Author photoMartina Gregová 13.10.2024 20:55

Fenomenálna rekonštrukcia z prehliadaného regiónu. V Rožňave zrekonštruovali starý kláštor, získal prestížnu cenu

Starý františkánsky kláštor v Rožňave prešiel citlivou rekonštrukciou, ktorá mu vdýchla nový život. Tento unikátny počin bol nedávno ocenený prestížnou architektonickou cenou CE ZA AR 2024. Bodoval v kategórii Fenomény architektúry. V historických priestoroch dnes okrem apartmánov nájdeme tiež kaviareň či kníhkupectvo. Nové vstupy do interiérov pritom podčiarkujú už aj tak silný genius loci objektu.

Zdroj: KC kláštor

Zdroj: KC kláštor

História kláštora v Rožňave siaha do roku 1745. Položenie základného kameňa budovy sa spája s príchodom rádu františkánov. Postupne tu bola vybudovaná kláštorná budova, vstupná veža a kostol. V prvých rokoch fungovania sa v hlavnej budove nachádzali cely, refektár, kuchyňa a dielne. Začiatkom 20. storočia si priestory kláštora začala prenajímať Rimamuránska spoločnosť. V 50. rokoch minulého storočia tu bol zriadený domov dôchodcov.

Za národnú kultúrnu pamiatku bol rožňavský kláštor vyhlásený v roku 1963. Neskôr istý čas spadal pod Ministerstvo vnútra SR a slúžil ako archív. Napokon ho MV SR vymenilo za iný mestský objekt. Samospráva na jeho udržiavanie nemala dostatok financií, kláštor ostal nevyužívaný a postupne chátral.

Zlom nastal v roku 2015, keď o objekt prejavilo záujem občianske združenie Otvor dvor. Po podpísaní nájomnej zmluvy s mestom začalo občianske združenie postupne odstraňovať staré a poškodené povrchy a dvere, meniť kanalizačné a vodovodné potrubia či inžinierske siete. Cieľom bolo objekt zrekonštruovať do takej miery, aby mohol slúžiť novej funkčnej náplni.

Galéria

  • Zdroj: Mesto Rožňava
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor
  • Zdroj: KC Kláštor

„Projekt obnovy má v našom ponímaní dve roviny. Prvým cieľom je obnova a sfunkčnenie samotnej budovy bývalého františkánskeho kláštora, od výmeny inžinierskych sietí až po obnovu omietok a reštaurovanie výtvarnej výzdoby. V čo najväčšej miere sa realizovanými rekonštrukčnými a reštaurátorskými prácami priblížiť pôvodnému vzhľadu budovy okolo roku 1907,“ približuje občianske združenie. „Zároveň je naším cieľom naplniť budovu novým obsahom (aktivitami a ľuďmi),“ dodávajú jeho členovia.

Dnes unikátne a zrekonštruované priestory bývalého františkánskeho kláštora slúžia hneď niekoľkým funkciám. Na prízemí budovy sa nachádza kaviareň, ktorej dominuje klenbový strop a čiastočne zachované umelecké prvky. Časť objektu bola vyčlenená aj pre kníhkupectvo, ktorému dominujú dvojkrídlové drevené vstupné dvere.

Na druhom podlaží bolo umiestnené co-workingové centrum, ktoré zároveň umožňuje konanie rôznych podujatí, konferencií či školení. Užívatelia týchto priestorov v zázemí nájdu tiež menšiu kuchynku. Spomedzi všetkých funkčných náplní si však najväčšiu pozornosť bezpochyby získali unikátne ubytovacie priestory. Záujemcovia si môžu v rožňavskom kláštore prenajať dva apartmány a celkovo šesť izieb. Izby hostelového typu majú zdieľané pánske a dámske toalety, pánske a dámske sprchy a kuchyňu.

Citlivú a úctivú obnovu priestorov malo okrem miestneho združenia na starosti tiež známe architektonické štúdio Sadovsky & Architects. „Jej cieľom bolo zachovať historickú hodnotu a zároveň vytvoriť priestory, ktoré spĺňajú aktuálne potreby ubytovania. Náš návrh je minimalistický, zdôrazňuje estetiku a atmosféru kláštora. Zdôraznili sme tiež použitie lokálnych tradičných materiálov,“ približujú svoj zámer architekti.

Z materiálového hľadiska ostáva v apartmánových priestoroch jasnou dominantou klenutý strop. Jeho materialita je v interiéri podčiarknutá svetlým drevom na podlahe a nábytkových častiach. Solitéry ako jedálenské stoly, postele či komody boli navrhnuté z o čosi teplejšieho dreva. V apartmánových kúpeľniach architekti zvolili maloformátovú bielu dlažbu.

O výnimočnosti projektu Apartmány v rožňavskom kláštore svedčí aj jeho víťazstvo v tohtoročnej cene CE ZA AR 2024 v kategórii Fenomény architektúry. O víťazstvo v danej kategórii bojoval spolu s prvou fázou revitalizácie Námestia slobody v Bratislave, projektom Nová hájovňa a projektom Starý vodojem – Várdomb v Bernolákove.

Medzinárodná odborná porota projekt Apartmány v rožňavskom kláštore označila za ukážku sily lokálnej participácie a kolektívneho úsilia. „Citlivá renovácia priestorov kláštora prináša nové apartmány a spája historickú obnovu s rozvojom komunity. Zachováva dedičstvo miesta a vytvára moderné, minimalistické priestory. Pri citlivej prestavbe boli použité miestne materiály ako drevo či omietka a zároveň sa podarilo dosiahnuť rovnováhu medzi tradíciou a funkčnosťou. Kedysi chátrajúca stavba sa zmenila na príjemné kultúrne centrum, ktoré reaguje na potreby súčasnosti,“ zaznelo v hodnotení poroty.

Renovácia priestorov kláštora podčiarkla už aj tak silný genius loci objektu. Jednoduché, čisté a nenútené zásahy do priestorov boli vykonané s cieľom podporiť novú funkčnú náplň bez výrazného zásahu do už existujúcej architektúry. Apartmány v rožňavskom kláštore spolu s ďalšími priestormi, ako sú kaviareň či kníhkupectvo, vniesli do menšieho a ekonomickými problémami postihnutého slovenského mesta nový impulz, ktorý poteší nielen miestnych, ale aj návštevníkov z iných kútov Slovenska.

 

(KC Kláštor, CE ZA AR, Sadovsky & Architects, dobremesto.gov, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube