Author photoKristína Liďáková 11.09.2024 19:32

Skvelá kancelária priamo doma. Ako navrhnúť funkčné a štýlové domáce pracovisko

Práca z domu je v súčasnosti bežným fenoménom každodenného života. Vytvorenie efektívneho a pohodlného pracovného priestoru je preto zásadným krokom k produktivite a spokojnosti. Kombinovať praktickosť a zároveň prihliadať na vizuálnu stránku v neraz obmedzenom priestore môže predstavovať náročnú výzvu. Spôsobov, ako vytvoriť komfortný home office, dodržiavajúci ergonómiu a podporujúci produktivitu, je niekoľko.

Autori: Marián Gombarček, Maroš Fečík, Filip Kandravý

Autori: Marián Gombarček, Maroš Fečík, Filip Kandravý

Pred začatím plánovania a premýšľaním nad zariadením je potrebné nájsť vhodné miesto na prácu. Ideálna je pokojnejšia časť bývania, v ktorej je možné sústrediť sa a zároveň umožňuje oddeliť pracovný život od osobného po skončení pracovnej doby. Riešením je vytvoriť pracovný kút v miestnosti, poskytujúcej pokoj a súkromie. V menších interiéroch je však často náročné skĺbiť tieto požiadavky a je potrebné zapojiť kreativitu.

Zvyčajným nápadom na umiestnenie pracovného kútu býva obývacia izba. Priestor často disponuje neutrálnym rohom, ktorý je vhodný najmä ak byt či dom nemá samostatnú pracovňu. Pokiaľ nehnuteľnosť neumožňuje umiestniť domácu kanceláriu do obývačky, prípadne z domu pracuje viacero členov domácnosti a je potrebný ďalší pracovný kút, možno vytvoriť vhodné podmienky na prácu aj v spálni alebo na chodbe. 

Menší pracovný stôl a stolička sa zmestia do rôznych výklenkov, prípadne možno nahradiť časť vstavaného nábytku či úložných priestorov práve pracovným miestom. Najmä šatníky alebo prázdne výklenky umožňujú nízkonákladové riešenie, kedy na vytvorenie kútika stačí pracovná plocha a policový systém, udržiavajúci organizáciu. 

 

Autor: Maxime Delvaux

 

Zásadným faktorom pri hľadaní pracovnej zóny je dostatok prirodzeného svetla, podporujúci plnohodnotnú prácu. Ergonomické riešenia sú podobne ako vhodné svetlo dôležitým aspektom, udržiavajúcim pracovný výkon. Zároveň má správna ergonómia pri práci vplyv na zdravie v dlhodobom horizonte. Dôsledným výberom nábytku do kancelárie tak možno predísť bolestiam chrbta či iným zdravotným problémom. Preto je dôležité zvoliť správnu stoličku aj stôl. 

Investícia do kvalitnej ergonomickej stoličky, ktorá poskytuje dostatočnú oporu chrbtice, je kľúčovým faktorom pri plánovaní pracovne. Nastaviteľné opierky a sedadlo zabezpečia pohodlie aj po niekoľkých hodinách práce a predídu namáhaniu.

Uistite sa, že stôl je dostatočne vysoký, aby boli ruky pri písaní na klávesnici v prirodzenej polohe. Na zváženie pri voľbe pracovného stola je aj možnosť nastavenia výšky, ktoré umožňuje meniť polohy pri práci alebo pracovať v stoji. Napätiu a stuhnutiu krčnej chrbtice predchádza umiestnenie monitora vo výške očí. Zároveň má byť výška stola adekvátna vzhľadom na výšku a umiestnenie opierok rúk na stoličke.

Medzi vybavenie pracovne, zohľadňujúce princípy zdravej práce, patria aj rôzne doplnky, napríklad ergonomické podložky nôh či masážne podložky, vhodné na prácu v stoji. Podporujú správnu polohu nôh pri sedení a v prípade akupresúrnych podložiek aj krvný obeh.

Správne osvetlenie stola a celého prostredia má dosah na produktivitu aj náladu. Práca pri zlom osvetlení spôsobuje únavu očí, bolesti hlavy a celkový dojem vyčerpanosti. Rôzne typy osvetlenia tak majú rozdielny efekt na prácu, preto je rovnako dôležité zaradiť ho do plánovaného vybavenia. Samozrejme ideálnym riešením je pracovať pri dennom svetle. Umiestnenie pracovného stola blízko okna je efektívne, ale je potrebné dbať na to, aby priame slnko nevytváralo odrazy na obrazovke alebo aby jeho intenzita neovplyňovala prácu.

Doplnenie stola o nastaviteľnú stolnú lampu s teplým svetlom pomôže s poskytovaním dostatku svetla vo večerných hodinách, prípadne počas dňa, ak kút nemá primeraný prístup k dennému svetlu. V tomto kontexte netreba zabúdať ani na náladové osvetlenie, ktoré vytvára príjemnú atmosféru pomocou nepriameho mäkkého osvetlenia.

Organizácia je základ a usporiadaný pracovný priestor je kľúčom k efektívnej práci. Neusporiadané dokumenty, káble a kancelárske predmety dokážu byť zdrojom rozptýlenia a podvedome vytvárať stres. Základom je preto udržiavať poriadok a mať všetky potrebné veci po ruke, čím sa minimalizuje odchádzanie od práce. 

Udržiavaním poriadku sa šetrí čas strávený hľadaním a podporuje sústredenosť, preto je vhodné implemenovať organizéry do úložných systémov, ale aj káblové boxy či tunely, vďaka ktorým sa kút vyhne zamotanej kabeláži a vizuálnemu chaosu. 

 

Autor: Honza Zima

 

Pracovný kút sa stáva súčasťou domova, preto sa zvyčajne kladie dôraz na to, aby prirodzene zapadol do interiéru. Dôležité je zladiť pracovný priestor s celkovým dizajnom miestnosti. Medzi farby, ktoré podporujú koncentráciu, patria odtiene bielej, šedej alebo pastelové farby. Je to zároveň neutrálna paleta, ktorá nenaruší farebnosť väčšiny interiérov a sú ľahko kombinovateľné s akcentovými farbami na doplnkoch. Ďalším spôsobom, ako oživiť pracovný kút, sú rastliny. Čistia vzduch a zároveň dodávajú priestoru útulný a prirodzený vzhľad.

Ak je nehnuteľnosť rozlohou menšia, existujú rôzne optické triky, ktoré pomôžu s efektívnym využitím priestoru a dodajú pocit vzdušnosti. Použitie zrkadiel v blízkosti pracovného stola vytvára ilúziu väčšieho priestoru a zvyšuje množstvo svetla. Podobne pomôžu aj priehľadné stoly alebo stoličky, ktoré nebudú priestor opticky zaťažovať.

Každý človek má iné pracovné potreby, je preto dobré zvážiť preferencie v podobe minimalistického priestoru alebo umiestnenie násteniek či tabúľ na dôležité poznámky. Najdôležitejšie je, aby bol pracovný kút funkčný a podporoval individuálny pracovný režim. Flexibilnou možnosťou je aj nábytok na kolieskach, ktorý možno jednoducho presúvať a reorganizovať podľa aktuálnych potrieb.

Vytvorenie funkčného a zaujímavého pracovného kútiku v domácom prostredí je dôležitým krokom k zvýšeniu produktivity a pohody pri práci z domu. Kombináciou správneho umiestnenia, ergonomického vybavenia, osvetlenia a organizácie možno vytvoriť priestor, podporujúci sústredenie na prácu, v ktorom sa zároveň cítime príjemne.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autori: Maroš Fečík, Filip Kandravý

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube