Author photoMartina Gregová 09.07.2024 14:36

Unikátna atrakcia s nádychom temnej histórie. Petržalský bunker prešiel obnovou, vzniklo tu zážitkové ubytovanie

Vojenský bunker postavený pred druhou svetovou vojnou ako súčasť československého opevnenia v Petržalke stál neďaleko dnešnej diaľnice roky bez povšimnutia. Vďaka spolupráci architektov z TOITO a OZ Konduktor si dnes hostia môžu užiť jeho autentickú atmosféru. Premenil sa totiž na jedinečný ubytovací priestor.

Zdroj: Alex Shoots Buildings

Zdroj: Alex Shoots Buildings

V 30. rokoch 20. storočia bolo na území dnešného Slovenska postavených niekoľko stoviek obranných objektov. Išlo o reakciu na dianie v Nemecku, kde sa v roku 1933 stal kancelárom Adolf Hitler, ako aj v Maďarsku. Vo veľkom sa v Československu začali vojenské objekty rôznych mierok budovať okolo roku 1935. S týmto obdobím sa preto spája aj vznik väčšiny bunkrov, ktoré dnes nájdeme v hraničných mestách po celom Slovensku.

Len v samotnej Petržalke bolo v tomto období postavených celkovo 15 vojenských bunkrov. Ide o jediný ucelený obranný systém tohto typu, ktorý sa na Slovensku zachoval do dnešných dní. Väčšinu z petržalských bunkrov postavila firma pod vedením Rudolfa Friča. Jedným z nich bol Bunker B-S 10, známy aj ako Tri Hranice. Ide o prízemný objekt, ktorého posádku v 30-tych rokoch tvorilo 10 vojakov. Jeho dizajn, konštrukčné riešenie a neskôr aj výstavba prebiehali v spolupráci s francúzskou armádou.

Bunker B-S 10 nebol boju nikdy vystavený. V priebehu histórie v ňom prebehlo viacero stavebných úprav, no jeho pôvodný výraz ostal viac-menej zachovaný dodnes. Až do roku 2017 totiž existoval v podstate bez povšimnutia. Všetko sa zmenilo len nedávno.

Galéria

  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: Alex Shoots Buildings

Bunker totiž prešiel rekonštrukciou. „Zadanie sa formovalo postupne. Tento typ stavby podlieha stereotypom. Častá je snaha o múzeum, i pri zmene účelu je odkaz na históriu silný. Výsledkom býva cesta k obhliadke, ktorá samotná zaberie tak 10 minút. Zážitkové bývanie s primeraným štandardom je náplň, forma odpovede je architektúra bez dotieravej snahy zapáčiť či šokovať na prvý pohľad,“ popisujú architekti z kancelárie TOITO, ktorých návrh premenil bývalý vojenský objekt na zážitkové bývanie. Projekt vznikol v spolupráci s občianskym združením Konduktor.

Bunker B-S 10 sa nachádza neďaleko diaľnice, čo prirodzene ovplyvnilo návrh exteriérových priestorov. V okolí objektu vzniklo átrium s terasou a ohniskom, terasa so sprchou aj latrína. Samostatne riešené je tiež technické zázemie. Vďaka terénnym úpravám je navyše možný aj výstup na strechu bunkra, ktorá je čiastočne pokrytá zeleňou.

„Vykopaná zemina sa použila ako val, hranica medzi bunkrom a poľom. Navrhujeme ochrannú zeleň, ktorá nenápadne zrastá s náletmi. Zeleň stúpa, ostrov v poli ožíva. Vonkajšia sprcha a latrína sú skryté v kríkoch. Strecha bunkra je malý pahorok s výhľadom do širokého okolia,“ približujú architekti z TOITO.

Fasádu, na ktorej sa podpísal čas, sa architekti po rozhovore s Martinom Kleiblom z OZ Konduktor rozhodli zachovať v autentickej podobe. Podobne pristupovali aj k interiérovým priestorom. Z materiálov v nich jasne dominuje priznaný betón. K autenticite prispievajú tiež odkryté potrubia a elektrické káble.

Celková podlažná plocha objektu dosahuje 34 metrov štvorcových. Jeho súčasťou je menšia kuchynka, spacia časť so sprchou a ďalšia spacia časť, v ktorej sa nachádzajú poschodové postele a spanie v hamokoch. Podľa slov architektov projekt obsahuje len nábytok potrebný na prežitie. V bunkri sa bez problémov vyspí šesť až osem návštevníkov.

„Postele boli navrhnuté ako úrovne napevno vložené medzi steny. Oceľový pozinkovaný základ a záklop z masívneho dreva predvídajú nie vždy ideálne podmienky a ľahké opravy. Kuchynský ostrov má totožnú konštrukciu ako posteľ. Oceľový rám a drevená pracovná doska, ostatné je voľné,“ konkretizujú vnútorné vybavenie autori.

Noc vo vojenskom bunkri, postavenom v roku 1934, si môžu záujemcovia zarezervovať na webe. Okrem jedinečného zážitku im priľahlé terasy poskytnú tiež nádherný výhľad na viaceré bratislavské dominanty vrátane televíznej veže Kamzík či veterných elektrární Horného Rakúska a Burgenlandu.

Vojenské bunkre tvoria aj dnes neodmysliteľnú súčasť našej histórie a architektúry. Popri OZ Konduktor sa na rekonštrukcii niektorých z nich podieľa tiež OZ Zachráňme petržalské bunkre či OZ B-S 6. Niekoľko nadšencov teda dokazuje, že aj napriek malému finančnému obnosu možno tento typ stavieb lepšie sprístupniť návštevníkom a poskytnúť im tak jedinečný zážitok spojený s poznávaním našej histórie.

 

(TOITO, Bunkre.info, Aktuality, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube