Author photoKristína Liďáková 18.09.2024 14:00

Architektúra cez objektív. Popredná fotografka Alexandra Timpau redefinuje pohľad na dizajn

Fotografovanie architektúry a interiérov predstavuje unikátny proces zachytávania estetiky a funkčnosti priestorov. Odhaľuje viac ako len tvary a línie budov - zachytáva atmosféru a charakter. Precízne zábery vyzdvihujú proporcie a upriamujú pozornosť na použité materiály a detaily, ktoré vo výsledku formujú tvár prostredia. O špecifikách fotenia architektúry nám prezradila viac jedna z popredných fotografiek v československom prostredí.

Zdroj: Alexandra Timpau

Zdroj: Alexandra Timpau

Alexandra Timpau strávila desať rokov prácou v architektúre, než prešla ku fotografii, kde sa zamerala na dokumentovanie vybudovaných interiérov. Jej architektonické vzdelanie výrazne ovplyvňuje jej prístup, čo sa prejavuje v spôsobe, akým zachytáva atmosféru a formu objektov. Jej zákazky a osobné projekty sú rôznorodé, od stavieb až po luxusné vily či veľké rozvojové projekty. 

Fotenie vníma ako dynamický proces, pričom čerpá aj z vlastného projektu „In Between“, ktorý poukazuje na krásu stavieb počas výstavby. ArchDaily ju zaradil medzi 25 najvýznamnejších fotografov architektúry vo svete a je zaradená medzi 100 najinšpiratívnejších fotografov podľa Loop Design Awards.

Na sociálnych sieťach známa ako alexshootsbuildings, zachytáva Alex architektonické diela a interiérové realizácie s citom, prihliadajúc na silu svetla, ktoré formuje výraz budov. 

Galéria

  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
  • Autorka: Alexandra Timpau
 

Každý záber nesie jej výrazný umelecký rukopis, zachádzajúci k zachytávaniu atmosférických javov vplývajúcich na stavby, či minimalistického výrazu budov. Jej tvorba prechádza za hranice dokumentácie. Premieňajúc hmotné budovy a priestory do výsekov fotografií, ukazuje mnohokrát unikátny pohľad na architektúru.

Poukazuje na atmosféru priestorov a efektívne, ale najmä umelecky komunikuje víziu fotografovaných projektov. Kvalitná vizuálna prezentácia môže výrazne ovplyvniť vnímanie aj hodnotu daného priestoru, pričom však Alexandra objasňuje, že jednoducho fotí objekty, ku ktorým pocitovo inklinuje. „Je pre mňa veľmi dôležité, aby sa mi výsledok páčil,” dodáva. Na fotografiách nadšenkyne architektúry však vidno určitú súvislosť, najmä príklonom k minimalistickým vizuálom budov, ktoré zachytáva. 

 

Autorka: alex.shoots.buildings

 

Kariéru architektúrnej fotografky započala počas štúdia architektúry, ktorej sa následnej aj profesne venovala. Popri svojej práci Alexandru zaujala urbanistická podoba miest a objektov, ktoré ju tvorili. Jej prvé fotografie sú prepojené s jej architektonickou praxou. Prvými klientmi tak pre ňu boli ateliéry, pre ktoré pracovala. 

Zachytávanie rozmerných objektov, akými sú budovy, či rozľahlých interiérových priestorov, sa mnohokrát odlišuje v závislosti od zámeru fotografa. Jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje výber budov, može byť subjektívny vkus a preferencia autora. Alex však pred preferenciou štýlu uprednostňuje úprimnosť priestoru, ktorý odráža osobnosť a štýl jej obyvateľov. 

„Nemám preferenciu štýlu, jednoducho si užívam, keď je interiér odrazom ľudí, ktorí ho obývajú, či už je nekompromisne minimalistický, alebo preplnený hračkami a rôznymi predmetmi. Páči sa mi autenticita, nech už to pre interiéry znamená čokoľvek,” vysvetľuje.

 

Autorka: alex.shoots.buildings

 

Napriek tomu, že je popularizátorka nielen slovenskej a českej architektúry populárna na sociálnych sieťach, sama vníma svoje pôsobenie na nich skôr ako formu portfólia. Charakteristický je však pútavý obsah a jej sledovatelia túto formu publikácie považujú za zaujímavú. „Momentálne sa zaoberám videom a dúfam, že sa s ním počas nadchádzajúcich sezón naučím pracovať,” prezradila svoje plány a posun v obsahu, ktorý považuje za najviac vyhľadavaný. 

Fotografovanie neraz prináša množstvo výziev, nielen čo sa týka exteriéru, ale aj interiéru. „Najväčšou výzvou sú vždy očakávania. Či už klienta, ľudí žijúcich v priestore, moje vlastné, alebo kombinácia všetkých,” ozrejmila. Samotná príprava na fotenie či logistika nie sú podľa Alexandry veľmi náročné. Ťažšia časť jej práce je pochopiť, aké očakávania klient má, čo všetko vyžaduje vo výsledku a najmä ako splniť zadanie v rámci priestorových možností, ale aj pod vplyvom meniacich sa okolností, akým je napríklad počasie.  

Alexandrine projekty pútajú pozornosť, avšak jeden z nich je výnimočný aj pre ňu. Spomína na dom v Perneku od architekta Jána Studeného. „Bol to veľmi špeciálny dom, nielen svojím dizajnom, ale najmä spôsobom, akým je obývaný. Skúsenosť z pobytu tam bola fantastická a som veľmi vďačná, že som ho mohla fotografovať,” teší sa. 

 

Jedinečný dom vo svahu, umiestnený pod lesmi Malých Karpát, pracuje so špecifickým vizuálom. Autorka: alex.shoots.buildings

 

Jeho zámerom bola absolútna integrácia s okolitou vegetáciou, čo sa odrazilo v zámere použiť betónovú konštrukciu so sklenenou stenou namiesto fasády. „Konštrukciou domu je betónová škrupina (bez vnútorných podpôr), realizovaná z monolitického betónu, ktorý je v interiéri priznaný. Jediná fasáda domu je presklená stena južným smerom, ktorou komunikuje so svojim okolím. Ostatné plochy domu sú zatrávnené a splývajú s terénom,” uviedol Ján Studený pri opise stavby.

Výber fotografovaných objektov má podľa autorky iba jedno kritérium a jej osobná preferencia ním nie je. „Tak ako pri všetkých mojich projektoch, väčšinou si ma vyberajú na základe môjho portfólia, takže tam nie je veľa priestoru na výber. Som veľmi vďačná, že mám talentovaných klientov, ktorí ma oslovujú a dôverujú mi so svojimi krásnymi návrhmi,” priznáva.

Bežným javom pri ľuďoch, inklinujúcim k interiérom, architektúre či umeniu, je cit pre dizajn všeobecne. Alexandra však nevníma, že by jej profesia či interiéry, ktoré fotí, významne ovplyvnili jej životný priestor. V zásade sa teda neinšpiruje priestormi, ktoré navštevuje. „Môj domov nie je veľmi dizajnový, možno preto, že trávim veľa času v príliš dizajnových priestoroch,” zamýšľa sa. 

 

Autorka: alex.shoots.buildings

 

Alexandra pristupuje k interiérom špecificky a prihliada aj na prepojenie exteriéru, prostredia a samotného priestoru vo vnútri, čo sa odráža na jej snímkach. „Nie som si istá, či fotografujem veľa detailov, ale vo všeobecnosti sa zameriavam na svetlo a vzťah s exteriérom, keď je to dôležité,” približuje.

Fotografovanie architektúry a interiérov je nielen technickým, ale aj umeleckým procesom, ktorý zachytáva atmosféru, estetiku a funkčnosť priestorov. Vhodne spracovaná fotografia dokáže odhaliť unikátne prvky stavieb, materiály a kompozíciu, ktoré nie sú vždy zrejmé na prvý pohľad. 

Okrem dokumentácie architektonických diel má však aj zásadný vplyv na spôsob, akým sú tieto priestory či objekty vnímané a prezentované. Vďaka fotografom, ako je Alexandra Timpau, sa architektonická fotografia stáva prostriedkom, ktorý obohacuje a niekedy aj mení pohľad na priestor a dizajn samotný.

 

(Archinfo, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube