Author photoMartina Gregová 10.07.2024 17:16

Kancelárie pre vizionárov. Zo zastaraného pracoviska vznikli inovatívne priestory, získali prestížnu cenu

Víťazmi kategórie LD seating v rámci ocenenia Interiér roku sa stali Štúdio Archstyl a Štúdio WooW. Architekti v starej kancelárskej budove z 90. rokov 20. storočia navrhli a zrealizovali moderné a funkčné pracovné priestory. Navrhnuté boli s dôrazom na svetlo, otvorenosť a pohodu užívateľov. Kreatívny prístup k rekonštrukcii a inovatívne riešenia zabezpečili projektu zaslúžené prvenstvo v prestížnej súťaži.

Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Dôraz na vytvorenie komfortných a reprezentatívnych pracovných priestorov sa v posledných rokoch stáva pre mnohé spoločnosti jednou z významných tém. Väčšina z nich preto na túto neľahkú úlohu oslovuje architektov a dizajnérov. Rastúcu dôležitosť interiérového dizajnu v spojitosti s budovaním firemnej identity dokazuje aj prestížne ocenenie Interiér roku, kde je tomuto typu priestorov venovaná osobitná kategória s názvom LD Seating.

V poslednom ročníku sa o získanie prvenstva v kategórii venovanej interiérom kancelárií, firemných centier či coworkingových priestorov uchádzalo až 34 interiérov. Spomedzi všetkých kategórií práve v tejto zožali najväčší úspech slovenské interiéry.

O víťazstvo sa uchádzalo coworkingové centrum H2O, sídlo firmy Krone Consulting, sídlo bratislavskej advokátskej kancelárie, bratislavská pobočka firmy Deloitte, kancelária združenia Čierne diery, kreatívne štúdio od Abrama Architekti či pracovné priestory štúdií Archstyl a WooW.

Galéria

  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Práve kategória LD Seating sa napokon stala jedinou spomedzi všetkých súťažných kategórií, v ktorej sa slovenskému projektu podarilo získať prvenstvo. Víťazom kategórie sa stalo Štúdio Archstyl a Štúdio WooW. Navrhnutý priestor je okrem iného výnimočný tým, že jeho užívatelia sú zároveň jeho tvorcami.

Nové pracovné priestory pre architektonické štúdio Archstyl a jeho sesterské CGI štúdio WooW sa nachádzajú v Bratislave, v kancelárskej budove z 90. rokov minulého storočia. „Potreba presťahovať sa do nových a väčších priestorov bola u nás na stole už dlhšiu dobu. Najmä rast počtu zamestnancov v oboch spoločnostiach v posledných rokoch ukázal, že túto tému už nemožno ďalej odkladať,“ opisujú vznik projektu jeho autori.

Pred rekonštrukciou boli jednotlivé pracovné priestory situované po oboch stranách riešeného interiéru, navzájom oddelené stredovou chodbou bez okien. Po rekonštrukcii chodba viac-menej zmizla a aj keď sú priestory oboch spoločností čiastočne oddelené práve vďaka pôvodnej dispozícii, výsledný pocit z celého interiéru je oveľa voľnejší a otvorenejší. „Rozhodli sme sa teda trojtrakt koncepčne zachovať, ale nie vo svojom pôvodnom prevedení,“ popisujú architekti.

Významnú úlohu pritom zohralo odstránenie existujúcich priečok a ich nahradenie novými druhmi konštrukcií. K presvetleniu a optickému prepojeniu jednotlivých pracovných priestorov prispeli predovšetkým sklenené priečky doplnené o posuvné závesy. Okrem nich architekti na funkčné rozdelenie priestoru využili klasické tehlové priečky a nábytok navrhnutý na mieru.

Z dispozičného hľadiska sa dnes kancelárie nachádzajú po oboch stranách riešeného priestoru. V strede dispozície bola umiestnená menšia zasadačka, úložné priestory, pracovné stoly a technická miestnosť. O niečo väčšia zasadačka bola situovaná v južnom trakte.

Podľa architektov má výsledný interiér skôr industriálny charakter. Z materiálov mu popri liatej podlahe a priznaných konštrukčných materiáloch dominuje biela preglejka a svetlý smrekový masív. K industriálnemu charakteru kancelárskeho priestoru prispela tiež priznaná kabeláž či rozvody vzduchotechniky. Pre zabezpečenie dobrej akustickej pohody boli nad jednotlivými pracovnými miestami zavesené akustické panely.

„Priestor bol primárne koncipovaný pre čo možno najpríjemnejšiu prácu našich zamestnancov, no mysleli sme aj na klientov, ktorí k nám prichádzajú. Prostredníctvom sklenených priečok majú popri konzultáciách pocit, že sú v centre diania a vnímajú za nimi priestor, ktorý je naším dielom. Pri citlivejších jednaniach naopak zatiahnuté závesy napomôžu vytvoreniu dostatočného pocitu súkromia,“ vysvetľujú výhody priestorov ich tvorcovia a užívatelia v jednom. 

Jednoduchý zámer lepšieho presvetlenia každého kúta daného priestoru vyústil do zaujímavej dispozičnej a materiálovej koncepcie. „Vytvorili sme teda zdravé prostredie na každodennú prácu: dizajnovo, akusticky, svetlotechnicky, tepelno-technicky a aj vyššie spomenutým prísunom čerstvého vzduchu,“ uzatvárajú architekti.

Projekt s názvom Štúdio Archstyl a Štúdio WooW je tak výnimočný hneď v niekoľkých ohľadoch. Na jeho výslednej podobe sa jednoznačne podpísal fakt, že architekti si ich zariaďovali pre seba. Víťazom kategórie Interiér roka LD Seating sa však pravdepodobne stal najmä vďaka inovatívnemu prístupu k rekonštrukcii priestorov v typickej kancelárskej budove z 90. rokov minulého storočia.

 

(Archstyl, Interiér roku, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube