Author photoKristína Liďáková 10.09.2024 18:45

Zorientujte sa v kvalitnom dizajne: Najlepšie knihy o interiérovom navrhovaní, s ktorými dosiahnete funkčné a krásne bývanie

Zorientovať sa pri zariaďovaní vlastného bývania dokáže byť výzvou. Nielen množstvo možností, ktoré dizajnový trh ponúka, ale aj zvládnutie práce so samotným priestorom a dispozíciou nehnuteľnosti často predstavuje náročnú úlohu. Pokiaľ nie je možná spolupráca s interiérovým architektom, vhodným začiatkom je nájsť literatúru s nápomocnými radami.

Autorka: Kristína Liďáková

Autorka: Kristína Liďáková

Knihy o interiérovom dizajne môžu byť sprievodcom pri vytváraní priestoru, ktorý dodržiava praktickú, ale aj estetickú stránku. Interiér musí navyše zodpovedať potrebám majiteľa a mal by vyvolať celkovú spokojnosť s výsledkom. Bývanie tak podporí pocit pohody a stane sa útočiskom. Preto je dôležité zorientovať sa v pravidlách interiérového dizajnu aj v štýle, do akého bude interiér ladený. 

Výber kníh, ktoré môžu pomôcť pochopiť základy dizajnu a prístup k zariaďovaniu priestorov, je pomerne rôznorodý. Prvú skupinu tvoria odborné knihy, objasňujúce princípy, ktorými sa interiérový dizajn riadi a zohrávajú zásadnú úlohu pri správnom zariaďovaní. Druhú kategóriu predstavujú podnetné knihy s množstvom inšpirácie, zamerané na tipy a triky pri zariaďovaní. 

Kniha Interiérový dizajn od Petra Daniela zhromažďuje znalosti kolektívu STU a na jednotlivých kapitolách preberá dôležité pravidlá, ako navrhovať vnútorné priestory. Predstavuje tak podrobný základ, na ktorom možno vystavať celý interiér.

 

Autorka: Kristína Liďáková

 

Vysokoškolská literatúra je cenným zdrojom informácií, preto do zoznamu dôležitých kníh pri zariaďovaní patrí aj kniha Bydlení Ivy Potůčkovej z českého UMPRUMu. Zaoberá sa nielen ergonómiou ľudského tela a pomerov v priestore či funkčnými plochami, ale aj spôsobmi, ako pri zariaďovaní prihliadať na potreby obyvateľov. 

Nová kniha 66 domů od Jána Stempela a kol. naopak ukazuje, ako nájsť potenciál domu a premeniť ho na opäť funkčný priestor. Predstavuje konkrétne nehnuteľnosti, ich rekonštrukcie, nadstavby či prestavby a poskytuje tak unikátne príklady ako pristupovať k revitalizácii.

Menej náročným, no rovnako hodnotným čítaním je zbierka kníh švédskej dizajnérky Fridy Ramstedt. Príručka interiérového dizajnu predostiera jedinečné informácie od symetrie priestoru, výberu farebnej palety, až po detaily, ako je rozmiestnenie kobercov či doplnkov. Obsah je koncipovaný tak, aby podal čo najviac tipov a trikov v čo najjednoduchšej forme. 

Druhá kniha z kolekcie, Príručka bytového dizajnu, ukazuje silu nábytku. Sústredí sa na pochopenie proporcií solitérov a ich správny výber tak, aby sa budúci majitelia vyhli sklamaniu a komplikáciám. 

V rámci domáceho kontextu za zmienku stojí kniha Dekorácie od Holly Becker a Joanny Copestick (aj v českom preklade), predstavujúca prínosný prierez štýlmi a doplnkami, ktorými možno jednotlivé prvky implementovať do priestoru.

Hodnotným obsahom pri formovaní konkrétneho štýlu je aj kniha českej interiérovej stylistky Kláry Davidovej, Nordic style. Orientuje sa na často vyhľadávaný škandinávsky dizajn a hygge atmosféru, plnú pohodlia a komfortu. 

Plná praktických tipov a štúdií je aj kniha českých autorov a Jany Hradeckej, Škola interiérového dizajnu, ktorá prevádza procesom zariaďovania celého priestoru.

Implementovaním dôležitých pravidiel pri plánovaní štýlu, rozložení nábytu a rešpektovaní daností pôdorysu s prihliadnutím na dispozíciu priestoru, možno docieliť interiér, spĺňajúci nároky obyvateľov, ktorý je zároveň praktický a vizuálne príťažlivý. V tejto súvislosti je intenzívnou inšpiráciou zahraničná literatúra, ktorá je silným zdrojom vizuálov.

Medzi knihy, zamerané celkovo na pomalý životný štýl, ktorý formuje spôsob bývania a udržateľnosť, patrí aj platforma Kinfolk. Sústrediac sa na domov, Kinfolk Home spája interiéry formované s citom, pomaly a s ohľadom na ekologický aspekt. Zahŕňa prevažne rozhovory s majiteľmi nehnuteľností a proces zariadenia, ktorým prechádzali. 

Ďalšia kreatívne koncipovaná kniha s množstvom podnetného materiálu je This is home od Natalie Walton, ukazujúca nevšedné princípy, ako vybudovať útulný a náladový domov. Protipólom k tmavému konceptu tejto knihy je rustikálne ladená kniha o svetlých interiéroch od renomovanej dizajnérky Shea McGee, The Art of Home

Pre nadšencov jednoduchšieho štýlu a účelnosti sú vhodné minimalisticky zamerané knihy ako Monochrome home či Happy homes white walls. Funkčnosť spojenú s estetickými riešeniami zahŕňa kniha Tidying up in style, v ktorej autorka Natalia Geci ponúka spôsoby, ako zariadiť priestory tak, aby mal každý predmet svoje miesto a zároveň ako si tým uľahčiť upratovanie.

 

Autorka: Kristína Liďáková

 

Knihy sú taktiež súčasťou dizajnu interiéru, a to nielen usporiadané v knižniciach, ale aj ako estetický prvok. Fenoménom stylingu sa stali coffee table books, teda knihy, ktoré sa orientujú na vizuálne atraktívnu formu. Za účelom ozvláštnenia interiéru sa vystavujú v obývačke na konferenčnom stolíku, ale svoje uplatnenie nájdu aj v spálni či domácej pracovni. 

Okrem dekoratívnej funkcie majú aj hodnotný obsah s kvalitnými fotografiami a ponúkajú zaujímavé témy podnecujúce konverzáciu. Venujú sa špecifickým témam ako umenie, cestovanie, architektúra a dizajn či móda. Elegantným prevedením a obohacujúcim obsahom pôsobia ako dekoratívny a zároveň intelektuálny doplnok interiéru.

Ilustrované knihy zamerané na inšpiráciu pomôžu zorientovať sa v tom, aké prvky alebo štýly vieme použiť v budúcom bývaní. Samotné prezeranie fotografií či obrázkov podporuje predstavivosť, inšpiruje pri výbere farebnosti alebo nábytku či predstaví kreatívne riešenie úložných priestorov.

Knihy z celého sveta pomôžu pochopiť základy dizajnu, farebných schém či správneho rozloženia nábytku. Zorientovaním sa v oblasti dizajnu a architektúry možno vybudovať interiér, navodzujúci pocit skutočného domova, odrážajúci vkus a potreby majiteľov.. 

Sú skvelým nástrojom k vytvoreniu priestoru, ktorý bude nielen esteticky príjemný, ale aj funkčný a harmonický. Či už pôjde o inšpiráciu minimalistickým štýlom, škandinávskou jednoduchosťou alebo odvážnejšími návrhmi, správne zvolené knihy ponúkajú rady, ako využiť danosti priestoru a dosiahnuť požadovaný výsledok. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube