Author photoKristína Liďáková 29.08.2024 18:33

Bohémsky život patrí k Bratislave. Päť unikátnych kaviarní, ktoré patria medzi svetovú špičku nielen interiérmi

Bratislava sa za posledné roky zmenila na silné centrum kaviarenskej kultúry. Okrem chutnej kávy prispievajú k celkovej úrovni prevádzok aj pútavé interiéry. Viaceré kaviarne sú tak zároveň priestormi s jedinečnou atmosférou, originálnymi architektonickými riešeniami či kreatívnymi konceptmi, porovnateľnými so zahraničnou konkurenciou.

Zdroj: Emil Bratislava

Zdroj: Emil Bratislava

Temný OST BLOCK

Kaviareň, ktorá sa vyznačuje jedinečným konceptom a tlmenou, tmavou atmosférou, získala pozornosť návštevníkov takmer okamžite po jej otvorení. V priestore dominuje červené osvetlenie, hravo sa vlniace stropom, ktoré je charakteristickou črtou objektu a zároveň jasne určuje ráz podniku. 

Interiér je zariadený striedmo a funkčne, s prevažne industriálnymi prvkami. Tomu zodpovedajú aj použité materiály. Hru svetla v priestore podporuje okrem osvetlenia aj sklobetónová stena, vďaka ktorej hlbšie do kaviarne preniká prirodzené svetlo z ulice, čo je vzhľadom na dramatické čierne steny praktickým riešením.

Nosným detailom zariadenia sú betónové tvárnice, z ktorých sú vyrobené stoly, či netradične zvolený materiál baru - vlnitý plech. Dojem neformálnosti dopĺňa drevo na nábytku a množstvo zelene. Vizuálna identita kaviarne je tak v súlade s tvrdým, až obnaženým prostredím Kamenného námestia, v ktorého susedstve sa nachádza.

Primárnou víziou projektu bolo vytvoriť interiér, ktorý je pútavý, odlišný a hlavne variabilný. Kaviareň sa totiž vo večerných hodinách mení na bar, ponúkajúci nielen kultúrne vyžitie, ale aj dômyselné drinky. 

 

Zdroj: Ost Block

 

Grao

Minimalistický, no o to viac kreatívny interiér kaviarne Grao od Alana Prekopa právom zaujal aj porotcov CE ZA AR. Neformálnym ladením, praktickosťou a výrazným neopracovaným vizuálom interiér kaviarne priamočiaro komunikuje svoj charakter. 

Zámer pracuje s neutrálnou farebnou paletou a surovou štruktúrou materiálov. Tie sa stali zásadným rysom priestoru potom, ako ho zbavili nánosov predchádzajúcich stavebných úprav. Odhalil sa tým betónový rebrový strop a zachovaná terrazzo podlaha, dodávajúca objektu špecifický ráz. Nábytkové vybavenie kaviarne tak rešpektuje pôvodné prvky a prispôsobuje sa ich farebnosti, s ktorou nové zariadenie zámerne splýva.

Tvorivosť a netradičný prístup architekta k interiéru sa naplno prejavila aj pri ďalších materiáloch a tvaroch. Pútavým centrom priestoru je masívne svietidlo, umožňujúce zmenu farebnosti, a tým aj nálady v kaviarni. Aj tento tvar odkazuje na organické formy nachádzajúce sa v celom objekte a zároveň sa stáva prirodzeným akcentom pútajúcim pohľady.

Originálnou časťou priestoru je zázemie so sanitou, ktorého obloženie z termofólie vizuálne oddeľuje túto zónu od zvyšku miestnosti. Použitím metalického, reflexného materiálu sa svetlo z veľkej sklenenej plochy odráža do interiéru, čo vytvára špecifickú náladu podporujúcu alternatívny koncept kaviarne. Grao tak svojim ideovým konceptom aj prevedením prirodzene zapadá do atmosféry Jesenského ulice.

 

Autorka: Sarah Weiss

 

Ráno

Identitu kaviarne Ráno formuje okolie Blumentálu, pričom príjemné prostredie obklopené stromami zdôrazňuje ideu celkovej spokojnosti, teda wellbeingu, ktorý bol základnou myšlienkou jej vzniku. Zámerom bolo vytvoriť interiér, navodzujúci pocit oddychu ako na dovolenke. Autormi sú Kuklica Smerek Architekti v spolupráci s majiteľmi kaviarne. 

Aby naplnili víziu majiteľov, architekti navrhli jednoduchý a nerušivý priestor, vhodný na spomalenie. Bar tvarovaný do oblín, doplnený jemne štruktúrovanou stierkou spolu s minimalistickým policovým systémom, vyniká v miestnosti a udáva smerovanie vizuálu kaviarne. Funkčná zóna určená na prípravu a úložisko je tak zároveň estetickým prvkom. 

Autori zvolili svetlé, teplé odtiene na veľkých plochách, čím navodili dojem vzdušnosti, ktoré doplnili prírodnými materiálmi. Drevo, vyskytujúce sa v celom interiéri, vyvažuje inak čistý dizajn a podporuje pokojnú atmosféru. Nechýba ani zeleň či lokálne kvety a dizajnové, ručne vyrábané šálky, ktoré spolu s prémiovými surovinami navodzujú dojem výnimočnosti a vystúpenia z rutiny všedných dní. 

 

Autorka: Valetína Figelová / IG Ráno kaviareň

 

Volavka

Kaviareň na Miletičovej ulici vyniká nielen kvalitnou kávou, ale aj vkusným interiérom od kancelárie TooL Interior Architects. Ocenila ho aj Slovenská asociácia interiérových dizajnérov a architektov. Vysoké stropy a odhalené steny nechávajú vyniknúť organickú štruktúru a tvoria neutrálny základ priestoru, ktorý prepája minimalizmus s útulnosťou. 

Pastelové farby prevládajúce v interiéri priestor odľahčili, zatiaľ čo funkčný a estetický dizajn vytvoril príjemné prostredie na relax aj prácu. Jednoduché, no elegantné svietidlá v podobe guľovitých lámp ideálne ladia s čistými líniami priestoru. Svojím rozložením členia inak strohú plochu stropu a ozvláštňujú kaviareň.  

Zaujímavým prvkom je zelená stena z rastlín, lemujúca pohodlné čalúnené sedenie. Dopĺňa ju lamelový obklad, ktorý sa opakuje aj na barovej časti, čím sa celý interiér zjednocuje. Na nábytky použili dizajnérky svetlé drevo a efektne ho narušili tmavými solitérmi, pričom kontrastná čierna sa nachádza aj subtílnych detailoch, ako sú police či úchyty. 

 

Zdroj: Tool architects 

  

Emil 

Priestor kaviarne Emil je situovaný v tichom nádvorí Mirbachovho paláca, v budove Galérie mesta Bratislavy. Vzhľadom na špecifický charakter historickej budovy bolo nevyhnutné, aby obnovený interiér zachovával pôvodného ducha paláca zo 17. storočia a zároveň funkčne využil potenciál interiéru, ale aj exteriéru. Architektonický koncept pripravila samotná galéria. 

Rozľahlá miestnosť s klenutými stropmi, oblúkovými oknami a pôvodnými drevenými parketami sama o sebe vytvára jedinečnú atmosféru. Výnimočný interiér tak nepotreboval veľa k tomu, aby zažiaril. V duchu estetiky zachovania originálnych prvkov tak vznikol nekomplikovaný interiér s niekoľkými osobitými prvkami.

Centrom diania kaviarne je bar, pozostávajúci s podsvieteného masívneho bloku na kolieskach, čím sa stal funkčným solitérom, umožňujúci presun. Zaujímavý je aj materiál ostrova - vlnitý plast v jemnom oranžovom odtieni ladí s hnedou podlahou aj sedením, a vkusne na seba upozorňuje podsvietením. Vstavaný úložný priestor za barom kopíruje výklenky v tvare oblúka a ladí s ostatným drevom v interiéri.  

Práve sedenie v oknách pôvodného nádvoria je taktiež estetickým prvkom, dodávajúcim priestoru na zaujímavosti a zároveň využívajúcim ho na maximum. Detailom dotvárajúcim staromestskú atmosféru sú aj zachované guľovité svietidlá, výrazne prisadené na stropoch. 

V kaviarni Emil sa tak podarilo skĺbiť dobový interiér s moderným dizajnom. Vznikol tak estetický priestor, rešpektujúci históriu. Zároveň našiel využitie a prilákal návštevníkov do galérie. Emil predstavuje kombináciu staromestského interiéru, pokojného nádvoria a atmosféry historického mesta, no s moderným twistom.

 

Zdroj: Emil Bratislava

 

Kaviarenská kultúra Bratislavy viedla ku vzniku inšpiratívnych a rozmanitých konceptov, ktoré svojím dizajnom zaujmú nielen miestnych. Príťažlivé interiéry kaviarní sú viac než len dizajnovými realizáciami – sú miestami, ktoré prispievajú k formovaniu atmosféry mesta, podnecujú k socializácii a prepájajú bežný život s umením a kultúrou. Spájajú dizajn, estetiku a funkčnosť do vizuálneho, zmyslového a gastronomického zážitku. Bratislava sa môže pochváliť kaviarňami, ktoré ukazujú, že na pútavý interiér netreba neobmedzený rozpočet, ale kreatívny prístup a dôraz na kvalitu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Ost Block
  • Zdroj: Ost Block
  • Zdroj: Ost Block
  • Autorka: Sarah Weiss
  • Autorka: Sarah Weiss
  • Zdroj: Ráno kaviareň IG
  • Zdroj: Ráno kaviareň IG
  • Zdroj: Volavka kaviareň IG
  • Zdroj: Volavka kaviareň IG
  • Zdroj: Volavka kaviareň IG
  • Zdroj: Volavka kaviareň IG
  • Zdroj: Volavka kaviareň IG
  • Zdroj: Emil Bratislava
  • Zdroj: Emil Bratislava
  • Zdroj: Emil Bratislava
  • Zdroj: Emil Bratislava
  • Zdroj: Emil Bratislava

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube