Author photoMartina Gregová 16.10.2024 20:43

Multimiliardový investičný dlh a čoraz väčšie riziko: Mosty na Slovensku sú v katastrofálnom stave, pripravované sú provizórne projekty

Mosty na Slovensku sú štandardne v zlom stave. Mnohé z nich sa však približujú k havarijnému stavu, ktorý si bez ďalších investícií bude vyžadovať ich uzavretie. V takomto stave je aj most v Šali, strategicky významná dopravná spojnica medzi centrom a najväčším sídliskom. Pripravujú sa aspoň provizórne zásahy, hoci časť miestnych obyvateľov by rada videla aj kvalitné komplexné riešenie. 

Zdroj: mb, Nový most

Zdroj: mb, Nový most

Zhruba v polovici septembra zaradil oslovený statik most, vedúci ponad úsek R1 v Kremničke v Banskej Bystrici, do triedy sedem, čo znamená havarijný stav. Následne padlo rozhodnutie o uzatvorení úseku R1 pod ním a presmerovaní dopravy z rýchlostnej cesty na vedľajšie komunikácie. Pre stav mosta bola vyhlásená mimoriadna situácia, čo umožnilo vybrať firmu mimo štandardného a zvyčajne zdĺhavého verejného obstarávania. O niekoľko dní neskôr sa poškodený objekt podarilo expresne zbúrať úplne.

Búranie v Banskej Bystrici opäť naplno otvorilo tému zlého stavu týchto dopravných stavieb na celom území Slovenska. Podľa TASR bolo začiatkom tohto roka v zlom až havarijnom stave takmer 2,9-tisíc mostov. Údržbu niektorých z nich má zabezpečovať štát, iné zas patria pod kompetenciu vyšších územných celkov a samospráv.

Za zlý stav slovenských mostov môže podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) niekoľko faktorov. Na niektoré z nich poukázala nedávna situácia v Banskej Bystrici. Ministerstvo dopravy tvrdí, že správcom mosta je mesto. Podľa portálu Aktuality.sk však primátor spochybňuje vlastnícky vzťah k tomuto cestnému objektu. Ten sa podľa katastra nachádza na pozemkoch Národnej diaľničnej spoločnosti, no keď sa pozrieme na samotnú stavbu, dozvieme sa, že „neexistuje záznam o stavbách“.

Galéria

  • Autor: mb
  • Autor: Maroš Aren
  • Autor: Maroš Aren
  • Zdroj: Nový Most
  • Zdroj: Nový Most
  • Zdroj: Nový Most
  • Zdroj: Nový Most

Zhoršovanie stavu mostov na Slovensku je podľa ZSPS spojené aj s klesajúcimi výkonmi v stavebníctve a odchodom mnohých slovenských projektantov a stavbárov za prácou do zahraničia. „Len za prvých sedem mesiacov tohto roka dosiahol celkový export stavebných prác zo Slovenska rekordných 20%. Zatiaľ čo slovenskí stavbári týmto vytvárajú multiplikačný efekt a pridanú hodnotu namiesto Slovenska v zahraničí, predovšetkým v Česku, na Slovensku narastá investičný dlh, ktorý v dopravnej infraštruktúre podľa nedávno publikovaných údajov už presiahol 15 miliárd eur,“ tvrdí prezident ZSPS Pavol Kováčik.

V havarijnom stave je aj most v Šali, ktorého výstavba prebehla ešte v roku 1976. Most spája Šaľu s najväčším sídliskom Veča a denne po ňom prejdú tisíce áut. Kvôli chýbajúcemu obchvatu ním navyše jazdí aj ťažká nákladná doprava.

O zlom stave sa pritom medzi obyvateľmi mesta hovorí už pomerne dlho. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu treba na mostnom objekte v takejto situácii vymeniť poruchové súčasti, resp. doplniť tie chýbajúce. „Oprava mosta ponad rieku Váh je v plnej kompetencii štátu, konkrétne Slovenskej správy ciest,“ uviedla Erika Kollerová, referentka pre komunikáciu mesta Šaľa.

Rekonštrukciu mosta prisľúbil pred časom minister dopravy Jozef Ráž. Ako informovalo mesto, Slovenská správa ciest potvrdila, že dopravná stavba sa dočká rekonštrukcie do konca roka 2024. Žiadne výrazné zmeny však pravdepodobne nemožno čakať. Most je síce v šiestej kategórii, teda vo veľmi vážnom stave, no podľa ministra je konštrukčne stále v poriadku.

Ako informuje mesto na svojej stránke, SSC do konca roka 2024 vykoná rekonštrukčné práce, ktoré budú pozostávať z výmeny oceľových mostných odvodňovačov, z výmeny obrusnej vrstvy asfaltového krytu vozovky, z prečistenia mostných záverov či z doplnenia uvoľnených a chýbajúcich spojovacích a kotevných skrutiek revíznej lávky.

V reakcii na plánovanú čiastočnú rekonštrukciu mosta sa na internete objavila iniciatíva „Nový most“, za ktorou stojí tím 3D grafikov zo štúdia FlyingArchitecture. Ide o voľnočasový ideový návrh, ktorý nevzišiel zo žiadnej spolupráce grafikov so samosprávou, politickou stranou, developerom ani finančnou skupinou.

Vizualizácie sa zamerali na možnosť, že namiesto rekonštrukcie mosta by napokon došlo k výstavbe úplne nového objektu. Oceľový oblúk spájajúci brehy má v návrhu rozpätie 135 metrov, mostovka z predpätého betónu s dvomi ostrovčekmi zelene visí na oceľových závesoch. Malé záhradky na samotnom moste majú slúžiť na spríjemnenie prostredia a posedenie pre prechádzajúcich. Premenou prešiel aj priestor súčasného móla na Veči.

„Chápeme, že skutočné riešenie je omnoho zložitejšie – či už technicky, finančne, ale aj organizačne. Vieme, že financovanie takéhoto projektu je ultramaratón a vyžaduje mnoho krátkodobo nepopulárnych rozhodnutí. Spravidla projekty, ktorých príprava a realizácia trvá dlhšie ako jedno volebné obdobie, sú odsúvané a nie je im pripisovaná priorita,“ tvrdia autori vizualizácií.

Fakt, že ide o čistú fikciu, potvrdila aj Erika Kollerová z Mestského úradu v Šali. „Kreativite sa samozrejme medze nekladú, z pohľadu samosprávy však musíme zdôrazniť vážnosť tejto témy a neurobiť z toho senzáciu. Výstavba mosta je finančne, administratívne a projektovo veľmi náročný proces a zmiasť verejnosť nejakou ilúziou, vzhľadom na momentálny stav mosta, ktorý znepokojuje vedenie mesta a 20-tisíc obyvateľov, nám nepríde ako vhodný spôsob prezentácie tejto témy,“ tvrdí.

Na otázky YIM.BA ohľadom vzdialenejšej budúcnosti mosta v Šali a prípadnej výstavby úplne novej dopravnej stavby Slovenská správa ciest neodpovedala. Plánované čiastočné rekonštrukčné práce tak možno momentálne považovať za jediné riešenie zlej situácie. Predpokladaná hodnota zákazky bola podľa zverejnených informácií stanovená na 512.400 eur s DPH. Ku komplexnej rekonštrukcii mosta, podľa slov ministra dopravy, nepríde skôr ako po dokončení obchvatu Šale.

 

(Mesto Šaľa, spravy.rtvs, SITA, Aktuality, Nový most)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube