťažiť maximum. Dopomohlo k tomu hneď niekoľko zaujímavých priestorových prístupov a jednoznačne tiež rozsiahly stolársky nábytok.

Aj napriek tomu, že v prípade nedávno oceneného projektu Drevodom Devín architekti uviedli, že drevostavby väčšinou nekreslia a tento projekt bol pre nich preto tak trochu výzvou, drevo ako materiál je v ich návrhoch pomerne často prítomné. Vo väčšine prípadov sú to práve interiéry od štúdia plusminusarchitekti, kde má tento materiál svoje bohaté zastúpenie. To platí tak pre obytné, ako aj pre verejne prístupné interiéry, vrátane nedávno otvorenej stomatologickej ordinácie Sabo Smart Orto v developmente Slnečnice v Bratislave.

 

(plusminusarchitekti, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube