Author photoAdrian Gubčo 05.07.2024 19:21

Dobrá správa pre Vrakuňu: Problematický most prejde rekonštrukciou, počas prác bude slúžiť dočasný

Dopravné spojenie Vrakune s centrom mesta zabezpečuje trojica hlavných trás. Jedna z nich je však kriticky narušená – most cez Malý Dunaj na Hradskej ulici je poškodený a potrebuje urýchlene rekonštrukciu. Mesto tak muselo vyriešiť otázku, ako uchovať aspoň základné spojenie aj napriek nutnému uzavretiu mosta.

Zdroj: Google Maps

Zdroj: Google Maps

V týchto dňoch sa začínajú práce na dočasnom premostení neďaleko mosta na Hradskej v bratislavskej Vrakuni. Doprava zatiaľ nebude obmedzená. Most čaká komplexná oprava. O jeho uzatvorení bude samospráva včas informovať. Uviedol to hovorca Bratislavy Peter Bubla.

„V najbližších dňoch pristupujeme k ďalším nevyhnutným prácam, ktoré je potrebné zrealizovať ešte pred začiatkom samotnej modernizácie mosta - predovšetkým zabezpečenie dočasného premostenia a prístupových ciest k nemu,“ priblížil hovorca. Počas júla sa má začať aj s výstavbou tzv. energomosta potrebného na prekládku sietí. „Všetky tieto práce budú prebiehať bez obmedzenia dopravy v okolí mosta,“ ozrejmil.

Most na Hradskej je podľa Bublu po viac než polstoročí používania v zlom stave a jeho komplexnej oprave sa nedalo vyhnúť. „V posledných mesiacoch sme vykonali niekoľko krokov, aby sme most odľahčili a zabezpečili jeho bezpečné používanie do doby jeho opravy. V prvom kroku sme demontovali drevené časti lávok pre peších a vytvorili sme chodníky po bokoch mosta pre chodcov. Následne sme z mosta vylúčili dopravu nad 7,5 tony s výnimkou MHD,“ doplnil.

Po dokončení realizácie dočasného premostenia príde k uzavretiu mosta na Hradskej. „Dočasné premostenie budú môcť využívať vozidlá MHD a záchranné zložky a, samozrejme, chodci a cyklisti. Pre vodičov osobných vozidiel bude prejazd po dočasnom premostení zakázaný a budú musieť využiť niektorú z obchádzkových trás, ktoré zverejníme v dostatočnom predstihu ešte pred samotným uzatvorením mosta,“ dodal hovorca.

Most na Hradskej je jeden z mnohých, ktoré sú v Bratislave v zlom stave a vyžadujú si opravu. Najviac skloňovaný je pritom asi najikonickejší most v meste – Most SNP. Vyše pol storočia starý most vykazuje viaceré technické nedostatky. Kontroly odhalili v roku 2023 porušené pozdĺžne zvary nosníkov. Aj na základe toho bol jeho stav označený za takmer havarijný.

Prípadná rekonštrukcia si vyžiada vysoké náklady a bude organizačne náročná. Most je kľúčový pre dopravu medzi centrom a Petržalkou, najväčším bratislavským sídliskom s vyše 100-tisíc obyvateľmi. Veľká väčšina týchto ľudí pritom pracuje, študuje alebo sa pravidelne presúva na ľavý breh Dunaja. Pozastavenie prevádzky by nepochybne spôsobilo obrovské problémy.

Napriek tomu k nemu musí skôr či neskôr dôjsť, rovnako ako na desiatkach iných mostov. Mnohé sú síce budované s projektovanou životnosťou na sto rokov, za určitých okolností ale potrebujú komplexnú revíziu oveľa skôr. Ide o neveľmi známy a málo skloňovaný problém. Bratislava ho však bude musieť v najbližších rokoch urgentne riešiť.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube