Author photoMartina Gregová 28.09.2024 14:52

Lesk a bieda rozvoja horských stredísk. Pribúdajú kvalitné projekty aj necitlivé zásahy

Návrat legendárneho hotela v Tatranskej Lomnici, premena známeho ubytovacieho zariadenia na apartmánový dom či architektonické súťaže, ktoré menia pôvodný účel chátrajúcich objektov. Plánované projekty v najobľúbenejších turistických destináciách na Slovensku môžu zlepšiť úroveň ponúkaných služieb. Nie všetky projekty sú však len pozitívne.

Zdroj:Tatry Mountain Resorts/Hotel Damian

Zdroj:Tatry Mountain Resorts/Hotel Damian

Medzi najobľúbenejšie turistické destinácie na Slovensku bezpochyby patria lokality v blízkosti našich najatraktívnejších pohorí, ako sú Vysoké a Nízke Tatry či Veľká a Malá Fatra. Okrem tradičnej hrázdenej architektúry tieto lokality oplývajú aj modernými hotelmi, drobnými ubytovacími zariadeniami a objektami zameranými na poskytovanie služieb.

V posledných rokoch vzrástol v okolí slovenských hôr záujem rekonštruovať už existujúce objekty. Nechýbajú však ani kvalitné projekty úplne nových ubytovacích komplexov. Mnohé zo zámerov prebiehajú v spolupráci so známymi architektonickými štúdiami, na niektoré dokonca dohliadajú pamiatkari. 

Nedávno bol pre návštevníkov zatvorený legendárny hotel Morava v Tatranskej Lomnici, ktorého pôvodnú podobu navrhol architekt Bohuslav Fuchs. Po vyše 90 rokoch od otvorenia sa má totiž toto známe ubytovacie zariadenie s nádychom retra dočkať rekonštrukcie. Za návrhom novej podoby bude stáť známy bratislavský architektonický ateliér Architekti Šebo Lichý.

Galéria

  • Hotel Morava. Zdroj: Architekti Šebo Lichý
  • Royal Palace. Autor: Patrik Kopčan
  • Royal Palace. Zdroj: EIA
  • Hotel Sasanka. Zdroj: Tatry Mountain Resorts
  • Hotel Sasanka. Zdroj: Tatry Mountain Resorts
  • Hotel Damian. Zdroj: Hotel Damian
  • Hotel Damian. Zdroj: Hotel Damian
  • Hotel Junior. Zdroj: SME
  • Hotel Pusté pole. Zdroj: TŘI.ČTRNÁCT architekti
  • Hotel Pusté pole. Zdroj: Poľovnícka informačná databáza
  • Charitatívny dom v Dolnom Smokovci. Zdroj: Hubinský ateliér
  • Charitatívny dom v Dolnom Smokovci. Zdroj: Hubinský ateliér

„Investor je odhodlaný k zásadnej rekonštrukcii. Naším spoločným cieľom je kompletná obnova, očistenie od rôznych nánosov, nesystémových zásahov a naopak, opätovné oživenie všetkého pozitívneho, čo v sebe nesporne tento objekt má. Cieľom je, v neposlednom rade, aj zvýšenie štandardu a úrovne hotela adekvátne k dnešnej dobe,“ priblížili architekti pre portál SAB.

Rekonštrukcie sa po rokoch čakania dočkala aj legendárna liečebňa v Novom Smokovci, známa ako Penzák. V roku 2017 ju kúpila spoločnosť Royal Palace so sídlom v Giraltovciach. Krátko nato sa majiteľ rozhodol, že túto národnú kultúrnu pamiatku znovu oživí.

Prestavbu a dostavbu objektu dostalo na starosť architektonické štúdio GFI. Po novom bude v objekte k dispozícii 112 izieb a hotel vytvorí pracovné miesta pre 88 ľudí. Pribudne tiež 48 nadzemných a 88 podzemných parkovacích miest. Rekonštrukcia by mala vo výsledku stáť zhruba 35 miliónov eur.

Podľa zverejnených vizualizácií návrh úprav okolia historického objektu zohľadňuje architektonický výraz severnej fasády a funkcionalistický výraz južnej fasády hlavného objektu kultúrnej pamiatky. Hlavný objekt a jeho prístavby zároveň svojou podobou nadväzujú na históriu pôvodného kúpeľného objektu a celkovú tradíciu kúpeľníctva vo Vysokých Tatrách.

 

Hotel Sasanka. Zdroj: Tatry Mountain Resorts

 

Začiatkom tohto roka oznámila plánovanú investíciu vo výške vyše 20 miliónov eur v Tatrách aj spoločnosť Tatry Mountain Resorts. V Tatranskej Lomnici chce zrekonštruovať známy Hotel Sasanka, postavený v roku 1956. Objekt bude po novom slúžiť ako apartmánový dom. Po prestavbe bude k dispozícii 41 apartmánov, 122 lôžok, raňajkáreň, kaviareň a bar. Podľa portálu HNonline je začiatok výstavby stanovený na jar 2025 a trvať bude približne dva roky.

„K projektu s názvom Hotel Sasanka spoločnosť pristupuje s rovnakou filozofiou ako v prípade modernizácie objektu Horec, kde s pomocou architektov z pôvodného panelového objektu vznikla stavba zapadajúca do horskej architektúry,“ popísal Marián Galajda, manažér komunikácie Tatry Mountain Resorts.

Predstavené vizualizácie naznačujú, že nová podoba objektu nebude tú pôvodnú pripomínať takmer vôbec. Na tradičnú architektúru Vysokých Tatier bude Hotel Sasanka po novom odkazovať niekoľkými architektonickými detailmi a čiastočne tiež zvoleným tvaroslovím. Podľa manažéra budú apartmány vybavené vo vyššom štandarde, aby splnili očakávania náročnejších klientov a zároveň mohli byť efektívne vyťažené prevádzkou TMR.

 

Hotel Damian. Zdroj: Hotel Damian

 

Z už dokončených projektov stojí za zmienku aj kontroverzný projekt Hotela Damian v Jasnej. Podľa developera patrí medzi najekologickejšie hotely v strednej Európe. Zároveň ide o hotel s najmenšou uhlíkovou stopou na jedného ubytovaného hosťa na Slovensku. Proti jeho výstavbe napriek tomu svojho času protestovali ochranári aj miestni obyvatelia.

Ide totiž o obrovský ubytovací komplex, ktorý do prírodného prostredia Jasnej zasiahol mimoriadne výrazným spôsobom. Hotel Damian dnes poskytuje služby ubytovania, stravovania, fitness, wellness a spa a ďalšie. V objekte sa nachádza tiež kongresové centrum. „Väčšinový hotelový hosť absolvuje jednu cestu hore a jednu dole (príjazd a odjazd). Z tohto dôvodu je Damian projektovaný ako rezort s komplexnými celoročnými službami, aby hosť nemal potrebu opúšťať Jasnú,“ povedal pre portál Startitup generálny riaditeľ hotela Damian, Paul Zika. To má byť dôvodom jeho rozsahu. 

„Slovenským horám chýbal prvotriedny rezort, ktorý poskytne komplexné služby na jednom mieste. Každý štát má celý rad luxusných rezortov, či už je to Švajčiarsko, Rakúsko, Taliansko alebo Francúzsko. Naším cieľom je poskytnúť náročnej slovenskej klientele nadštandardné služby a nevšedné zážitky, za ktorými museli cestovať do zahraničia,“ myslí si Zika.

Napriek tomu zostáva mierka objektu prehnaná, výstavba bola navyše spojená s obavami o zachovanie ochrany Vrbického plesa. Hotel Damian si v dôsledku toho vyslúžil neslávne víťazstvo v ankete Brutus za najhorší počin v architektúre. 

 

Hotel Pusté pole. Zdroj: TŘI.ČTRNÁCT architekti

 

Popri súkromných projektoch avizoval plány so staršími tatranskými hotelmi aj štát. Rezort školstva v máji tohto roku za 2,4 milióna eur odkúpil jedno z najznámejších ubytovacích zariadení v Nízkych Tatrách - Hotel Junior v Jasnej. Ide o objekt, ktorý v roku 2016 zasiahol rozsiahly požiar, od tej doby chátra.

Po novom by mal slúžiť pre účely mládeže. „Prioritou MŠVVaM ako ústredného orgánu štátnej správy pre mládež bude realizovať úkony, ktorými dôjde k efektívnemu využitiu predmetného majetku, s ohľadom na jeho potenciál slúžiť na účely štátnej starostlivosti o mládež, vytváranie vhodných podmienok pre jej vzdelávanie, vývoj a ďalší rozvoj,“ podotkol rezort.

Spomedzi hotelových objektov postavených v Nízkych Tatrách by sa obnovy mal výhľadovo dočkať aj bývalý Horský hotel Pusté Pole. Rekonštrukcia prebehne podľa návrhu od autorského kolektívu TŘI.ČTRNÁCT, ktorý uspel v architektonickej súťaži vyhlásenej Správou Národného parku Nízke Tatry. Po novom však objekt zmení svoju funkčnú náplň a stane sa z neho ekovýchovné a návštevnícke centrum. Celková odhadovaná výška investície je 1,9 milióna eur. 

V rámci novej podoby objektu architekti odstránili nevhodné stavebné nánosy z neskorších období. V druhej fáze návrhu bude k existujúcemu objektu pridaná prístavba nového expozičného centra. Tá bola zámerne navrhnutá tak, aby zbytočne nezahusťovala okolitú zástavbu. Pribudne tiež otvorený gánok, ktorý umožní pobyt na čerstvom vzduchu, poskytne potrebné prístrešie v čase nepriaznivého počasia a vytvára akúsi hranicu medzi prírodným a zastavaným prostredím.

 

Charitatívny dom v Dolnom Smokovci. Zdroj: Hubinský ateliér

 

Architektonická súťaž bola v roku 2022 vypísaná tiež s cieľom získať novú podobu Charitného domu v Dolnom Smokovci, ktorý má za sebou vyše 90-ročnú históriu. Zámerom vyhlasovateľa súťaže bolo vytvorenie otvoreného areálu, ktorý vhodným spôsobom spojí požiadavky na krátkodobé ubytovanie hostí a tiež na dlhodobé ubytovanie seniorov. Prvé miesto v súťaži obsadil ateliér Hubinský.

Návrh pracuje s vytvorením kompozičnej osi, pozdĺž ktorej sa tiahnu všetky typy ubytovacích zariadení. Os zabezpečuje aj jednoduchú orientáciu v priestore a tiež pohodlný prechod pre peších ponad cestu. Jednotlivé objekty sú navzájom prepojené tak, aby sa eliminovalo množstvo ciest a chodníkov, čím sa architekti chceli predovšetkým vyhnúť invazívnym riešeniam v krajine.

Rozvoj v okolí najkrajších slovenských pohorí ide často ruka v ruke s nevôľou ochranárov či miestnych obyvateľov. Mnohé z plánovaných zámerov sa však zameriavajú na rekonštrukciu existujúcich objektov, ktoré sú často v chátrajúcom stave, prípadne už viac nevyhovujú súčasným požiadavkám na ubytovanie hostí. Takto sa dá zlepšiť infraštruktúra bez záberov vzácnej krajiny. 

Iný prípad sú už nové komplexy, budované bez citlivosti k pôvodnému prostrediu. Dá sa nepochybne súhlasiť s tým, že nové projekty v chránených lokalitách by mali byť budované tak, aby ani minimálne neohrozovali prírodu, ktorá je napokon dôvodom, prečo návštevníci do týchto lokalít prichádzajú. 

 

(Startitup, Pravda, HNonline, SME, booking, SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube