Author photoMartina Gregová 03.10.2024 16:00

Architektonický skvost v lukratívnej štvrti. Známy architekt pretvoril starší dom, teraz zabojuje o prestížne ocenenie

Realizácie architekta Petra Jurkoviča ocenili odborníci v minulosti už niekoľkokrát. O sošku CE ZA AR teraz jeden z jeho najnovších projektov zabojuje opäť. Nomináciu si vyslúžil na základe rekonštrukcie staršieho rodinného domu, ktorá si ctí jeho proporcie aj pôvodný tvar. Jeho súčasná podoba je však aj napriek tomu unikátna.

Autor: Peter Jurkovič

Autor: Peter Jurkovič

Peter Jurkovič v minulosti pôsobil v známych slovenských ateliéroch RAUM a GutGut. Už niekoľko rokov však vedie svoj vlastný ateliér, ktorý nesie názov JRKVC. V jeho portfóliu nájdeme predovšetkým rezidenčné projekty, a to od návrhu samotných stavieb až po ich interiéry. Z väčších projektov možno spomenúť napríklad bytový dom Nová Dunajská, koncept Florian Residence či prístavbu základnej školy na Bajkalskej ulici v Bratislave.

Kancelária sa dostala do povedomia širšej verejnosti v roku 2014, keď sa stala laureátom ocenenia CE ZA AR v kategórii Rodinné domy. Projekt z Jaroviec s názvom IST-Rodinný dom svojím tvaroslovím odkazuje na tradičnú slovenskú architektúru a špecifický bol aj pomerne obmedzeným rozpočtom. V rámci ceny CE ZA AR 2017 bodovalo štúdio JRKVC s projektom rekonštrukcie bytu v bývalom kláštore v Trnave. V roku 2022 cenu získalo za už spomínaný dom Nová Dunajská v Bratislave.

Medzi najnovšie realizácie patrí rekonštrukcia bytu DBR, ktorý je súčasťou pôvodne romanticko-secesného bytového domu v centre Bratislavy, pochádzajúceho z rokov 1904–1906. Vo výslednej realizácii nemožno prehliadnuť silný rešpekt k originálnym prvkom bytu. „Výtvarné riešenie vo veľkej miere rešpektuje pôvodný charakter priestoru. Všetky pôvodné časti interiéru ako dvere, obložkové zárubne, špalety, panelové obklady stien a parapety, boli zreštaurované a zjednotené novým náterom, jemne kontrastujúcim s bielym náterom stien,” približuje Jurkovič.

Galéria

  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič

Tento rok o cenu CE ZA AR 2024 zabojuje aj ďalší z projektov štúdia – rekonštrukcia rodinného domu BBNV. V kategórii bude jeho konkurenciou Drevodom Devín od plusminusarchitekti, Rodinný dom Pernek, navrhnutý Jánom Studeným, Marošom Bátorom, Danielom Silvom a Antonínom Postřihačom, a Dom S v Stupave, za návrhom ktorého stojí štúdio GRAU.

Rodinný dom BBNV sa nachádza na juhozápadnom svahu v Starom Meste, na ulici Na Hrebienku. Jeho celková podlahová plocha je 268 metrov štvorcových, pričom sa rozkladá na troch nadzemných podlažiach. Moderné bývanie v tejto zaujímavej lokalite vzniklo prestavbou objektu staršieho rodinného domu. V rámci dispozičných zmien boli vybúrané všetky vnútorné priečky druhého nadzemného podlažia. Pôvodný tvar a proporcie existujúceho domu sa však architekt rozhodol vo svojom návrhu zachovať.

Na prvom nadzemnom podlaží sa v súčasnosti nachádza nahrávacie štúdio, ateliér, práčovňa, kúpeľňa, jedna izba a sklad. Na úrovni tohto podlažia je situovaná aj rozľahlá terasa o veľkosti 20 metrov štvorcových. Hlavný vchod do domu je umiestnený na druhom nadzemnom podlaží, ktorému dominuje denná časť. Tá je centrálne situovaným hygienickým zázemím rozdelená na obývaciu izbu a kuchyňu s jedálňou. Aj v prípade tohto podlažia je možný výstup na jednu z terás.

V obytnom podkrovnom priestore domu sa dnes nachádza hlavná spálňa, jedna menšia izba, dvojica samostatných toaliet, pomerne rozľahlá kúpeľňa a obojstranne prístupný šatník. „Do nočnej časti vedie jednoramenné zahnuté schodisko z druhého nadzemného podlažia. Opakuje sa tu motív boxu v centre dispozície. Do juhozápadnej záhrady je orientovaná spálňa s priamym prístupom do kúpeľne,“ uvádza architekt.

Z materiálového hľadiska je interiér kombináciou drevenej podlahy so stromčekovým vzorom, priznaného betónu na stenách či strope niektorých miestností a tehly. V prípade nábytku na mieru sa architekt rozhodol pre kombináciu viacerých farieb. Celkovú atmosféru vnútorných priestorov následne dotvárajú výrazné solitéry, ako je sedacia súprava, kreslá či množstvo umeleckých diel. 

Ako autor projektu sám uvádza, rekonštrukcia rodinného domu v maximálnej možnej miere využíva existujúce murované obvodové konštrukcie a rovnako si ctí pôvodný tvar objektu. Z nových architektonických zásahov preto jednoznačne vyčnieva práve prístavba terasy, situovanej vo výške druhého nadzemného podlažia. Na prvý pohľad zaujme tiež atypicky riešená fasáda, ktorá materiálovo nadväzuje na strešnú krytinu. Dom dnes obýva spoločensky aktívny manželský pár.

Nominácia na prestížnu architektonickú cenu nie je prekvapivá. Zachovaním staršieho objektu a jeho pretvorením sa podarilo vyhnúť ekologicky náročnému búraniu a opätovnej výstavbe úplne novej budovy. Prežila aj časť podstaty pôvodného objektu, hoci nešlo o historicky vzácnu budovu. Takýmto spôsobom sa zachováva určitá pamäť miesta, čo sú hodnoty hodné uznania. 

 

(JRKVC, CE ZA AR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube