Author photoKristína Liďáková 16.08.2024 14:45

Objavte skryté poklady Bratislavy. Influencerka odhaľuje miesta s autentickou atmosférou

Ulice hlavného mesta ponúkajú oveľa viac ako len známe pamiatky či turistami navštevované trasy. Slovenská metropola ukrýva viacero komorných miest, magických zákutí a odkazov na históriu mesta, ponúkajúcich jedinečné zážitky. Rozhodne nie je destináciou na jeden deň.

Zdroj: Elena Bliznik, Michaela Labudová

Zdroj: Elena Bliznik, Michaela Labudová

Svoje o tom vie aj influencerka Michaela Labudová, ktorá na instagrame @bratislava_ prináša nezvyčajné tipy na unikátne lokality, autentické kaviarne či jedlá, ktoré by turisti pri návšteve Bratislavy nemali vynechať. Inšpirácie od Michaely mnohokrát obohatia aj domácich obyvateľov, ktorí tak môžu poodhaliť  čaro Starého Mesta, hoci žijú v Bratislave roky.

Michaela vníma Bratislavu ako skrytý poklad Európy s potenciálom, ktorý pri prvej návšteve nečakane prekvapí. „Očarí vás malebné Staré Mesto, poteší skvelé jedlo i pitie, a dojme prechádzka okolo Dunaja s výhľadom na hrad. Ako prvé by som odporučila navštíviť Staré Mesto – historické centrum,” radí známa influencerka. 

Za najväčšie poklady centra považuje dve vyhliadkové veže, teda Michalskú bránu a Starú radnicu. Ako sama tvrdí, Bratislava ponúka pokojné nádvoria a príjemné záhrady. Medzi jej favoritov patrí Lisztova záhrada a nádvorie Galérie mesta Bratislava. 

Galéria

  • Autorka: Michaela Labudová
  • Autorka: Michaela Labudová
  • Autorka: Michaela Labudová
  • Autorka: Michaela Labudová
  • Autorka: Michaela Labudová
  • Autorka: Michaela Labudová

Práve spomínané nádvorie GMB patrí v súčasnosti k populárnym, no aj naďalej menej rušným miestam na oddych. Autenticky obnovený areál Mirbachovho paláca ponúka tichý únik pred okolitými frekventovanými ulicami a okrem galérie s výnimočne zachovaným historickým interiérom obohacuje nádvorie citlivo zrekonštruovaná kaviareň Emil, rešpektujúca atmosféru lokality. 

Michaela má samozrejme zmapované aj ďalšie podniky s výberovou kávou. Okrem kaviarne Emil vyhľadáva prevažne staromestské posedenia, ponúkajúce nielen krásne výhľady na mesto, ale aj chutné jedlá. „Napríklad také 2 Zebras, či Vinco Winery,” špecifikuje.

Taktiež gastronómia Bratislavy sľubuje zaujímavé zážitky. Okrem legendárnych jedál ako langoš či vyprážaný syr, ktoré si popularizátorka metropoly rada vychutná, odporúča návštevníkom ochutnať aj Bratislavské rožky z Konditorei Kormuth či zmrzlinu Čumil od Arthura.

Pri otázke, čo turistov v hlavnom meste láka najviac a aké sú trendy, ktoré pri návšteve vyhľadávajú, má Michaela jasnú odpoveď. „Medzi novšie trendy návštevníkov patria vyhľadávači nie až tak turistických miest, a na druhej strane vyhľadávači rôznych trendov,” objasňuje. Dodáva, že turistov často prilákajú konkrétne podniky, či lokality. Sociálne siete sú preto jedným z faktorov, ktoré túto formu turizmu podporujú. „Písali mi napríklad ľudia, že navštívili Bratislavu po tom, ako videli video z Konditorei Kormuth alebo z raňajok s alpakami." Takáto možnosť existuje v reštaurácii Bite&Byte. 

Vo väčšine metropol sa pozornosť návštevníkov orientuje na historické centrá, zaujímajú ich však aj moderné či súčasné dominanty. Michaela upozorňuje, že v Bratislave je zatiaľ záujem orientovaný jednoznačne. „Myslím, že sú najviac očarení historickým centrom a celkovou atmosférou – že je tu čisto, bezpečne, pekne, ľudia sú poväčšinou milí a ústretoví. Moderné centrum ich tiež príjemne prekvapí, ale nemá zatiaľ až tak čo ponúknuť,” myslí si. 

Michaela sa po rokoch svojich aktivít stala znalkyňou mesta. Vie tak už určiť, ktoré časti Bratislavy si najlepšie zachovávajú autentický charakter. „Myslím, že v Bratislave je pomiešaných toľko štýlov, že veľmi ťažko niečo nazvať tým autentickým. Ja mám veľmi rada Staré Mesto, Palisády, ale aj Ružinov – napr. okolie Dulovho námestia či Miletičovej. Každé je autentické iným spôsobom a záleží možno na tom, kde človek vyrastal a čo mu tieto miesta evokujú,” konštatuje. 

Palisády sú intenzívne previazané s históriou mesta. Súčasťou uličiek v ich okolí sú veľkolepé staromestské domy a vily na vysokej architektonickej úrovni a s prepracovanými detailami. Výhodou je blízkosť k Bratislavskému hradu. Veľkým benefitom lokality je aj bohatá zeleň záhrad či parkov v blízkosti Slavína. 

Príkladom je nedávno sprístupnená a obnovená Prüger-Wallnerova záhrada s pokojným a príjemným charakterom a komunitnou vybavenosťou. Za zmienku stojí aj nedávno opäť sprístupnená Kochova záhrada, ktorá sa opäť stáva jednou z najkrajších záhrad v meste. Je obohatená o sochársku či architektonickú výzdobu a viaceré príťažlivé zákutia. 

 
Autorka: Michaela Labudová

 

Cestovný ruch sa okrem preskúmania centra či mestských zelených plôch často orientuje na architektonické pamiatky alebo kultúrne inštitúcie. Trávenie času v meste je však často individuálne. „Keďže väčšina turistov prichádza na 1-2 dni, nestihnú toho vidieť a zažiť až tak veľa. Podľa mňa preto treba začať hradom a historickým centrom. Určite treba okúsiť skvelú gastronómiu a vychutnať si kávu s výhľadom,” tvrdí Michaela. Myslí si, že takto návštevník najviac načerpá staromestskú atmosféru a vyberie si sám, čo ho na meste zaujme. 

Zároveň radí, ako efektívne využiť čas strávený nielen v Bratislave, ale aj v jej okolí. Ak niekoho zaujímajú skôr pamiatky a galérie, postačí mu na návštevu mesta víkend. „Pre dlhšiu návštevu by som určite odporučila spojiť to s nejakým eventom – napr. koncert, korunovačné slávnosti, divadlo, atď. Určite si nechať aspoň 2 dni na mesto a pamiatky, ďalší deň napr. na prírodu – či už Karpaty, alebo jazerá v okolí. Na ďalší deň by som pridala plavbu loďou a spojila to s príjemnou večerou. Taktiež tu máme priestor na rôzne zaujímavé športy – či už vodné, alebo aj len sadnúť na bicykel a objavovať okolie," vypočítava

Popri tom ale nezabúda na zvyšok Slovenska. „V neposlednom rade si vie človek naplánovať aj výlety po okolí – navštíviť napr. Trnavu, Trenčín, Banskú Štiavnicu a iné krásne mestá, ktoré sa ľahko dajú spojiť s návštevou Bratislavy a nemusí to byť hneď za hranice...,” dopĺňa.

Ako uzatvára, turisti, ktorí sú na návšteve Bratislavy prvýkrát, vyzdvihujú najmä „bezpečnosť, čistotu, a ,kompaktné´ centrum, ktoré sa dá ľahko prejsť na pešo. Nechýba ani chvála na milých, pohostinných ľudí a skvelé jedlo a pitie.” Je zaujímavé, že ide o niektoré z najdôležitejších prísad, ktoré robia mesto nielen atraktívnym pre návštevu, ale aj kvalitným pre život.

Turizmus inšpirovaný sociálnymi sieťami sa stal bežnou praxou, a populárnym spôsobom, ako objavovať architektúru, gastronómiu či výnimočné lokality a udalosti, ponúkajúce nevšedné zážitky. Michaela Labudová je v tomto smere líderkou v prezentovaní slovenskej metropoly a svoju pozíciu si ďalej upevňuje. Stáva sa ambasádorkou dobrého obrazu mesta v očiach návštevníkov a ako sa ukazuje, je v tom veľmi dobrá - Bratislava jej očami je skutočne čarovná. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube