Author photoMartina Gregová 31.07.2024 17:50

Radikálne odlišný. Unikátny byt ukazuje nový pohľad na bývanie, bojuje o prestížnu cenu

Koncom júna predstavila odborná porota architektonického ocenenia CE ZA AR 2024 tohtoročné nominácie. V kategórii Interiér jednoznačne dominovali projekty, nachádzajúce sa na území Bratislavy. Zo štyroch nominovaných diel sú v hlavnom meste situované tri realizácie. Výnimku tvorí interiér Bytu 11 od architekta Zorana Samoľa, ktorý sa nachádza v Šali. Unikátny je hneď v niekoľkých ohľadoch.

Autor: Matúš Nedecký

Autor: Matúš Nedecký

Architektonické štúdio, predtým nazývané ORA Architekti a dnes už oficiálne nazvané ZORAN SAMOL, funguje pod vedením architekta Zorana Samoľa od roku 2010. Venuje sa tvorbe architektúry, interiéru a dizajnu. „Každý väčší či menší projekt alebo návrh považujem za rovnako dôležitý a tak sa k nemu snažím pristupovať. Snažím sa dobre spoznať miesto, okolnosti a históriu každého miesta, kde sa niečo navrhuje,“ konštatuje vedúci ateliéru.

Štúdio v minulosti na území Šale navrhlo pomerne známy projekt Dom pre rodáka zo Šale. Rodinný dom sa nachádza na Pionierskej ulici. Pod taktovkou architekta prešiel vydarenou rekonštrukciou, ktorá si vyslúžila víťazstvo v rámci prestížneho česko-slovenského ocenenia Interiér roku 2022 v kategórii Nízkonákladové bývanie.

Tento rok ateliér bojuje o získanie ceny CE ZA AR 2024 so svojou realizáciou Byt 11. „Teším sa, že porotu zaujal návrh interiéru. Je to malý priestor, ktorý pri prehliadke kompletne vyplnili ľudia, takže mali možnosť ísť na tesný kontakt s materiálmi a drobnými fragmentami, ktoré tento byt tvoria. Skúmali pozorne každý kút a ja som sa snažil zodpovedať všetky otázky,“ opisuje architekt priebeh obhliadky diela. Zároveň dodáva, že ho veľmi teší záujem o návrh interiéru.

Galéria

  • Autor: Matúš Nedecký
  • Autor: Matúš Nedecký
  • Autor: Matúš Nedecký
  • Autor: Matúš Nedecký
  • Autor: Matúš Nedecký
  • Autor: Matúš Nedecký
  • Autor: Matúš Nedecký

Pred začatím rekonštrukcie Bytu 11 bol jeho interiér v pôvodnom stave a neobsahoval žiadne nánosy neskorších rekonštrukcií či nezvratné poškodenia. Byt pochádza zo 60. rokov minulého storočia, čo so sebou prirodzene prinieslo pozitíva aj negatíva. „Pre 60. roky a bytovú výstavbu boli typické určité materiály, tie nanovo zadefinovali priestor a akoby sa nanovo odkryli a zrecyklovali,“ vyzdvihuje pozitívne stránky projektu Samoľ. Za negatívum označil chýbajúci výťah, ktorý do istej miery skomplikoval realizáciu projektu.

Byt v rámci návrhu prešiel zmenou dispozičného riešenia. Problematické bolo podľa architekta najmä množstvo dverí v malom priestore chodby, malá kúpeľňa a dlhá chodba. Všetky priečky sa preto postupne zbúrali a odkryli sa hlavné steny. Vďaka tomu sa z pôvodne 1-izbového bytu stal dnešný 2-izbový s celkovou rozlohou 46 metrov štvorcových. V centre priestoru sa aktuálne nachádza veľká kúpeľňa, ktorá oddeľuje nočnú a dennú časť.

„Koncept pre rekonštrukciu bytu bol využiť a ekonomizovať to, čo je použiteľné na mieste a priradiť pôvodné materiály do nového interiéru,“ vysvetľuje architekt. „Rozhodnutie využiť a povýšiť pôvodnú materialitu padlo po búracích prácach a čistení stien, kde sa objavili pôvodné maľovky, ktoré ma zaujali svojím geometrickým motívom. Stal sa z nich výrazový prvok celého interiéru,“ konštatuje Samoľ.

Okrem odkrytých tehlových stien a pôvodných maľoviek bolo zachované tiež terazzo či parkety z obývačky, ktoré sú po novom umiestnené v spálni. Zvyšné povrchové úpravy stien boli následne zjednotené v bielej farbe, ktorá podľa slov architekta tvorí paspartu (rám) pôvodným farebným maľovkám, obieha geometricky každú stenu a zjednocuje otvorený priestor.

Interiér okrem atypickej palety materiálov zaujme aj viacerými funkčnými a výrazovými detailmi. Z nábytku možno vyzdvihnúť mobilný pult, ktorý slúži ako súčasť kuchyne a zároveň ako miesto na sedenie. „Výrazovým aj funkčným prvkom bytu je tiež stropná sieť žľabov, kde sú vedené všetky elektroinštalácie a kotvené niektoré prvky interiéru a svietidlá,“ dodáva architekt.

Vo výsledku ide o absolútne unikátnu rekonštrukciu. Výnimočná je odkrytím a znovupoužitím viacerých materiálových prvkov, ktoré v celom priestore vytvárajú jedinečnú atmosféru. Aj napriek snahe o ekonomické riešenie interiéru (investičný náklad bol len 22-tisíc eur) sa v ňom nachádza viacero zaujímavých kusov nábytku či dizajnových prvkov, ktoré z neho v mnohých ohľadoch bezpochyby robia výnimočné bývanie. 

Či sa interiéru podarí uspieť v silnej konkurencii ostatných nominovaných interiérov, sa verejnosť dozvie vo štvrtok 3. októbra 2024 počas slávnostného vyhlásenia ocenených diel.

 

(ZORAN SAMOL, cezaar.tv, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube