Author photoKristína Liďáková 25.09.2024 18:08

Na každom centimetri záleží. Zistite, ako prakticky preriešiť malé priestory

Zariaďovanie stiesnených priestorov predstavuje často náročnú výzvu, vyžadujúcu nielen kreativitu, ale aj strategické plánovanie. Malé priestory sú bežnou realitou bývania v meste, pričom sa vyzdvihuje efektívne využívanie každého centimetra. Stáva sa dôležitým faktorom už pri navrhovaní a projektovaní obytných budov.

Autori: Matúš Nedecký - FOTER, Lenka Némethová

Autori: Matúš Nedecký - FOTER, Lenka Némethová

Plánovanie funkčného interiéru patrí k zásadným pravidlám, ktoré sa oplatí dodržiavať. Efektívne využitie obmedzeného priestoru na maximum sa jeho obyvateľom vráti v podobe komfortného bývania s účelne rozvrhnutým úložným priestorom, čo v konečnom dôsledku predstavuje život v usporiadanom a menej stresujúcom prostredí.

Zónovanie je jedným zo spôsobov, ako rozčleniť nielen malé priestory. Miestnosti, ktoré musia spĺňať niekoľko funkcií, vyžadujú špecifický prístup. Základom pri delení je určenie dennej a nočnej zóny podľa aktivít, ktoré sa v priestore vykonávajú, aký nábytok k danej aktivite potrebujú a ako sa budú členovia domácnosti v priestore pohybovať.

V menších priestoroch členenie naberá iný rozmer, keď splnenie základných požiadavky na zachovanie dynamiky počas dňa a nerušený nočný oddych dokáže byť náročné. Je dobré začať rozvrhnutím komunikačných areálov a zabezpečiť komfortné priechody, ako je trasa v okolí sedenia či zachovanie priestoru pre plnohodnotné otvorenie dvierok nábytku.

 

Autor: Matúš Nedecký - FOTER

 

Následne je potrebné vyriešiť rozloženie úložných priestorov, ktoré zaberajú väčšiu časť podlahovej plochy a stien. Byty s menšou rozlohou či garsónky vyžadujú aspoň čiastočné oddelenie. Zamerať sa tak treba v prvom rade na flexibilné spôsoby, ako priestor predeliť a poskytnúť tým súkromie pre rozdielne činnosti. Spálňový kút možno kreatívne oddeliť závesmi, paravánom či knižnicou bez toho, aby priestor pôsobil stiesnene.

Multifunkčný nábytok je taktiež súčasťou vhodného zónovania. Rozkladacia pohovka s funkciou celoročného spania vizuálne nenaruší priestor tak ako posteľ a zároveň jasne definuje obývaciu časť. Trh s nábytkom neustále prináša viacúčelové inovatívne solitéry, uľahčujúce život v stiesnených priestoroch, preto stojí za preskúmať viacero možností. Takýmto spôsobom možno stanoviť funkčné oblasti interiéru a zabezpečiť viac úložných riešení jeho integrovaním do nábytku, ako je sedačka či stolík.

Využitie vertikálneho priestoru na úložisko sa v menších bytoch netýka iba vstavaného nábytku či multifunkčných kúskov zariadenia. Pri organizovaní úložných priestorov je potrebné vziať do úvahy nielen ich kategorizáciu, ale aj množstvo oblečenia, doplnkov a topánok či predmetov, ktoré sa budú v domácnosti nachádzať. Prioritou by malo byť maximalizovanie objemu úložných priestorov.

 

Autor: Radek Úlehla

 

To možno dosiahnuť nábytkom na mieru, siahajúcom až po strop, ktorý využíva celú plochu steny. Zároveň tak nebude pôsobiť rušivo, ale splývať s miestnosťou. Dôležité je aj zvážiť, kde v miestnostiach sa nachádza priestor využiteľný ako potenciálne úložisko. Úzke výklenky možno vyplniť úložným systémom na topánky alebo plytkou knižnicou, teda akýmkoľvek priestorom prispôsobeným miestnosti, ktorý rešpektuje jeho danosti.

Pri zariaďovaní treba brať na zreteľ životný štýl všetkých členov domácnosti. Bývanie s deťmi v malom priestore vyžaduje flexibilitu, ktorú možno dosiahnuť viacúčelovým nábytkom ako sú poschodové postele, skladacie stoličky či nástenný úložný priestor. Zásadným faktorom je vytvorenie hernej zóny a organizácia. Podobne plánujeme aj pracovné priestory. Tam, kde to miestnosti umožňujú, zvolíme výklopné stoly alebo možnosť integrácie kancelárie v rámci úložného priestoru.

Práve v interiéroch s obmedzenou plochou je ideálne aplikovať princípy minimalizmu. Pravidelné triedenie vecí, organizácia a určenie miesta konkrétnym predmetom značne uľahčujú každodenný život. Minimalizmus pracuje s pocitom otvorenosti a podporuje zbavovanie sa nadbytočných predmetov, čo je v malých priestoroch kľúčové. Výsledkom je vzdušný, pohodlný a funkčný priestor.

 

Autorka: Lenka Némethová

 

Okrem pravidiel a princípov, ktorými je vhodné sa pri riešení domova oplatí riadiť, existujú aj optické tipy, ktoré priestor vizuálne podporia. Svetlé odtiene a neutrálna farebnosť na stenách a rozmerných kusoch nábytku vytvoria dojem väčšieho priestoru. Tmavšie farby by mali byť skôr detailom než dominantou.

Vstavané úložné riešenia bez úchytov či otvorov navodia dojem priestrannosti a inklúzie. Zrkadlá, najmä tie s väčšími rozmermi, opticky zväčšia plochu tým, že odrážajú nielen svetlo, ale priestoru dodávajú pocit hĺbky tým, že ho násobia.

Nízky nábytok ako konferenčné stolíky, skrinky pod televízor či postele s nižším rámom vizuálne zaberajú menej miesta. Voľný priestor nad nimi vizuálne predlžuje stenu a odďaľuje strop, čím miestnosť pôsobí priestrannejšie a formuje efekt odľahčenia priestoru.

 

Autor: Honza Zima

 

Tapety alebo textílie s jemnými vertikálnymi pásmi alebo geometrickými vzormi rovnako podporujú ľahkosť v interiéri. Vzory by však mali byť jednoduché a nenápadné, inak môžu miestnosť vizuálne zahltiť. Závesy, zavesené tesne pod stropom a siahajúce až po podlahu, taktiež predstavujú spôsob, ako predĺžiť miestnosť a dodať dojem výšky.

Transparentný nábytok, vyrobený zo skla či akrylu, ako sú priehľadné stoly či stoličky, pôsobia odľahčene a formujú vizuálne čistý priestor bez pocitu preplnenia aj tým, že neblokujú pohľad cez miestnosť. 

Plánovanie interiéru zohľadňujúce životný štýl a potreby domácnosti, následné zónovanie a efektívne využitie viacúčelových nábytkov ponúka príležitosti pozrieť sa na priestor komplexne. Výsledkom dôslednej prípravy tak môže byť maximalizácia pohodlia a funkčnosti. Byty neveľkých rozmerov majú potenciál byť estetické, vzdušné a zorganizované. Kombináciou prípravy, kreativity a vhodného nábytku možno priestory udržať funkčné a prispieť tak k príjemnejšiemu bývaniu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Matúš Nedecký - FOTER
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autorka: Lenka Némethová

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube