Author photoMartina Gregová 20.10.2024 18:38

Zanedbaná brána do Tatier. Poprad by mal byť výkladnou skriňou krajiny, kľúčový projekt je stále zámerom

Poprad, tretie najväčšie mesto na východe Slovenska, v posledných rokoch prechádza výraznou premenou. Po úspešnej realizácii projektu Park na nábreží sa čoskoro dočká rekonštrukcie aj Námestie sv. Egídia v historickom centre. V blízkosti rieky navyše pribudne nový rezidenčný súbor. Ide o zámery, ktoré dávajú mestu, považovanému za bránu do slovenských veľhôr, o čosi príťažlivejšiu podobu.

Zdroj: architekti on:off

Zdroj: architekti on:off

Mesto Poprad sa so svojimi 51-tisíc obyvateľmi radí medzi najväčšie okresné mestá na Slovensku. Zároveň je tretím najväčším mestom na východe krajiny a vďaka blízkosti nášho najvyššieho pohoria mu prischlo aj označenie „vstupná brána do Vysokých Tatier". Jeho strategická poloha je predpokladom pre rozvoj, pričom sa špecificky orientuje na cestovný ruch.

Zmien si je vedomá aj miestna samospráva. „Mohutný rozvoj dosahuje mesto postupne, predovšetkým však za posledné roky, počas ktorých prešlo nebývalým rozmachom a vytvorilo občanom podmienky na plnohodnotný kultúrny i spoločenský život. Rozvoj mesta pokračuje aj rozširovaním bytovej výstavby, skvalitňovaním cestovného ruchu, obchodu a služieb, rozvojom stredného a vysokého školstva, vytváraním pracovných príležitostí a oddychových zón,“ konštatuje. 

Mesto sa preto usiluje o určité zlepšenie podoby verejného priestoru v podobe postupnej rekonštrukcie chodníkov, verejných komunikácií, osvetlenia či parkových priestranstiev. V roku 2021 sa rozhodlo pre revitalizáciu existujúceho parku neďaleko rieky Poprad v blízkosti centra mesta. Park na nábreží vznikol na základe návrhu ateliéru DUNAJSKI studio. Kedysi zanedbaný verejný priestor, ktorý slúžil skôr ako tranzitné územie, prešiel vďaka nemu výraznou premenou a získal aj nomináciu na prestížne ocenenie CE ZA AR 2024.

Galéria

  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off
  • Zdroj: Architekti on:off

Dlhé roky sa vedie tiež polemika ohľadne budúcnosti Námestia sv. Egídia, ktoré sa nachádza v historickom centre Popradu. Jeho dominantou je Kostol sv. Egídia s renesančnou zvonicou, morovým stĺpom s motívom Panny Márie Immaculaty a evanjelickým Kostolom svätej Trojice.

Plánovaná rekonštrukcia sa má dotknúť centra mesta, ktoré na východnej strane hraničí s parkoviskom a na západnej strane s Vajanského ulicou. Z južnej a severnej strany je územie ohraničené uličnou zástavbou. Súčasťou plánovanej modernizácie má byť aj Ulica 1. mája, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie pešie ťahy smerujúce k námestiu.

Za projektom novej podoby námestia stoja architekti on:off. „Návrh rešpektuje polohu a veľkosť námestia a zásadne nemení jeho funkciu ani rozlohu, s výnimkou vytvorenia zhromažďovacieho priestoru východne od fontány s možnosťou umiestnenia pódia. Zónovo sú jednotlivé plochy rozdelené na relaxačno-oddychové, kultúrno-spoločenské, komunikačné a miesta pre vytvorenie vonkajšieho sedenia pre jednotlivé prevádzky. Hranice týchto zón nie sú presne stanovené a plynulo sa prelínajú,“ tvrdia autori návrhu.

Dôležitou súčasťou námestia má aj naďalej ostať objekt fontány. Jej pozícia v rámci verejného priestoru sa po modernizácii nezmení. „Po novom kopíruje kompozičnú os námestia a tvorí vizuálne dominantný prvok vnímateľný v každom nosnom pohľade. Fontána je obdĺžnikového pôdorysu a kombinuje bazénovú časť a pochôdznu časť, ktorých vonkajší okraj je lemovaný vertikálnymi tryskami. Pochôdzna časť fontány je riešená ako interaktívna, kde vodné trysky reagujú na pohyb osôb v bezprostrednej blízkosti vypnutím vody a umožňujú vstúpiť resp. prejsť cez fontánu,“ dodávajú architekti.

Vo svojom návrhu sa zamerali aj na priestor medzikostolia. Po novom navrhujú v tejto časti námestia vytvoriť relaxačnú zónu. Chýbať tu nebudú lavičky a parkové úpravy v podobe ostrovov lokálnych rastlín a nízkej zelene. Pre komfort návštevníkov bude v tejto časti námestia situovaná aj pitná fontánka.

Kristína Horáková, vedúca výstavby MsÚ, zároveň dodáva, že pri rekonštrukcii dôjde tiež ku kompletnej výmene spevnených plôch z betónových na kamenné, a to vrátane schodísk, rámp, oporných múrov až po obrubníky. Modernizáciou prejde aj verejné osvetlenie. Mesto zároveň prízvukuje, že „všetky plochy, prvky a elementy sú navrhované s ohľadom na vodohospodárske a vodozádržné nároky na vodu ako takú, či už v podobe dažďovej alebo vyparovanej vlahy.“

Návrh novej podoby tohto dôležitého verejného priestoru vznikol už pred niekoľkými rokmi v architektonickej súťaži. Krátko nato začalo mesto intenzívne komunikovať s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Následne projektový zámer predložilo Kooperačnej rade Územia udržateľného mestského rozvoja „Poprad-Svit-Kežmarok“ a aktuálne čaká na vyhlásenie výziev.

„Je to veľká investícia, veď len prvá etapa obnovy námestia by si mala vyžiadať približne 7,5 milióna eur. Naše mesto jednoznačne potrebuje nádherné moderné námestie, na ktoré budú Popradčania hrdí. Nosným elementom bude interaktívna moderná fontána s tryskami, ktoré budú vytvárať vodný stĺpec. Bude mať bazénovú i pochôdznu časť,“ vysvetlil primátor.

Už zrealizovaný projekt Park na nábreží spolu s roky plánovaným projektom rekonštrukcie Námestia sv. Egídia, ktorý sa, zdá sa, postupne blíži k realizácii, výrazným spôsobom prispievajú k zvyšovaniu kvality verejného priestoru desiateho najväčšieho slovenského mesta. Za zmienku stojí tiež rezidenčný projekt Nové nábrežie, ktorý má do roku 2026 vyrásť v blízkosti rieky Poprad. Patrí k väčšiemu počtu developmentov, ktoré v tomto meste v poslednom období vznikli alebo sa realizujú.

Poprad má v rámci krajiny jedinečnú polohu. S ohľadom na svoj význam brány do Tatier by mal byť výkladnou skriňou, čo sa týka urbanizmu, architektúry i kvality verejného priestoru. Nanešťastie, v prvých dvoch kategóriách možno o kvalite hovoriť len v obmedzených prípadoch, keďže mesto prešlo výraznou deštrukciou počas bývalého režimu, čo sa dotklo aj námestia. Po páde socializmu však prišli viaceré zásahy, ktoré úrovni mesta nijako zásadne nepomohli, práve naopak. Obzvlášť deštrukčný dosah mala reklama alebo absencia architektonického dohľadu pri zatepľovaní. 

Veľký priestor pre rozvoj však má v oblasti verejného priestoru. Obnova Námestia sv. Egídia by mala byť len jedným z prvých krokov v širšom procese revitalizácie priestranstiev v meste. Uvítali by to nielen turisti, ale najmä obyvatelia. Napokon, ak bude mesto vyzerať a fungovať dobre, oveľa atraktívnejšie bude aj pre návštevníkov. 

 

(Architekti on:off, Mesto Poprad, SME, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube