Author photoSimona Schreinerová 21.10.2024 13:30

Dramatické zlepšenie alebo slabá náplasť? Avion dokončil lávku cez Galvaniho, chce pomôcť peším

Galvaniho ulica v bratislavskom Ružinove je dôležitou a frekventovanou tepnou. Oddeľuje nákupné centrum Avion Shopping Park od kancelárskeho developmentu Galvani Business Center 5 (GBC 5) a pre chodcov vytvára nehostinné prostredie. Zlepšenie podmienok pre peších má priniesť lávka, ktorá vznikla práve medzi týmito dvoma budovami.

Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA

Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA

Ak chcel niekto prejsť pešo z Avion Shopping Parku k bizniscentrám alebo naopak, išlo o náročnú a zdĺhavú úlohu. Chodec, ktorý sa potreboval dostať z najbližšej zastávky verejnej dopravy, musel využiť nesúvislý a zle vedený chodník. Cyklisti tu nemajú k dispozícii prakticky žiadnu infraštruktúru.

Okolie Galvaniho v tejto časti peším naozaj príliš nepraje, čo má zmeniť novovybudovaná lávka pre chodcov aj cyklistov. Okrem cesty premostila aj jej priľahlé ochranné pásma, parkovisko a zásobovací dvor obchodného centra Avion Shopping Park.

Lávka bola oficiálne otvorená 21. októbra 2024. Na západnej strane je osadená do priestoru pri GBC 5, v nákupnom centre ústi do vstupného zádveria pred gastropasážou na druhom podlaží. Na oboch stranách Galvaniho ulice sú schodiská a veľkokapacitné výťahy vhodné na presun imobilných osôb aj prepravu bicyklov.

Galéria

  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Zdroj: Avion Shopping Park
  • Zdroj: Avion Shopping Park

Myšlienka projektu pre peších návštevníkov vznikla v roku 2021, keď Avion odštartoval procesy od projektovej dokumentácie až po samotnú realizáciu. Lávka vznikla ako oceľový uzavretý trámový nosník spojený so štyrmi poľami na piatich podporách. Celková dĺžka je 83 metrov a nachádza sa vo výške 4,7 metra.

„Dôvody na realizáciu pešej lávky boli vyhovieť našim návštevníkom a poskytnúť im bezpečný, ľahko dostupný a udržateľný prístup do Avionu aj z druhej strany Galvaniho ulice. Podľa našich výpočtov použitie lávky skráti cestu návštevníkom Avionu tam a späť približne o 25 minút,“ hovorí riaditeľka nákupného centra Avion Andrea Aujeská.

Samotná lávka je dielom kancelárie Suchánek, ktorá stojí aj za návrhom gastropasáže v nákupnom centr. Dielo spočíva na oceľových stĺpoch a je stvárnené ako štíhly horizontálny prút nad Galvaniho ulicou. Plná časť zábradlia spoluvytvára spolu s nosnou konštrukciou celistvý architektonický výraz mosta, ktorý pôsobí ľahko a s dôrazom na high-tech. Navyše, plné zábradlia majú pocitovo zvyšovať bezpečnosť chodcov. Najexponovanejšie stĺpy pri ceste sú výtvarne artikulované do tvaru V.

Investorom projektu je Ingka Centres Slovensko, teda majiteľ Avionu, blízky reťazcu IKEA. Zhotoviteľom je spoločnosť INGSTEEL. 

„V najbližších týždňoch chceme zistiť, koľko ľudí bude lávku využívať a v ktorých časoch. Budeme sledovať aj tzv. aspekt udržateľnosti, ktorý je jedným z dôležitých cieľov našej spoločnosti. Rozvíjame a financujeme projekty, aby sme v rámci prevádzky Avionu dokázali ešte viac šetriť energiami. Získali sme zelený certifikát BREEAM Excellent na budovu aj manažment, ktorý si chceme naďalej udržať. Spolu s nájomcami hľadáme ďalšie riešenia na šetrenie životného prostredia,“ doplnila Aujeská.

Príkladom udržateľných riešení v nákupnom centre má byť inštalácia LED osvetlenia v priestoroch dostupných pre návštevníkov aj v zázemí, zavlažovanie zelene v areáli aj vodou z jazierka, energeticky úsporné chladenie klziska či zbieranie použitých utierok na ruky z toaliet na ďalšiu recykláciu.

„Avion chceme a budeme naďalej rozvíjať ponúkaním širokej ponuky obchodov a služieb v rámci cenovej dostupnosti, poskytnúť našim návštevníkom širokú a kvalitnú gastro ponuku v príjemnom prostredí, kde sa naši zákazníci ľahko orientujú a cítia sa bezpečne. Keďže sa zameriavame na rodiny s deťmi, chceme sa týmto smerom naďalej rozvíjať v rámci celkovej ponuky,“ uzatvorila Aujeská.

 

Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA

 

Nové riešenie pre prekonanie Galvaniho ulice je nepochybne výrazným zlepšením, keďže na dlhom úseku tejto ulice chýbajú priechody pre chodcov. Ľuďom, prechádzajúcim medzi GBC 5 a nákupným centrom, sa tak trasa výrazne skráti, navyše lávka ponúka aj bezbariérový prístup. Na prvý pohľad sa zdá, že týmto spôsobom sa vyriešil problém v danej lokalite.

Pri podrobnejšom pohľade je ale zrejmé, že jedno opatrenie nevyrieši celkovú problematickú situáciu. Lokalita aj naďalej zostáva pre chodcov a cyklistov nepriateľská a zmena si vyžaduje komplexné riešenie. Pešia lávka uľahčí a zrýchli prechádzanie pre tých, ktorí budú ochotní ju využiť - to ale nemusia byť ani zďaleka všetci.

Bohužiaľ, ľudia často nereagujú podľa očakávaní a nadchody či lávky vnímajú ako nepohodlné. Denne to možno vidieť napríklad pri nadchode pri Shopping Palace na Zlatých pieskoch. Medzi obchodným centrom a zastávkami verejnej dopravy na opačnej strane cesty je vybudovaný nadchod. Napriek tomu mnoho ľudí radšej prebieha cez pomerne frekventovanú Cestu na Senec. 

Mnohí chodci, nielen v Bratislave, stále prechádzajú cez rušné cesty napriek prítomnosti lávok, nadchodov alebo podchodov, využívajúc ich iba v prípade, že nemajú inú možnosť. Okolie Galvaniho by si zaslúžilo niekoľko jednoduchých úprav, aby lepšie slúžilo ľuďom. Pozdĺž Galvaniho i okolitých ulíc by boli potrebné bezbariérové chodníky, ktorých vedenie je čo najpriamejšie a prepojené by boli bezpečnými priechodmi. 

V dohľadnej budúcnosti význam lepšej pešej infraštruktúry stúpne. V neveľkej vzdialenosti od nového nadchodu má vzniknúť Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Ružinov. Ak sa tento stane realitou, pešia mobilita môže výrazne stúpnuť - a s ňou aj dôležitosť kvalitnej infraštruktúry. 

 

Fotografie z 21.10.2024. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube