Author photoKristína Liďáková 21.09.2024 20:05

Severskou jednoduchosťou k lepšiemu životu. Ako využiť hygge a minimalizmus pre tvorbu útulného domova

Škandinávsky dizajn je známy svojou jednoduchosťou, funkčnosťou a estetikou, ktorá sa zameriava na vytvorenie útulného, svetlého a praktického priestoru. Prvky severského štýlu možno jednoducho začleniť do interiéru a vytvoriť tak priestor, ktorý je komfortný, vizuálne pútavý a zároveň efektívny. Keď sa spojí s filozofiou hygge, hlásajúcou radosť z drobností, môže vzniknúť mimoriadne príjemné bývanie.

Zdroje: Marián Svítek. Interiér: Rules architekti. Autor fotografie: BoysPlayNice

Zdroje: Marián Svítek. Interiér: Rules architekti. Autor fotografie: BoysPlayNice

Hygge je škandinávsky koncept, ktorý sa zameriava na vytváranie príjemného a útulného prostredia, formujúceho priestor na oddych a kvalitne strávený čas s blízkymi. Obľúbenosť hygge nie je len o interiéroch, je to spôsob života. Možno ho vnímať ako pocit pohody, tepla a bezpečia, ktoré sa často spája so spoločnými chvíľami s rodinou a priateľmi, teplým svetlom sviečok alebo s jednoduchým večerom, stráveným doma s knihou.

Tento životný štýl, pôvodom z Dánska, sa stáva čoraz populárnejším aj mimo Škandinávie. Severské bývanie s hygge atmosférou má však blízko ku konceptu minimalizmu, ktorý pracuje s princípom obmedzenia nábytku a predmetov na nevyhnutné minimum. 

Príhodným príkladom interiéru, inšpirovaného severským dizajnom, je vkusne zrekonštruovaná drevenica v Demänovskej doline. Tím Rules architektov ukazuje, že použitie prírodných materiálov, neutrálna farebná schéma, doplnená o typicky škandinávsky akcent v podobe červenej, a vrstvenie textílií, dokáže formovať inšpiratívne priestory plné hygge atmosféry aj v slovenskom kontexte. 

 

Interiér: Rules architekti. Autor fotografie: BoysPlayNice

 

Pomocou  tipov a dizajnových prvkov škandinávskeho štýlu tak tieto domovy inšpirujú nielen kľudným dojmom, ktorý vyvolávajú, ale aj funkčnosťou, zdôrazňujúcou jednoduché formy či funkčnosť pri každom predmete v domácnosti.  Minimalizmus si však netreba zamieňať s chladným dojmom z interiéru. Jeho zmyslom je koncept, založený na vnímaní potrieb členov domácnosti, keď má každý to, čo nevyhnutne potrebuje, alebo čo mu prináša radosť. 

Z vizuálneho hľadiska sa orientuje na svetlú farebnosť, odtiene béžovej, svetlosivej či krémovej, ale aj podtóny zemitých farieb. Tieto odtiene nielenže vytvárajú dojem vzdušného väčšieho priestoru, ale interiér aj vizuálne otvárajú.

Vzhľadom na škandinávske podnebie, je styčným prvkom svetlo, ktoré farebná paleta podporuje. Nedostatok prirodzeného svetla preto kladie dôraz na dôležitosť veľkoformátových okien, prepúšťajúcich čo najviac svetla a rôznorodé formy osvetlenia.

 

Interiér: Rules architekti. Autor fotografie: BoysPlayNice

 

Tlmené svietidlá, ako stolné lampy rozmiestnené po priestore, náladové nástenné svetlá, ale aj množstvo sviečok, sú základom, aby domov pôsobil útulne a hrejivo. Osvetlenie by malo byť jemné a mäkké, podnecujúce k oddychu. Zároveň dbá na praktickosť, ako je vhodná intenzita či možnosť jej tlmenia. 

Dominujú teplé, prírodné materiály, ako drevo a organické, prirodzene hrejivé textílie. Minimalistický dizajn preferuje funkčné zariadenie, avšak nie na úkor celkového komfortu. Preto pracuje s čistými líniami a organickými materiálmi. 

Pre škandinávsky štýl je charakteristické použitie nábytku s čistými, funkčnými líniami bez nadbytočného dekoru. Každý prvok v priestore má tak svoje opodstatnenie, čo vytvára symetriu a dojem harmónie. Kvalitne vyhotovený nábytok z masívneho dreva je navyše dlhodobá investícia, zdôrazňujúca udržateľnosť, a zároveň je vďaka svojej štruktúre výrazným prvkom, ktorý dostatočne buduje prívetivý štýl interiéru. 

Neutrálna farebnosť sa v tomto prípade prejavuje aj na voľbe dreva - pínia, borovica alebo svetlo morený dub je preto ideálnou voľbou pri inšpirovaní sa týmto dizajnom. Rovnako tak čalúnené solitéry, ako sú kreslá, sedačky či postele, sú vhodným prvkom. 

Prírodné textílie ako ovčia vlna, bavlna a ľan, sú v severských interiéroch nevyhnutnosťou. Drevo je často prítomné okrem nábytku aj v dekoráciách, čo pridáva pocit tepla a prepája exteriér s interiérom. Vlnené deky, pletené vankúše a koberce dotvárajú útulnosť a pokojnú atmosféru, ktorá je často v ostrom kontraste drsnej prírody za oknami. Význam tak v tomto kontexte má vrstvenie textúr a variabilita materiálov. 

Vytvorenie hygge priestoru znamená uprednostniť pohodlie. Miestnosti, v ktorých sa trávi najviac času, by mali byť navrhnuté tak, aby poskytovali možnosť rôznorodých aktivít a oddychu. Často sa používajú mäkké vankúše, deky a podnožky, ktoré zvyšujú komfort a sú zároveň flexibilné.

Aj keď hygge dizajn kladie dôraz na pohodlie a útulnosť, nesie zásadné prvky minimalizmu. Miestnosti nemajú byť preplnené či zahltené nábytkom. Všetky predmety v interiéri by mali mať svoj účel a zvyšovať funkčnosť. Menej objektov a jednoduchosť tak vytvoria viac miesta na pohodlie či socializáciu.

Hygge buduje priestor pre spoločné chvíle, ktoré sú v tomto smere kľúčové. Škandinávci sa zameriavajú na trávenie času s rodinou a priateľmi v prostredí, kde sa každý cíti vítaný. Zriadenie pohodlného miesta na sedenie, kde sa môžu všetci stretnúť, je dôležitým aspektom tohto štýlu.

 

Interiér: Rules architekti. Autor fotografie: BoysPlayNice

 

Hygge neznamená len vizuálne usporiadanie priestoru, ale aj spôsob života. Prináša dôležitý dôraz na prítomnosť, vedomé užívanie si malých vecí a pohodlie v každodennom živote. Či už ide o rannú kávu pri okne, čítanie obľúbenej knihy alebo večerný rozhovor pri svetle sviečok. Minimalizmus a koncept hygge pripomína, že dôležité sú práve chvíle, ktoré nám prinášajú radosť. Nie je to o kvantite fyzických vecí a majetkov.  

Vyzdvihuje všedné chvíle a vytvára z nich zážitky, ktoré prispievajú k duševnému pokoju a radosti z dôležitých vecí. Obľuba hygge sa šíri po celom svete ako protipól k rýchlemu, stresujúcemu životu. Zmyslom minimalistického dizajnu, pracujúceho s filozofiou hygge, je dostupnosť pre každý rozpočet. Vyžaduje skôr jednoduchosť a funkčnosť ako drahé alebo komplikované riešenia, napriek tomu, že je škandinávsky dizajn na vysokej úrovni. 

Zavedenie princípov hygge do domova nemusí byť komplikované, je to predovšetkým o pocitoch a atmosfére. Začať možno jednoduchými krokmi, ako je výber mäkkých textílií, doplnenie sviečok a vytvorenie pohodlných zón na oddych. Prepojením prírodných materiálov, svetla, funkčnosti a organizovaného minimalizmu možno vytvoriť priestor evokujúci komfort, bezpečie a oddych, ktorý zároveň uľahčuje život. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube