Author photoMartina Gregová 19.06.2024 19:55

Moderné retro. Premyslená rekonštrukcia spája inovatívne riešenia s pôvodným duchom a zachovaným dedičstvom

Rešpektovanie pôvodného ducha interiéru je pri jeho rekonštrukcii zakaždým tak trochu výzvou. V prípade bytu, ktorý sa nachádza na atraktívnom trenčianskom sídlisku, sa to však podarilo. Významnú úlohu pritom zohralo odkrytie pôvodných materiálov či znovuvyužitie retro kúskov nábytku, ktoré boli rodinným dedičstvom.

Autor: Matúš Nedecký - FOTER

Autor: Matúš Nedecký - FOTER

Trenčianske sídlisko Sihoť I. začalo vznikať v medzivojnovom období. Urbanizmus aj architektúra väčšiny bytových domov preto vychádzajú predovšetkým z princípov modernizmu, teda najmä funkcionalizmu, ktorého heslo je „Forma nasleduje funkciu". Budovy sú navonok jednoduché, no premyslené a zodpovedajú požiadavkám na vysoký komfort života. 

Architekti zo štúdia Archholiks sa pri návrhu jedného z ich najnovších projektov Byt na Sihoti inšpirovali práve funkcionalizmom. Podľa Jany Tartaľovej, partnerky v štúdiu, sa atribúty tohto architektonického štýlu pretavili do riešenia celého interiéru. „Funkcionalistický štýl kladie dôraz na funkčnosť. Je typický jednoduchými, čistými líniami, prírodnými a kvalitnými materiálmi, multifunkčnosťou, viacúčelovosťou. Typické sú pre byty vyššie svetlé výšky miestností, vstavané skrine na celú ich výšku, liatinové radiátory, masívne drevo, sklo, kov. Čisté línie sa striedajú s oblými tvarmi a často sa používajú v interiéroch solitéry, ktoré sú premysleným akcentom,” popisuje.

Rekonštrukciu bytu na sídlisku Sihoť I. sprevádzala aj zmena jeho dispozičného riešenia. Pôvodná bytová jednotka disponovala vstupnou chodbou, hygienickým zázemím so samostatným WC, oddelene fungujúcou kuchyňou, obývacou izbou a dvoma spálňami. K jednej z nich prislúchal tiež rozsiahly šatník.

Galéria

  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Pôvodný stav. Zdroj: Archholiks
  • Nový stav. Zdroj: Archholiks

„Nové dispozičné riešenie vyplývalo z nárokov a požiadaviek majiteľov, s ktorými sme si pred samotným začatím navrhovania prešli. Jednalo sa o lokalitný program, ktorým zadefinovali svoje predstavy o počte izieb a veľkosti priestorov. Následne boli vypracované viaceré alternatívy, v ktorých sme sa snažili klientom ukázať rôzne radenia priestorov, konzervatívnejšie aj menej konvenčné,” popisuje architektka z Archholiks.

Po novom sa autori návrhu rozhodli kuchyňu prepojiť s obývacou izbou, čím vznikla otvorená denná miestnosť s jedálenským sedením. Významnou zmenou bolo aj otvorenie denného priestoru smerom do chodby, čo zabezpečilo lepšie presvetlenie vstupnej časti bytu.

Zmenami prešla tiež nočná časť bytu spolu s kúpeľňou. Hygienické zázemie bolo rozšírené na úkor veľkého šatníka, ktorý je teraz menší. V tejto časti bytu pribudol aj menší sklad. Rozmery oboch spální ostali viac-menej zachované. Práve riešenie hygienického zázemia bolo podľa architektky najväčšou výzvou. Po novom sa v kúpeľni nachádza sprchový kút aj vaňa. Miestnosť je presvetlená vďaka dvom svetlíkom.

Spolu so zmenou dispozičného riešenia sa architekti zamerali aj na vytvorenie dostatočného úložného priestoru. Nábytok navrhnutý na mieru je súčasťou vstupnej haly, obývacej izby, spálne či šatníka prislúchajúceho k detskej izbe.

Jedným z kľúčových zámerov rekonštrukcie bola aj snaha o zachovanie čara pôvodného bytu. To zahŕňalo renováciu pôvodných materiálov, ako sú vlysované parkety, železobetónový preklad či odkrytie výplňového tehlového muriva v niektorých častiach bytu. K podčiarknutiu jedinečnej atmosféry prispel tiež retro nábytok a svietidlá. „Použité dobové kusy nábytku boli najmä dedičstvom majiteľov, ktorí k nim mali citový vzťah. Časť nábytku bola súčasťou bytu,” popisuje architektka pôvod jednotlivých solitérov. Jedinečnú atmosféru navyše podčiarkujú navrhnuté vypínače a zásuvky v retro dizajne.

Po materiálovej stránke je najvýraznejším prvkom čoraz obľúbenejšie drevo. „Dominantným materiálom interiéru je drevo v podobe zachovaných vlysových parkiet, dyhovaných vstavaných nábytkových prvkov a drevených zárubní. V kúpeľni sú použité štvorcové biele obklady 10x10 cm, ktoré taktiež odkazujú na jednoduchosť a účelnosť funkcionalistického štýlu. Použité materiály a odkaz na minulosť dodávajú interiéru nadčasovosť a originalitu,” tvrdí Jana Tartaľová.

Popri dreve v rôznych podobách boli v interiéri použité predovšetkým svetlé farby ako biela či šedá. Pri návrhu kuchynskej linky a pri výbere niektorých textílií bola zvolená atypická tmavozelená farba, ktorá do interiéru vniesla zaujímavý farebný akcent. Za zmienku stojí tiež detail napojenia drevených parkiet na svetlosivú terrazzovú dlažbu, ktorá prechádza od vstupnej haly až do časti kuchyne.

Nová podoba Bytu na Sihoti vo výsledku prepája jedinečnú atmosféru pôvodného bytu a dobové kúsky, ktoré sú dedičstvom jeho majiteľov, spolu s modernými dispozičnými a materiálovými riešeniami. Architektom sa tak na základe požiadaviek a nárokov majiteľov podarilo vytvoriť jedinečné bývanie pre štvorčlennú rodinu, ktoré je funkčné a vkusné zároveň.

 

(Archholiks, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube