Author photoKristína Liďáková 14.08.2024 18:23

Zázrak z hladovej doliny. Centrum Litterra prinieslo výnimočnú rekonštrukciu vzácnej slovenskej pamiatky

Gemerské mesto Revúca je známe prítomnosťou Prvého slovenského gymnázia, významnej kultúrnej pamiatky, súvisiacej s národným obrodením v 19. storočí. V nedávnej minulosti však gymnázium v novej budove ukončilo prevádzku. To vyvolalo otázku, ako objekt opäť začleniť do súčasného života a obohatiť miestnu komunitu. Odpoveď ponúka unikátny projekt centra Litterra.

Zdroj: Litterra, YOUNG.S architekti s.r.o.

Zdroj: Litterra, YOUNG.S architekti s.r.o.

Prvé slovenské gymnázium (PSG) vzniklo v Revúcej v roku 1862 ako prvá slovenská stredná škola vôbec. Umiestnená bola v priestoroch staršej kúrie z 18. storočia a úspešne sa podieľala na šírení vzdelania v slovenskom jazyku. Z kapacitných dôvodov bolo čosokoro potrebné postaviť novú školu, ktorá bola dokončená v roku 1873. Krátko na to bolo vyučovanie v slovenčine zrušené. Obnovené bolo až po vzniku Československa v roku 1920. 

Školská výučba tu prebiehala (s prestávkou v rokoch 1992-1998 kvôli rekonštrukcii) až do roku 2020, keď bolo kvôli nízkemu záujmu žiakov Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG, názov od roku 1998) zrušené. Nová budova gymnázia tak ostala nevyužitá. Malo však ísť len o dočasný stav. 

Idea zrekonštruovať a oživiť areál novými funkciami, čo by pomohlo celkovej obnove mesta Revúca, prišla v roku 2018, keď sa rozhodlo o uzatvorení PSLG. Z tohto dôvodu bol objekt zaradený do projektu Revitalizácie majetku Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). „Zámerom projektu bolo zriadenie najmodernejšej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie, ktorá by pretransformovala historické, kultúrne a materiálne dedičstvo na zážitkové miesto a využila v plnej miere ,génius loci´ priestoru 1. slovenského gymnázia.” objasňuje Jozef Balužinský, riaditeľ centra Litterra. 

Galéria

  • Zdroj: YOUNG.S architekti s.r.o.
  • Zdroj: YOUNG.S architekti s.r.o.
  • Zdroj: YOUNG.S architekti s.r.o.
  • Zdroj: YOUNG.S architekti s.r.o.
  • Zdroj: Litterra
  • Zdroj: Litterra
  • Zdroj: Litterra
  • Zdroj: Litterra
  • Zdroj: Litterra

Dôvodom na vybudovanie centra bola snaha vytvoriť priestor na stretávanie sa literátov, filozofov a umeleckých komunít nielen zo Slovenska, ale aj z Európy. Po desaťročiach by sa tak mohol prinavrátiť budove nielen pôvodný účel, ale aj význam.

Tím, ktorý pracoval na príprave projektu, sa inšpiroval dielom Hviezdoveda od M. G. Reussa, odkazujúceho na cestu na mesiac. Tento príbeh má byť interaktívnym spôsobom prezentovaný a zároveň tak podať aj obraz histórie gymnázia či dejín špecifickej literárnej tvorby Gemera. Rovnako chce vytvoriť priestor na predstavenie moderných foriem literárnej tvorby, ako sú komiksy a fantasy, či používanie literárnej produkcie v hudbe a v divadle.

Podľa Balužinského tak bolo cieľom, aby centrum „vytváralo priestor na medziodborovú a medzigeneračnú komunikáciu prostredníctvom rozprávok”. V tomto duchu bola poňatá aj architektonická súťaž, ktorá mala priniesť názor na nové riešenie areálu a prepojenie pamiatky s požiadavkami na program. „Špecifikom súťaže bolo, že v rámci zadania sa okrem architektúry riešili expozície, výtvarné a dizajnové riešenie inštalačných prvkov a technické riešenie expozičných prvkov,” potvrdzuje Balužinský.

Súťaž napokon vyhral návrh od YOUNG.S architekti. Od víťaznej štúdie prešli architekti k vypracovaniu projektovej dokumentácie, pričom architektonické zmeny boli v závere minimálne. Tie sa týkali iba výtvarných podôb inštalácií a dizajnu.

Základnou ideou bolo zachovať v maximálnej možnej miere identitu pôvodnej národnej kultúrnej pamiatky a vyhnúť sa necitlivým zásahom. Umožnilo to spojenie historickej budovy PSG, hospodárskeho objektu a telocvične jednoduchou geometriou novovybudovaných pavilónov, čo zároveň viedlo k vymedzeniu fungujúceho interiéru. Zároveň sa podaril aj zámer architektov, ktorí plynule prepojili špecifický výzor súdobej budovy s novými priestormi.

Architektonická forma prístavby pavilónov korešponduje s pôvodnou budovou gymnázia. Neinvazívne rešpektuje celkovú výšku aj farebnosť pamiatky, pričom strechu hlavného pavilónu pokrýva zeleň, čím sa asimiloval do okolitej prírody.

Vyvýšená platňa vstupného pavilónu vytvára foyer s priamym prepojením na infocentrum, kaviareň a multifunkčný priestor Litterry, čím sa celý priestor prepája. V rámci vstupného podlažia Litterry je umiestnené kníhkupectvo, a vstup do expozícií. Expozičný priestor je rozdelený do štyroch hlavných pavilónov – „slova“, „písma“, a „obrazu“.

Podkrovie je venované sci-fi konceptu Hviezdoveda od G. Reussa a je navrhnuté ako tmavý priestor s točitým schodiskom, predstavujúcim vstup do vesmíru. Zážitkové priestory umožňujú rozprávať príbehy s rôznorodým dizajnom, ktorý svojou interaktivitou zapája návštevníka.

Stredný objekt obsahuje dva rezidenčné byty pre umelcov a prednášajúcich. Týmto centrum rozšírilo svoje pôsobenie na spoluprácu s umelcami nielen naprieč Slovenskom, ale aj v kontexte zahraničnej umeleckej scény. 

Areál tiež ponúka tri rozdielne plochy exteriéru - malý mestský park priamo pred budovou Litterry, kultúrno-spoločenskú plochu so zeleňou, cez ktorú vedie ekologický chodník v strednom dvore, a priestor v zadnej záhrade ideálny na výstavy. Severný chodník, spájajúci ulice Železničná a Hviezdoslavova, sa stáva kľúčovým prvkom celého areálu. 

 

Zdroj: Litterra

 

Areál má za cieľ stať sa novým kultúrno-spoločenským centrom Revúcej, spájajúcim lokálnych i svetových umelcov, vytvárajúc edukatívny a atraktívny priestor pre širokú verejnosť. Koncept Litterry je zároveň unikátnou príležitosťou, ako priniesť nielen umenie a kultúru obyvateľom, ale aj zvýšiť záujem o mesto.

Prispieť k tomu má atraktívne prostredie centra. „Súčasťou procesu revitalizácie je i bezprostredné okolie a blízke objekty. Plánom je využiť okolitú zeleň a voľné priestranstvo na prezentáciu projektu, alebo na vytváranie interaktívnych prvkov umožňujúcich aktívne alebo pasívne vzdelávanie verejnosti, prichádzajúcej do tohto priestoru za účelom trávenia voľného času,” špecifikuje plány riaditeľ. Vo verejnom priestore sa nachádzajú preliezky či fontána, odkazujúce svojou formou na literatúru.

Projekt ukončil prvú stavebnú etapu. Druhá sa zameria na revitalizáciu telocvične a časti nádvoria s parkoviskom. Zásadné bude prepojenie všetkých objektov chodbou, čím vznikne nemuzeálna časť centra Litterra, tzv. „kreatívny inkubátor".

Výsledkom bude absolútne unikátny koncept celoslovenského významu. „Po spojení je cieľom Litterry vytvoriť okrem stálej interaktívnej expozície priestor na prelínanie umelcov, akademikov a študentov stredných škôl, umeleckú križovatku, na ktorej sa budú stretávať návštevníci expozícií a kreatívni umelci s cieľom vzájomnej interakcie. Výsledky v podobe umeleckých diel budú súčasťou postupného pretvárania priestorov Litterry,” uzatvára Jozef Balužinský.

Revitalizácia komplexu Litterra Hub je hodná nasledovania, a to nielen v prístupe k historickým pamiatkam. Obnovou sa budova bývalého PSLG začlenila do súčasnosti. Práca tímu okolo centra, BBSK a architektov zaručí komplexu udržateľnosť a zároveň vytvára inšpiratívny prístup pri nazeraní na historické objekty. Okrem toho sa projekt pozitívne podpíše na rozvoji vzdelania, kultivovanosti aj budovaní komunitných vzťahov. 

Autori Litterry tvrdia, že návštevníkom má centrum pomôcť pri rozvíjaní ich vlastnej fantázie. Pohľad na to, čo sa v jej prípade vybudovalo, je však dôkazom, že fantastické dielo sa podarilo už dnes. V podmienkach malých slovenských miest v periférnych regiónoch je totiž niečo podobné zázrak. 

 

(Litterra, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube