Author photoMartina Gregová 26.09.2024 19:30

Roky chátrania skončili. Na strednom Slovensku sa obnovuje spustošený historický skvost, investorom je kraj

Kaštielik Lazovná v Banskej Bystrici, ktorý v minulosti plnil rôzne funkcie, bude po novom slúžiť ako administratívne centrum pre účely Banskobystrického samosprávneho kraja. Rekonštrukcia prebieha pod dohľadom pamiatkarov a s prihliadnutím na súčasné ekologické trendy. Vďaka účasti sociálneho podniku Rozvojové služby BBSK zároveň zvyšuje zamestnanosť v kraji.

Zdroj: Rozvojové služby Banskobystrického samosprávneho kraja / Bystricoviny

Zdroj: Rozvojové služby Banskobystrického samosprávneho kraja / Bystricoviny

História budovy známej ako Kaštielik Lazovná siaha až do roku 1900, keď bola postavená. V čase socializmu a neskôr v 90. rokoch 20. storočia slúžila ako rehabilitačné centrum pre deti, materská škola či jasle. Od roku 2006 objekt postupne chátral, keďže jeho vlastník, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), sa oňho nevedel postarať.

Dnes sa ale situácia mení a kaštielik sa vracia do života. S jeho rekonštrukciou začal Banskobystrický samosprávny kraj vo februári 2023. Postupne dochádza k jeho komplexnej obnove a dostavbe. Celková rozloha riešeného areálu je 2.374 metrov štvorcových. Zhotoviteľom rekonštrukcie je krajský sociálny podnik Rozvojové služby BBSK.

„Veľmi ma teší, že táto budova sa dočká obnovy a nového využitia. Do konca roku 2024 tu vzniknú administratívne priestory na špičkovej úrovni. Celková hodnota rekonštrukcie tohto objektu a jeho prístavby je vyčíslená na viac ako 2,9 milióna eur,“ povedal počas slávnostného začiatku rekonštrukcie predseda BBSK Ondrej Lunter.

Galéria

  • Pôvodný stav. Zdroj: Rozvojové služby BBSK
  • Pôvodný stav. Zdroj: Rozvojové služby BBSK
  • Plánovaný stav. Zdroj: Banskobystrický samosprrávny kraj
  • Plánovaný stav. Zdroj: Banskobystrický samosprrávny kraj
  • Plánovaný stav. Zdroj: Banskobystrický samosprrávny kraj
  • Zdroj: Bystricoviny
  • Zdroj: Bystricoviny
  • Zdroj: Rozvojové služby BBSK
  • Autor: Marek Mačica
  • Autor: Marek Mačica

Historický objekt na Lazovnej ulici bude zrekonštruovaný a dostavaný citlivo, a vďaka vynoveným vnútorným priestorom naplní všetky potrebné súčasné požiadavky. Celkovo prinesie do lokality 66 nových kancelárskych miest. Zapojením krajského sociálneho podniku sa zvýši aj zamestnanosť. Organizácia dáva podľa predsedu BBSK možnosť zamestnať sa aj ľuďom, ktorí by inak svoje uplatnenie na trhu práce hľadali len veľmi ťažko.

„Stavebné činnosti, ktoré by si mohol kraj zabezpečiť externe, teraz predstavujú istú sebestačnosť, v rámci ktorej je možné vytvoriť pracovné miesta pre tie najzraniteľnejšie osoby, ktoré by sa za bežných okolností nedokázali na trhu práce uplatniť,“ konkretizuje Lenka Bírešová, vedúca pre sociálnu ekonomiku Sekcie stratégie a politík Rozvojovej agentúry BBSK. „Poskytnutím pracovnej príležitosti im dávame priestor na zlepšenie ich pracovných návykov, odbornej znalosti či šancu zlepšiť si život a v konečnom dôsledku sa spoločensky a pracovne začleňujú,“ dodáva.

Predstavené vizualizácie okrem zrekonštruovaného Kaštielika Lazovná a jeho prístavby ukazujú aj podobu verejných priestorov v okolí budúceho administratívneho centra. Značnú časť pozemku zaplní 19 nových parkovacích miest. Chýbať však nebude ani priestranstvo so sadovými úpravami, oddychovým mobiliárom a vysokou zeleňou. Projekt počíta aj so zelenými strechami prístavby a solárnymi panelmi na ohrev teplej vody.

V súčasnosti je kompletne zrekonštruovaná fasáda a interiér pôvodnej historickej budovy. Práce pokračujú v časti prístavby. „Hotové už sú zelené strechy, aktuálne pracujeme najmä v interiéri, kde sa robí vzduchotechnika a rozvody vody a elektriny. Rovnako prebiehajú aj terénne úpravy v areáli, budujeme chodníky a parkovisko,“ povedal pre portál BBonline stavbyvedúci Peter Kováč.

Väčšinu nákladov, spojených s rekonštrukciou, pokryje komerčný úver. Banskobystrický samosprávny kraj sa bude na investícii podieľať sumou pol milióna eur. Celá rekonštrukcia prebieha v súlade s požiadavkami pamiatkarov. Nová podoba objektu bude zároveň napĺňať súčasné ekologické parametre.

Rekonštrukcia Kaštielika Lazovná nie je ani zďaleka jediným revitalizačným projektom, ktorý momentálne dáva nevyužívaným budovám v Banskobystrickom kraji druhú šancu. Na základe architektonickej súťaže bude v dohľadnej dobe zrevitalizovaná napríklad budova Gymnázia na sídlisku Sekier-Lipovec vo Zvolene. Po novom má táto budova slúžiť ako zariadenie pre seniorov, priestory pre vzdelávanie, komunitnú činnosť či prevádzky obchodov a služieb.

Zároveň bola nedávno dokončená aj rekonštrukcia vnútorných priestorov budovy bývalého Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej. Po novom slúži ako kultúrne centrum Litterra. Jeho súčasťou je literárna expozícia s témou prvého slovenského sci-fi románu, priestory pre koncerty a spoločenské podujatia, letné kino, kaviareň či obchod s chráneným pracoviskom.

BBSK v súčasnosti vlastní viac ako 800 budov. Podľa Luntera je 90 z nich momentálne opustených. Už pred časom preto kraj spustil stratégiu narábania s nevyužívaným majetkom. „Jednotlivé objekty ponúkame samosprávam a štátu tak, aby ich mohli, ak majú verejnoprospešný zámer, dostať do svojho vlastníctva či dlhodobého prenájmu,“ ozrejmil Lunter. Niekoľko úspešne dokončených či postupne realizovaných projektov dokazuje, že takýto prístup skutočne môže priniesť želané výsledky.

 

(BBSK, Rozvojové služby BBSK, Bystricoviny, BBonline, SME, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube