Author photoMartina Gregová 25.06.2024 10:41

Výkladná skriňa minimalizmu. Na okraji Bratislavy vzniklo bývanie, ktoré spája racionalitu s prírodou

Minimalizmus patrí v posledných rokoch k obľúbenému spôsobu zariaďovania interiérov. Navrhnúť však minimalistické bývanie tak, aby nebolo samoúčelné a navyše zdôrazňovalo spojenie s prírodou za múrmi obydlia, je náročné. Pri návrhu domu Vila Mia sa to však podarilo. Výsledkom je až prekvapivo útulný a esteticky pôsobivý interiér.

Autor: Marián Svítek

Autor: Marián Svítek

Rodinný dom Vila Mia sa nachádza na okraji Bratislavy, v tesnej blízkosti národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Chránená oblasť je domovom veľkého množstva jedinečnej fauny a flóry vrátane niekoľkých ohrozených druhov. „Vila Mia je výnimočný mestský dom, ktorý zdôrazňuje spojenie s okolitou prírodou,“ popisujú projekt architekti zo Salpietra & Gajdos Architects.

Architektonické štúdio v minulosti navrhlo niekoľko významných projektov na Slovensku aj mimo neho. Z bratislavských diel stojí za zmienku napríklad projekt Stollwerck Residence či niekoľko realizácií súkromných interiérov. Mimo Slovenska pod ich taktovkou vznikol napríklad Hotel Mercure v Budapešti.

Vnútorné priestory rodinného domu Vila Mia dosahujú podlažnú plochu 224 metrov štvorcových. Spodné podlažie objektu tvorí hlavná denná časť, schodiskový a vstupný priestor, samostatné WC a menšia izba s pracovným stolom, ktorá zároveň slúži aj ako práčovňa. Na hornom podlaží sa nachádza hlavná spálňa a detská izba. K spálni prislúcha kúpeľňa a šatník, k detskej izbe menšia kúpeľňa. Pod úrovňou terénu je umiestnená garáž pre dve autá.

Galéria

  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Autor: Marián Svítek
  • Zdroj: SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS
  • Zdroj: SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

Dom bol postavený v minimalistickom a modernom dizajne, ktorý zdôrazňuje spojenie s okolitou prírodou. Požiadavky klienta boli jasné: súčasné riešenie s funkčným a užívateľsky logickým usporiadaním priestorov. Ústredným bodom návrhu sa stala denná miestnosť. Tvorí ju otvorená kuchyňa s jedálňou, ktoré sú priamo prepojené s obývacím priestorom. Obývacia izba a jedálenská časť sú zariadené prevažne voľne stojacím nábytkom. Kuchyňa bola navrhnutá na mieru.

V tomto prípade špeciálne dôležitý svetelný dizajn pozostáva z prisadených koľajnicových systémov, nástenných svietidiel a závesných lámp umiestnených nad jedálenským sedením a nad kuchynskou linkou. Z materiálov v tejto časti domu prevažuje betón, dlaždice v kamennom vzhľade a drevo. Netradičným riešením je obloženie stien a spodných skriniek dlaždicami.

Na dennú miestnosť plynulo nadväzuje vstupná hala so schodiskom, ktoré v priestore pôsobí ako sochársky prvok. Z jednej strany je schodisko ohraničené sklenenými tabuľami, z druhej keramickým obkladom stien. Atypicky tvarované schodiskové stupne sú doplnené o minimalistické zábradlie.

Dominantným priestorom druhého nadzemného podlažia je spálňa, ktorá nadväzuje na zvyšok domu materiálovo aj štýlovo. Kraľuje jej honosná posteľ s na mieru navrhnutým čalúneným čelom. Rovnako ako v dennej miestnosti, aj tu sú steny obložené drevom či keramickým obkladom s jemným mramorovým vzorom.

Na spaciu časť nadväzuje šatník s dostatkom úložného priestoru. V prípade potreby je možné šatník od zvyšku miestnosti oddeliť sklenenými dverami. Z materiálov v ňom dominuje predovšetkým drevo. V rovnakom duchu je navrhnutá aj kúpeľňa prislúchajúca k hlavnej spálni. Okrem umývadlovej skrinky s dvoma umývadlami sa v nej nachádza WC, vaňa aj sprchový kút. WC a sprchový kút sú od zvyšku miestnosti oddelené samostatnými dverami.

V úplne odlišnom štýle je navrhnutá detská izba. Z materiálov použili architekti kombináciu svetloružovej farby a podstatne svetlejšieho dreva. V detskej izbe nechýba spacia časť, dostatok úložného priestoru, pracovný kút ani relaxačná pohovka. Izba je zároveň prepojená so susednou kúpeľňou, ktorá bola navrhnutá v podobnom štýle. Svetloružový nábytok tu dopĺňa biela dlažba s výrazným mramorovým vzorom.

Prirodzené a umelé osvetlenie zohralo v tomto projekte dôležitú rolu. „Prirodzené prichádza cez veľké okenné otvory a vytvára vizuálny dialóg s lesom, umelé zdôrazňuje prirodzene vyzerajúce povrchy a vytvára náladové svetlo tam, kde je to potrebné, alebo svetlo úloh tam, kde je to potrebné,“ uvádzajú architekti.

Interiér objektu Vila Mia možno jednoznačne označiť ako minimalistický. V celom dome je cítiť snahu o zdôraznenie spojenia s okolitou prírodou, a to prostredníctvom rozsiahlych okenných otvorov a výberu prírodných materiálov. Z dispozičného hľadiska dom pozostáva z niekoľkých rozsiahlych a otvorených miestností. „Rodinný dom Vila Mia je dôkazom symbiózy jasnej vízie a šikovnosti tímu dizajnérov, ktorí dokázali prepojiť oddelené priestory v kompaktnom a elegantnom rodinnom zázemí,“ uzatvára architekt Andrej Gajdoš. Vo forme prevedenia patrí tento dom k unikátnym. 

 

(Interiér roku, istavebnictvo.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube