Author photoMartina Gregová 26.04.2024 19:45

Od gýču ku vkusu. Typický byt z 90-tych rokov sa premenil na nadčasové bývanie

Pri rekonštrukciách starších bytov často dochádza k totálnemu prekopaniu pôvodnej dispozície. Niekedy však disponujú kvalitným priestorovým riešením, ktoré si také radikálne zásahy nevyžaduje. V každom prípade zostáva výzvou pretvoriť interiér, nezriedka obsahujúci nánosy doby, na súčasné bývanie na vysokej úrovni a s nadčasovými kvalitami. 

Autor: Radek Úlehla

Autor: Radek Úlehla

Súčasný interiér môže vzniknúť aj v staršom byte bez toho, aby sa menilo jeho dispozičné riešenie. Príkladom takéhoto prístupu je rekonštrukcia bytu z 90. rokov 20. storočia, ktorý sa nachádza v mestskej časti Strašnice v Prahe.  

Za novým interiérovým riešením tejto rezidencie stojí české štúdio MENU architekti. Kancelária má na svojom konte viaceré úspešné pražské projekty interiérov a pomerne často sa zapája aj do architektonických a urbanistických súťaží, ktoré zväčša riešia verejné mestské priestory. V minulom roku získali napríklad 1. miesto v súťaži, ktorej cieľom bola revitalizácia námestia v Tuchloviciach či 3. miesto v súťaži, ktorá si dávala za cieľ získať novú podobu námestia v mestečku Přibyslav. 

V prípade pražského bytu išlo o rekonštrukciu priestoru s podlažnou plochou 113 metrov štvorcových. Dispozičné zmeny v tomto prípade súviseli len s odstránením a miernym posunom niekoľkých priečok v dennej časti bytu. Po novom je vďaka dispozičným zmenám priestor kuchyne prepojený s obývacou izbou. Okrem toho dve izby, umiestnené v severnej časti bytu, dostali vďaka zmene polohy priečok o čosi kompaktnejší tvar.  

Galéria

  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Pôvodný stav. Autor: Radek Úlehla
  • Pôvodný stav. Autor: Radek Úlehla
  • Navrhovaný stav. Zdroj: MENU architekti
  • Pôvodný stav. Zdroj: MENU architekti

Pôvodne bol byt zariadený nábytkom a materiálmi typickými pre 90. roky. Na stenách v dennej časti bola použitá žltá farba, kúpeľňa bola obložená mramorovou dlažbou a obkladom. Po rekonštrukcii sa v priestoroch bytu objavili menej extravagantné a viac nadčasové prvky a materiály.  

V interiéri dnes prevláda teplo pôsobiaca dubová dyha, ktorá sa okrem podlahy nachádza aj na podstatnej časti nábytku na mieru. Dyha je na viacerých miestach bytu, vrátane kuchynskej linky, doplnená o béžové a biele odtiene. V rovnakom duchu je navrhnutá aj kúpeľňa a toaleta. Svetlobéžovú dlažbu v oboch miestnostiach dopĺňajú drevené, na mieru navrhnuté skrinky, chrómová kúpeľňová armatúra a biela sanita. 

Z funkčného hľadiska sa srdcom bytu stala denná časť, v ktorej je okrem kuchynskej linky a sedacej súpravy jasnou dominantou aj rozsiahla drevená knižnica. Zaberá totiž najdlhšiu stenu obývacej izby. Knižnica je tiež doplnená o moderný krb, ktorý nahradil starší rohový krb. V časti za sedacou súpravou dizajnéri umiestnili jedálenský stôl. Vďaka mierne zaoblenému oknu do tejto časti bytu prichádza dostatok denného svetla. K lepšiemu presvetleniu a k pocitu otvorenosti dennej časti prispieva tiež presklenie medzi obývacou izbou a pracovňou. Z oboch týchto izieb je zároveň možný výstup na terasu.  

Čo sa týka kuchynskej časti, výrazným prvkom sa tu stáva jednoznačne chrómový digestor a stropný odkladací priestor na poháre. Ich materiálové riešenie do interiéru vnáša mierne industriálny nádych. Kuchynská linka je kombináciou otvorených a uzavretých odkladacích priestorov, čo vo výsledku takisto prispelo k vzdušnosti celého interiéru.  

V rovnakom duchu dizajnéri pristúpili aj k návrhu nočnej časti bytu. Dubová dyha je v spálni a detskej izbe rovnako doplnená o teplé béžové odtiene a príjemne pôsobiace textílie. „Materiály nekričia a snažia sa byť nadčasové. Väčšina použitého osvetlenia je skrytá a neruší nás,” uzatvárajú opis projektu jeho autori.  

Aj pri miernej zmene dispozičného riešenia možno z priestorových kvalít staršieho bytu vyťažiť maximum. Ak do takto upraveného priestoru navyše dizajnéri vstúpia príjemnou paletou materiálov, výsledok stojí naozaj za to. Byt v pražských Strašniciach je navyše jedinečný veľkou mierou presklenia, čo rozhodne napomáha k celkovej príjemnej atmosfére vnútorných priestorov.  

 

(MENU architekti, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube