Author photoKristína Liďáková 27.09.2024 17:30

Popredná dizajnérka Romi Klimeková: Trendy v bývaní rada nemám, nad otázkami o nich sa usmievam

V súčasnosti je populárny štýl zariaďovania, orientovaný na príjemné, hrejivé a komfortné interiéry bez zahltenia priestoru, avšak s použitím zaujímavých solitérov, ktoré celý priestor pozdvihnú. S teplejšími farebnými odtieňmi, prírodnými materiálmi a pútavými textúrami pracuje aj uznávaná dizajnérka Romi Klimeková.

Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni

Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni

Známa interiéristka je oceňovaná pre svoju schopnosť vytvárať nadčasové interiéry, ktoré zaujmú estetickým aj funkčným riešením. Nebojí sa experimentovať s netradičnými kombináciami materiálov, farieb a tvarov. Má schopnosť reflektovať súčasné trendy s dôrazom na detail a individualitu každého projektu, pričom často implementuje do návrhov vizuálne dominantné zariadenie či vintage nábytok.

Vplyv dizajnových štýlov minulých období je tak zjavný aj pri koncipovaní interiérov. Kombinácia nadčasových retro kúskov a súčasného nábytku vo výsledku vytvára jedinečný celok, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube. Inšpiratívne sú už samotné nehnuteľnosti, najmä ak ide o bývanie s historickým rázom

Dizajnérka sa preto nezameriava iba na jednu éru. „Osobne mám veľmi rada históriu a kľudne sa vraciam vďaka knihám a cestovaniu až k starým civilizáciam, Rimanom, Grékom. Predošlé generácie tu zanechali neuveriteľné stavby, s dôrazom na ručnú prácu a detail. Mám rada aj 19. a 20. storočie. Vždy ma osloví niečo,” hovorí. 

 

Byt v projekte Guthaus. Autor: Pavel Kudiváni

 

Prepájanie výrazných prvkov v interiéroch však vyžaduje cit pre detail, aby sa priestor spojil a zároveň neprekombinoval. „Pokiaľ nemáte zadanie na vyslovene ekletický štýl, treba byť veľmi opatrný. Osobne mám rada, ak sa do starých pôvodných, často historických priestorov vnesie kontrast v podobe súčasného zariadenia. Tiež mám rada kvalitný vintage, niekedy stačí jeden alebo pár prvkov a hneď ma priestor iný rozmer,” priznáva Klimeková.

Za dôležité faktory pri prepájaní moderných prvkov a vintage zariadenia v interiéroch považuje interiéristka vyváženosť a snahu o nenútenosť či prirodzené vyznenie celku. Inšpiráciu pri kombinovaní pôvodných a súčasných kúskov čerpá v bezprostrednom pozorovaní okolia. „Sledujem svet s otvorenými očami a veci sa mi potom (verím, že správne) skladajú v hlave,” opisuje. 

Práca s vintage štýlmi so sebou prináša výzvy najmä v kontexte súčasného slovenského bývania. Tvorba interiéru, ktorý bude zodpovedať dnešným nárokom, zachová si aktuálnosť, no zaujme aj autentickosťou, vyžaduje viac ako len plánovanie. Jednotlivé detaily formujú atmosféru, ktorá určí štýl celého interiéru. Vintage prvky, ktoré predstavujú originálne kúsky z minulých období, do súčasného konceptu zapadajú najmä kvôli svojej nadčasovosti, funkčnosti a sofistikovanosti. Zároveň interiér ozvláštnia a pridajú mu na hodnote. 

Romi Klimeková však vníma tenkú hranicu s ich umiestňovaním do návrhu, keď berie ohľad na ich výraznosť. „S farbami, textúrami a materiálmi pracujeme vždy podľa potreby, podľa typu projektu, odvahy klienta. Dôraz kladieme na to, aby zostala farbená škála, ktorá nevyrušuje, nebije do očí a nepôsobí agresívne. S určitosťou vám však poviem, že nemám rada trendy v bývaní, keď sa ma na to niekto opýta, tak sa radšej už len usmejem,” prezrádza.

 

Byt v Starom Meste. Autor: Pavol Kudiváni

 

Záujem o vintage solitéry je aj v domácom kontexte na vzostupe. „Za mňa som rada, že už máme stále viac klientov, ktorí sa tomu nebránia, prejavia nám dôveru a potom sa z tých ´ulovených´ kúskov tešia,” smeje sa dizajnérka. 

Vplyv slovenskej architektúry, interiérového dizajnu, ale aj umenia taktiež vstupuje do formovania bývania, o to viac, ak sa nehnuteľnosť nachádza na Slovensku. „Vždy sa snažíme rešpektovať architektonické návrhy a ideálny stav je, ak s nimi splynieme to jedného harmonického celku vrátane záhradnej architektúry v prípade domu. Umenie je všetkého už len súčasťou a nemalo by byť len nejakým postranným dekorom na vyplnenie miesta,” myslí si. Prínos umenia a jeho váhu v interiérovom dizajne tak vníma citlivo.

Špecifickými postupmi a technikami, ktoré interéristi používajú pri tvorbe interiérov, sa riadi aj Romi Klimeková. Zámerom je prispôsobiť návrh konkrétnym potrebám a osobnosti klienta a zároveň zachovať svoju osobitú estetiku. „Na začiatku máme s klientmi rozhovory, snažíme sa ich navnímať, ideálne ak navštívime ich obydlia, to vám veľa napovie. Potom máme dotazníky, ktoré nám vypĺňajú najmä páry, kde sa často zistí, že každému sa páči niečo úplne iné. Projekt začíname prezentáciou tzv. moodboardu, kde si otestujeme, či sme sa trafili do zadania. Následne už kreujeme návrh a tam je to už o dôvere v našu prácu. Odmenou je, keď ma finálny návrh minimálne pripomienky a už len doľaďujeme detaily,” upresňuje.

Ku každému interiéru je potrebné pristupovať osobitne. Vplýva naň charakter lokality aj vlastnosti samotného priestoru. Pre dizajnérku je tak dôležitejšie prostredie a rôznorodosť vkusu či požiadaviek klientov. Jej osobitý rukopis sa preto skladá z viacerých faktorov. „Verím, že rukopisom ostáva spokojnosť obyvateľov a užívateľov hotových interiérov, ich kvalita a tiež určitá nadčasovosť,” vysvetľuje.

 

Byt v projekte Guthaus. Autor: Pavel Kudiváni

 

Budúcnosť interiérového dizajnu na Slovensku vníma dizajnérka pozitívne. Slovenská scéna podľa nej dokáže reflektovať aktuálne témy a vzory zo zahraničia. „Som veľmi pozitívna, keď som začínala v tejto oblasti, bolo to veľmi ojedinelé povolanie v našich končinách. Dnes vnímam, že prišli generácie, ktorým záleží na priestoroch, v ktorých žijú, pracujú. Za mňa je práca architektov rovnako dôležitá ako iné odborné profesie, preto ak ľudia budú dbať na to, že dom si asi nenavrhnú len tak na kolene, druhým stupňom je potom interiér,” upozorňuje.

Práve dizajnové prvky a doplnky vnesú do priestoru charakter. O to intenzívnejšie, ak ide o dominantné, vintage solitéry. „Zväčsa sa jedná o ikonický kúsok, buď mobiliár alebo svietidlo. Je to veľmi individuálne, ale niekedy sa stane, že sa nájde naozaj jedinečná vec a zvyšok priestoru sa vyskladá podľa nej,” objasňuje.

Neraz sa preto stane, že v procese navrhovania narazia na unikátny kúsok, ktorý zmení pôvodné plány s interiérom. „Nedávno sa nám to stalo s jednou jedálňou. Základ domu sme už mali hotový a išlo sa do fázy výberu mobiliáru, do cesty nám prišla nádherná komoda z Talianska, obdobie 70. až 80. rokov minulého storočia, so špecifickou rezbou orechového dreva, kombinovaného s carrarským mramorom. Ku komode sme následne vyberali zvyšok nábytku,” dodáva interiéristka. 

 

Byt v projekte Vydrica. Autor vizualizácie: Martin Jevčík

 

Dôležitosť kombinovania a schopnosť vnímať všetky detaily priestoru však nie sú jedinými výzvami pri práci bytového dizajnéra. „Na jednom projekte som strávila štyri roky, to bola veľká škola života. Ale výzva je asi všetko, lebo každý, kto vykonáva túto prácu, vie, aká je veľmi náročná cesta pretaviť návrh do reality, ideálne jedna k jednej. Vizualizácie su snové, ale mať hotový reálny projekt do posledného detailu je výzva,” uzatvára Romi Klimeková.  

Vytvoriť originálny domov, interiér, ktorý odráža životný štýl aj individualitu svojich obyvateľov, je často neľahkou úlohou. O to viac, ak majiteľ inklinuje k jedinečným, dôrazným solitérom. Čisté línie a nepreplnený priestor býva preto základnou požiadavkou. Doplnenie prvkami, ktoré sformujú výnimočné bývanie, sa tak môže stať spôsobom, ako interiér pozdvihnúť, avšak nie na úkor celkového komfortu či prívetivej atmosféry. 

Zariaďovanie bývania je kreatívny proces, vyžadujúci otvorený pohľad na dizajn. Základom pri tvorbe eklektického interiéru tak môže byť zachovanie pôvodných prvkov nehnuteľnosti v čo najväčšej miere. Rešpektovanie obdobia jej vzniku možno vnímať ako inšpiráciu pri zariaďovaní priestoru.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Romi Klimeková, Pavel Kudiváni
  • Autor vizualizácie: Martin Jevčík
  • Autor vizualizácie: Martin Jevčík
  • Autor vizualizácie: Martin Jevčík

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube