Author photoMartina Gregová 21.10.2024 10:51

Luxusné bývanie vo funkcionalistickom klenote. Renomovaní architekti vytvorili priestranný byt z dvoch menších

V centre Bratislavy vzniklo moderné bývanie, ktoré je výsledkom spojenia dvoch menších bytových jednotiek. Byt sa nachádza v unikátnej budove z 30. rokov, ktorú navrhli významní slovenskí architekti. Atypické zadanie bolo možné poľahky splniť vďaka jej špecifickému konštrukčnému systému.

Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Architektonické štúdio Archstyl pôsobí na slovenskom trhu od roku 2010. V portfóliu spoločnosti nájdeme viac ako 100 projektov na Slovensku, ale aj v krajinách ako Rakúsko, Nemecko, Chorvátsko či Španielsko. Najväčšie zastúpenie v ňom majú projekty rodinných domov a interiérov s rôznou funkčnou náplňou.

Niekoľko úspešných realizácií, ktoré vznikli pod taktovkou týchto architektov, sa nachádza aj na území Bratislavy. Medzi najnovšie z nich patria nové pracovné priestory samotného štúdia, o ktoré sa delí s CGI štúdiom WooW. Moderný interiér sa nachádza v budove z 90. rokov a vznikol na základe potreby spoločností presťahovať sa do väčších priestorov. Architekti vďaka tomuto projektu bodovali v rámci ocenenia Interiér roku v kategórii LD Seating.

Z rezidenčných projektov vyniká napríklad rekonštrukcia staršieho rodinného domu na bratislavskej Kolibe. Pri návrhu jeho novej podoby sa architekti inšpirovali funkcionalistickým štýlom. „Architektúra vily je dynamizovaná použitím netradičných kriviek v exteriéri aj interiéri. Inšpiráciu pre návrh sme našli vo funkcionalistických domoch a vilách, ktoré sú typické pre rezidenčné lokality nad Bratislavou,“ tvrdí štúdio.

Galéria

  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Pôvodná dispozícia. Zdroj: Archstyl
  • Nová dispozícia. Zdroj: Archstyl

Zaujímavým počinom je aj realizácia interiéru, nazvaná Dizajnový byt v centre diania. Nachádza sa v unikátnej budove v Starom Meste, ktorú v 30. rokoch minulého storočia navrhli architekti Fridrich Weinwurm a Ignác Vécsei. Známy je ako Obytný a obchodný dom Schön. „Pôvodne išlo o budovu so zmiešanou funkciou obchodného domu, administratívnych priestorov a bytov,“ konkretizujú architekti históriu objektu.

Zároveň dodávajú, že práve tento funkčný mix dovolil vznik železobetónovému skeletu s rozponom až 14 metrov. Vďaka tomu sú dnes byty v tejto lokalite dostatočne priestorovo flexibilné, čo poslúži predovšetkým pri rozsiahlejších rekonštrukciách, v rámci ktorých je žiadúce búranie nenosných priečok.

To bolo aj prípadom rekonštruovaného bytu. Jeho podlažná plocha je 116 metrov štvorcových. Špecifikom tohto projektu je fakt, že nový byt vznikol spojením dvoch menších jednotiek do jedného celku. „Konštrukcia budovy nám umožnila tento výsledok dosiahnuť bez akýchkoľvek staticky zložitých úkonov. Postačilo iba odstrániť nenosnú stenu medzi bytmi,“ konštatujú členovia štúdia Archstyl.

Z dispozičného hľadiska veľkú časť obytného priestoru zaberá rozsiahla denná zóna. Napravo od vstupu sa nachádza kuchyňa, ktorá disponuje dostatkom úložných priestorov a vďaka pridanému centrálnemu ostrovu aj dostatkom pracovnej plochy. Z kuchyne je možné vyjsť na priľahlý balkón.

Naľavo od vstupnej haly sa následne rozprestiera obývacia izba, ktorej okrem sedačky dominuje tiež jedálenské sedenie, situované priamo pod oknom s výhľadom do ulice. Sedačka osadená v strede miestnosti je zozadu doplnená o atypický úložný priestor v podobe obojstranne prístupnej knižnice. „Tá tvorí funkciu paravánového prvku, opticky oddeľujúceho komunikačný ťah medzi izbami a kúpeľňou,“ ozrejmujú autori projektu.

Súčasťou bytovej jednotky je tiež hlavná spálňa, jedna menšia izba, dvojica plnohodnotných kúpeľní, menší šatník a špajza. Z materiálového hľadiska v interiéri zaujme najmä dubová podlaha so stromčekovým vzorom, ktorá sa v určitých častiach bytu strieda so svetlou kamennou dlažbou. Nábytok vyrobený na mieru bol navrhnutý vo svetlej krémovej až bielej farbe. Nechýbajú ani detaily z orechového dreva či tmavosivej farby.

Celkovú atmosféru interiéru dotvárajú viaceré výrazné svietidlá od značiek Pholc a Estiluz, vzorované tapety či textílie v neutrálnych farbách. Zo solitérnych prvkov stoja za zmienku jedálenské stoličky či masívny jedálenský stôl. V interiéri nechýba ani zeleň. V kúpeľniach dominuje vrúbkovaný obklad za zrkadlom, ako aj atypické závesné svietidlo a LED podsvietenie zrkadla.

Realizácia celého projektu trvala päť mesiacov. Architekti z Archstyl priznávajú, že otvárať, nanovo riešiť a vylepšovať dispozície bytov je jedným z ich obľúbených zadaní. Spájanie dvoch menších bytov do jedného obytného priestoru so štedrou výmerou je pritom v našich končinách stále skôr ojedinelým zadaním. V prípade, že sa takéto bytové jednotky nachádzajú v objektoch s priaznivým konštrukčným systémom, to je však o čosi jednoduchšie.

 

(Archstyl, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube