Author photoKristína Liďáková 02.10.2024 18:00

Najdôležitejšia miestnosť v byte i dome: Kuchyňa je srdcom domácnosti, musí byť funkčná a estetická

Kuchyňa je jedným z najdôležitejších priestorov v domácnosti. Nejde len o miesto, kde sa pripravujú jedlá, pre mnohých ľudí ide zároveň o kľúčové miesto v byte či dome, kde dochádza ku socializácii. Vzhľadom na jej polohu a vyťaženosť formuje celý interiér, preto sa zdôrazňuje nielen jej estetická podoba, ale najmä funkčnosť.

Autori: Marián Gombarček, Tomáš Lazorik

Autori: Marián Gombarček, Tomáš Lazorik

Pri zariaďovaní alebo rekonštrukcii kuchyne je dôležité myslieť na správne rozloženie a zónovanie, ale aj na kvalitné materiály a vizuálnu stránku, ktorá bude zodpovedať bývaniu ako celku. Existuje niekoľko faktorov a vychytávok, ktoré treba zohľadniť pri koncipovaní praktickej kuchyne.

 

Ergonómia a rozloženie 

Pri navrhovaní kuchyne je dôležité dodržať princípy ergonómie, ktoré výrazne ovplyvňujú efektivitu a komfort pri práci. Nápomocným pravidlom je princíp pracovného trojuholníka, ktorý definuje umiestnenie troch hlavných zón – chladničky, varnej plochy a drezu. Zároveň treba myslieť na priestor potrebný na prípravu, ako je krájanie či miešanie. Zóny by mali byť v rozumnej vzdialenosti, čím sa minimalizuje nadmerný pohyb po kuchyni pri bežných úkonoch.

Optimálne rozloženie jednotlivých zón (príprava, varenie, umývanie a skladovanie) uľahčuje organizáciu priestoru a zabezpečuje, že všetko potrebné je ľahko prístupné. Blízkosť chladničky k prípravnej zóne, kde sa pokladajú potraviny, alebo umiestnenie umývačky riadu vedľa drezu zjednoduší fungovanie v priestore. 

Ideálnym umiestnením odpadkových košov je skrinka pod drezom. Je nevyhnutné zachovať dostatok priestoru pre voľný pohyb medzi zónami, pre plynulé prechádzanie a plnohodnotné otváranie by malo byť zachovaných minimálne 120 centimetrov medzi pracovnými plochami, respektíve skrinkami.

 

Autor: Marián Svítek

 

Výber materiálov

Pri zariaďovaní kuchyne by ste mali investovať do materiálov, ktoré nielen vyzerajú dobre, ale aj vydržia každodennú záťaž. Pracovná doska je namáhanou plochou, vyžadujúcou odolnosť. Vzhľadom na to, že pokrýva zásadnú časť kuchynskej linky, je zároveň aj estetickou voľbou. 

Materiály ako technický kameň, prírodný kameň či kompozitné dosky, sú častou voľbou pre svoju trvanlivosť a jednoduchú údržbu. Avšak prírodný kameň ako mramor alebo travertín patrí medzi nasiakavé materiály, ktoré môžu pod vplyvom niektorých potravín zmeniť svoju farbu. Zároveň ide o jednu z najdrahších možností, ktorá vyžaduje starostlivosť v podobe impregnácie. 

Súčasný trh však ponúka aj extrémne odolné materiály v podobnej cenovej kategórii, ako je pracovná doska z keramiky či rôzne variácie technického kameňa. Umožňujú vyrobiť drez či zástenu z rovnakého materiálu, čím sa kuchynská linka nielen vizuálne prepája, ale zároveň aj jednoduchšie udržiava. Praktickým trendom sú aj zabudované elektrické zásuvky, ktorých vrchný kryt môže byť z rovnakého materiálu ako pracovná plocha.

 

Autor: Peter Jurkovič

 

Pri výbere je preto vhodné zamerať sa na povrch, ktorý je odolný voči poškriabaniu, vysokým teplotám a vlhkosti. Ideálne je zvoliť dosku, ktorá umožňuje inštaláciu drezu zo spodu, čím sa zvyšuje hygienickosť plôch a zjednodušuje upratovanie. 

Menej finančne náročným, no stále funkčným riešením je vysokotlakový laminát. Jeho výhodou je okrem možnosti spodnej montáže drezu aj odolnosť a dotykovo teplejší povrch než pri kameni. 

Skrinky a dvierka sú ďalším prvkom, ktorý by mal byť vyrobený z kvalitných materiálov, odolných voči vlhkosti a teplu. Drevo, MDF dosky či laminát ponúkajú rôzne možnosti v závislosti od rozpočtu a preferovaného štýlu. Je vhodné myslieť aj na údržbu dvierok, prípadne viditeľnosť šmúh či odtlačkov prstov. 

 

Úložné priestory a ich organizácia

Úložný priestor je nevyhnutnou súčasťou každej funkčnej kuchyne. Využitím celej výšky stien na inštaláciu skriniek alebo políc sa maximalizuje skladovací priestor a opticky sa tak miestnosť zväčší. Praktické sú riešenia ako výsuvné zásuvky alebo rohové skrinky s výsuvným alebo otočným mechanizmom.

Riešenia pre organizáciu kuchyne zahŕňajú aj využívanie otvorených políc, na ktorých možno vystaviť servírovacie riady, šálky alebo kuchynské doplnky a rastliny. Priestor bude pôsobiť dynamicky a zároveň sa prepojí zo zvyškom interiéru. Umiestnením otvorených políc sa miestnosť vizuálne odľahčí a získa aj na praktickosti, ak sa na ne umiestnia často používané predmety.

 

Autor: Pavel Kudiváni

 

Dostatok osvetlenia

Prirodzené svetlo je nenahraditeľné, ale v kuchyni sa nevyhneme ani umelému osvetleniu. Je dôležité zvoliť si dostatok svetelných zdrojov najmä nad pracovnými plochami tak, aby sme si netienili. Praktické sú bodové svietidlá, rozložené po miestnosti, avšak je potrebné myslieť na ich umiestnenie, ktoré nesmie brániť otváraniu nástenných skriniek.

Vhodným prvkom je v tomto prípade použitie soklovej výplne pod stropom. LED podsvietenie nástenných skriniek či políc zabezpečí dodatočné osvetlenie pracovnej plochy určenej na prípravu jedál.

Závesné svietidlá vyniknú skôr nad jedálenským stolom alebo kuchynským ostrovom. Sú nielen potrebným, ale aj dizajnovým prvkom, ktorý dokáže určiť vizuál priestoru a dotvoriť ho tak, aby odzrkadľoval štýl celej dennej zóny. 

Dekoratívne osvetlenie, napríklad nástenné svetlá, sú ideálne pri otvorených skrinkách či policiach. Nielenže ozvláštnia interiér, ale môžu tiež pomôcť rozdeliť priestor alebo zvýrazniť určité zóny.

 

Spotrebiče

Vstavané spotrebiče ako rúra, umývačka riadu alebo mikrovlnná rúra sú riešením pre integrovaný vzhľad a jednoduchšiu údržbu. Energetická efektívnosť je kľúčová nielen pre rozpočet, ale aj pre životné prostredie. Pri výbere spotrebičov sa orientujeme na tie, ktorých funkcie používame najčastejšie, majú nízku spotrebu energie a sú tiché, aby sa nestali rušivým prvkom najmä v spojených miestnostiach. 

Za zmienku stoja aj ďalšie možnosti zabudovania, ktoré šetria plochu pracovnej dosky - integrovaný kávovar či uzatvorenie kuchynského robota alebo rýchlovarnej kanvice za dvierka. V tomto prípade však treba zvážiť aj prístup k nim, praktické je umiestniť ich na výsuvy s prístupom k elektrickej zásuvke. Zaujímavým a efektívnym riešením je aj zabudovaný vysávač pod kuchynskou linkou v soklovej časti.

V prípade ostrovčeka je vizuálne pútavým riešením varná doska, ktorej súčasťou je odsávač pár.

 

Autor: Andrej Brtan

 

Farebné kombinácie, štruktúry a kontrasty

Neutrálne farby ako biela, čierna, sivá alebo béžová sú nadčasové a jednoducho sa kombinujú s rôznymi štruktúrami a doplnkovými farbami. Takáto farebná paleta zároveň prispieva k vizuálnej čistote priestoru, čo je dôležité najmä v menších kuchyniach.

Pre zaujímavý vzhľad možno do kuchyne zapojiť kontrastné prvky, napríklad tmavé akcenty alebo drevodekor či ďalšie organické prvky ako kameň. Kombinácia primárnej a doplnkovej farby, rôznych textúr, ale aj matných a lesklých povrchov, pridáva miestnosti na hĺbke aj zaujímavosti. Vizuálnu jednotu možno dosiahnuť aj opakovaním farebnosti, vzorov a materiálov, napríklad na úchytkách, svietidlách alebo obrazoch.

Navrhnúť kuchyňu, ktorá kombinuje funkčnosť a estetiku, môže byť náročnou úlohou. So správnym prístupom a plánovaním však možno získať praktický a multifunkčný priestor. Dôležité je premyslieť si usporiadanie, investovať do kvalitných materiálov a zároveň zohľadniť vlastné potreby a požiadavky.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube