Author photoKristína Liďáková 03.09.2024 14:52

Pravá esencia Bratislavy. Osem vecí, ktoré robia slovenskú metropolu jedinečnou

Obraz Bratislavy je tvorený tradičnou kombináciou Hradu, historického centra a v menšej miere aj nového downtownu. Skutočná podstata mesta však spočíva v menej známych alebo výrazných miestach. Identitu metropoly spoluvytvárajú nenápadné lokality, kaviarne, nádvoria či produkty. Pozrite si niektoré z najkrajších zákutí a tradícií Bratislavy.

Zdroj: Víkend otvorených parkov a záhrad, Adrian Gubčo / YIM.BA

Zdroj: Víkend otvorených parkov a záhrad, Adrian Gubčo / YIM.BA

Prejdite sa po Kalvárii

Kostol Panny Márie Snežnej, postavený v 40. rokoch 20. storočia, je skutočným architektonickým skvostom. Ponúka rozsiahly interiér s minimalistickou výzdobou, ktorej centrom je mozaika. Jeho pôvodná dominanta, 50 metrov vysoká veža, bola zbúraná údajne kvôli zlepšeniu výhľadu na Slavín, čo však kostolu neubralo na atraktívnosti - práve naopak, pridalo mu to na unikátnosti. 

Nielen architektúra tejto pamiatky však stojí za návštevu. Stavba je obklopená kaplnkou, súsoším aj unikátnou Lurdskou jaskyňou. Neďaleko je zrevitalizovaný priestor historicky vzácnej bratislavskej Kalvárie a prejsť sa môžete aj zeleňou neďalekej Prüger-Wallnerovej záhrady, ktorá zanecháva pokojný a príjemný dojem z návštevy. V súčasnosti sa tu rozvíjajú komunitné aktivity. 

 

Kalvária. Zdroj: Juraj Hantabal

 

Straťte sa v Kochovej záhrade

Nedávno opäť sprístupnená Kochova záhrada je ďalšou zo záhrad, ktorá odkazuje na bohatú minulosť a vkus obyvateľov Bratislavy. Intímny areál situovaný v centre mesta slúžil pôvodne ako rehabilitačná záhrada pre pacientov susedného Kochovho sanatória, čím sa stal jedinečným svojho druhu na Slovensku. Po obnove sanatória, kde je dnes pôrodnica, dochádza aj na revitalizáciu záhrady. 

Záhrada sa tak opäť stáva miestom oddychu a útočiskom v poloprírodnom prostredí. Priestor je obohatený o sochársku či architektonickú výzdobu a jeho kľukaté svahovité chodníčky tvoria viacero zákutí, poskytujúcich súkromie. Návštevníkom tak rôznorodo členená oáza ponúka celoročný odpočinok uprostred dávnej zelene.

 

Kochova záhrada. Zdroj: Národný Trust 

 

Objavte židovskú kultúru

Bratislava bola po stáročia miestom života mnohých kultúr vrátane židovskej. Napriek obštrukciám vznikla na konci 19. storočia vedľa Dómu sv. Martina unikátna Synagóga neológov v maurskom slohu. Podobne ako veža kostola na Kalvárii, aj táto budova padla kvôli inému projektu - počas budovania Mosta SNP bol pamiatkovo chránený chrám (v tom čase múzeum) zbúraný. Tým sa stala jedinou zachovanou synagógou v Bratislave budova na Heydukovej ulici.

Dodnes je tak možné obdivovať medzivojnovú, kubisticky orientovanú architektúru s prvkami tradicionalizmu, ako to vyžaduje židovské náboženstvo. Vo vnútri synagógy prebieha výstava o živote a tvorbe architekta synagógy, Artúra Szalatnaia-Slatinského. Môžete tak zažiť očarujúcu atmosféru tejto sakrálnej stavby, plnej impozantnej výzdoby, a ponoríte sa do neobyčajného kľudu, ktorý ponúka.

 

Ortodoxná synagóga. Zdroj: Bratislavské rožky  

   

Vychutnajte si kávu na tichom nádvorí

Mirbachov palác, jedno zo sídiel Galérie mesta Bratislavy, poskytuje načakané útočisko, tlmiace okolitý ruch – nádvorie s kaviarňou, príznačne nazvanou po poslednom majiteľovi, Emil. Priestory samotného paláca so zachovanou pôvodnou výzdobou a mobiliárom vás vrátia v čase do starého Prešporka. Obohatený o vystavované diela, vkusne zrekonštruované priestory kaviarne a nádvorie, často hostiace zaujímavé udalosti, zaručuje palác kvalitne strávený čas.

Podobne autentickým zážitkom je aj kaviareň Scherz na reprezentatívnych Palisádach. Kaviareň, skrytá v zeleni pri budove Evanjelického domu starostlivosti, patrí k dlho pôsobiacim inštitúciám, spojeným s identitou mesta. Ideálne dotvára noblesné prostredie so zachovanými historickými nájomnými domami, školami a budovami z prelomu 19. a 20. storočia. 

 

Mirbachov palác. Zdroj: GMB

 

Vydajte sa stopách pravých Bratislavských rožkov a suchárov

Hovorí sa, že najpravejšie Bratislavské rožky sa predávajú v nenápadnom obchodíku a Múzeu obchodu na Františkánskom námestí. Nejde iba o lákadlo pre turistov. Okrem toho, že tu dodržiavajú tradičný spôsob prípravy rožtekov, majú v ponuke aj legendárnu rakúsko-uhorskú tortu Pischinger.

Po obohatení chuťových buniek sa ocitnete na maličkom nádvorí, ktoré je typickou súčasťou stavieb v tejto časť centra. Skryté bežným pohľadom, odhaľujú tieto miesta záblesk z bohatej histórie, kultúry a krás Bratislavy. Či už hľadáte jedinečný zážitok alebo oddych, ponúkajú výnimočný pohľad na mesto.

V minulosti nemenej slávne ako Bratislavské rožky boli aj Bratislavské sucháre, ktoré sa vyvážali do celého Uhorska. Spojené sú s pekárskym rodom Kesselbauerovcov. Ich pekárstvo sídlilo na dnešnom Námestí 1. mája. Na jeho mieste sa dnes nachádza projekt Kesselbauer, ktorý si minulosť pripoména umiestnením novodobej pekárne. 

 

Kesselbauer. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Prebádajte záhadné katakomby Katedrály sv. Martina

Architektúra a výzdoba bratislavskej dominanty právom láka turistov aj domácich obyvateľov. Fascinujúca história a premeny chrámu sú dostatočne zaujímavým programom, avšak Katedrála sv. Martina ukrýva oveľa viac. Dôležitosť tejto sakrálnej stavby spočíva aj v jej úlohe v priebehu dejín – jej účel nebol len korunovačný. Až do polovice 18. storočia sa v hĺbke takmer šesť metrov pochovávali významné rodiny a hodnostári. 

Podzemné krypty v útrobách chrámu majú vstupy z rôznych miest, pričom ukrývajú fascinujúci prierez dejinami. Do jednej časti katakomb sa vchádza severnou stenou katedrály a patrí rodine Pálffyovcov. Z tohto dôvodu je umiestnená pod hlavným oltárom. Ďalšie dve krypty sú prístupné z kaplnky sv. Anny – Jezuitská a Arcibiskupská. Arcibiskupov pochovávali priamo pod kaplnkou sv. Jána Almužníka s umeleckou výzdobou.

Pod katedrálou sa tak nachádza viac ako 90 hrobov, ktoré sú sprístupnené všetkým návštevníkom. Samotný chrám stojí na pôvodnom cintoríne, ktorý bol vizuálnou prekážkou pri korunováciách a z tohto dôvodu bol presunutý. Pohrebisko pod budovou však bolo použité ako základ pre katakomby, čo umocňuje atmosféru priestorov starých stáročia. 

 

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Precíťte unikátne spojenie umenia a nadčasovej architektúry

Galéria Nedbalka patrí svojim architektonickým aj umeleckým konceptom k skutočným unikátom Bratislavy. Navonok všedná budova meštianskeho domu v historickom centre po vstupe odhaľuje výnimočne riešený interiér galerijných priestorov, poskytujúcim domov pre diela jedného z najvýznamnejších období nielen výtvarného umenia na Slovensku.

Interiér formujú podlažia kruhovitého tvaru, prepojené priezorom naprieč všetkými úrovňami, ukončeným sklenenou kupolou. Vzdialene pripomína galéria Guggenheimovo múzeum v New Yorku. Atraktivitu tohto konceptu rovnocenne dopĺňa rozsiahla zbierka približne tisíc diel slovenskej moderny, prepojená s krátkodobými výstavami nielen súčasného výtvarného umenia.

Nedbalka je tak neustále meniacim sa priestorom, uchovávajúcim podstatnú etapu slovenskej kultúry, kde sa prelína minulosť s nadčasovým umením, dizajnom a architektúrou. Prináša tak výnimočné obohatenie pre domácich aj zahraničných návštevníkov. 

 

Zdroj: Galéria Nedbalka

 

Straťte sa v skrytých uličkách najkrajšej štvrte Bratislavy

Ulice v susedstve historického jadra sú tvorené zástavbou príťažlivých budov, nenápadne ukrytých pod bujnejúcou zeleňou a stromoradiami. Okolie Bezručovej ulice je presne týmto typom prostredia, v ktorom sa oplatí stratiť a objavovať. Oblasť prepája staromestskú atmosféru so súčasným životom bez toho, aby bola preplnená turistami.

Ulica sa síce nachádza v blízkosti historických lokalít mesta, avšak prináša príležitosť na nečakane pokojnú prechádzku s odkazom na rozmanitú architektonickú minulosť Bratislavy. Od secesného Modrého kostolíka, ktorý je svojou špecifickou farebnosťou skvostom centra, až po funkcionalistickú budovu polikliniky od Aloisa Balána a Jiřího Grossmanna, ponúka Bezručova pohľad na výnimočne zachované a významné pamiatky z medzivojnového obdobia.

Architektonické detaily na fasádach viac než storočie starých domov, skryté nádvoria a vnútrobloky alebo vysoké zastúpenie zelene, lemujúcej takmer všetky okolité ulice, vytvárajú časovú kapsulu, ktorú sa oplatí prebádať.

Historické štvrte s bohatou architektúrou, pokojné záhrady a parky alebo výnimočné kultúrne inštitúcie - každé z týchto miest formuje autentickú tvár Bratislavy, niektoré už po stáročia. Ich objavovanie predstavuje nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj hlbšie porozumenie jedinečného charakteru, kultúry a dejín slovenskej metropoly.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube