Author photoKristína Liďáková 16.08.2024 19:15

Parkovanie treba upratať. Trnava plánuje nový parkovací dom, spája efektivitu s ekológiou

Trnava je v mnohých ohľadoch mestom, ktoré vzorovo postupuje v takmer všetkých aspektoch rozvoja. Príkladne sa venuje obnove a rozširovaniu verejného priestoru, budovaniu komunitných a kultúrnych centier, ako aj zlepšovaniu športovísk, školstva alebo bývania. Pomerne známe sú jej aktivity v oblasti regulácie parkovania, čo je spojené nielen so spoplatňovaním parkovacích miest, ale aj výstavbou nových.

Ilustračný záber. Zdroj: Mesto Trnava

Ilustračný záber. Zdroj: Mesto Trnava

Nedostatočné parkovacie kapacity trápia viaceré slovenské mestá. Trnavská samospráva taktiež zaznamenala dopyt po rozšírení parkovacích plôch najmä na sídliskách, preto chce situáciu riešiť efektívne budovaním parkovacích domov. Priestor vidí napríklad v prepracovaní bývalého areálu zberných surovín na Ulici Generála Goliana. Tento priestor už v súčasnosti slúži na parkovacie účely, avšak jeho potenciál nie je plne využitý. „Riešením je zdvojnásobenie súčasného počtu parkovacích plôch, vybudovaných pomocou jednoduchej parkovacej konštrukcie," tvrdí samospráva.

Už v roku 2022 mesto preto vyhlásilo súťaž na výstavbu parkovacieho objektu. V rámci prístupu „vyprojektuj a postav” sa však zmluva neuzavrela. Súťaž bola preto zrušená vzhľadom na nedodržanie podmienok verejného obstarávania. „Cenová ponuka zhotoviteľa pri dodržaní legislatívy a technických noriem diela bola neprimeraná oproti predpokladanej hodnote zákazky,” ozrejmila hovorkyňa mesta Trnavy, Veronika Majtánová. 

Obsahom pôvodnej zákazky bola nielen projektová dokumentácia, geodetické zameranie daného územia a vypracovanie architektonickej štúdie, ale aj realizácia prieskumov. Mesto Trnava momentálne ohlásilo novú súťaž na projektové práce.

Galéria

  • Zdroj: Plánuj mesto Trnava
  • Zdroj: Plánuj mesto Trnava

Zámerom je zrealizovať modulárny parkovací komplex v priestore zberného dvora, ktorý bude umiestnený nad už existujúcou plochou, využívanou ako parkovisko. Konštrukcia objektu tak dvojnásobne zvýši parkovaciu kapacitu. „Parkovací dom bude pozostávať z jednoduchej parkovacej konštrukcie a jej vybudovaním vzniknú dve parkovacie úrovne s rozšírením súčasnej kapacity o sto parkovacích miest. Pôvodná plocha parkoviska ostane zachovaná a upravená, druhá, novovytvorená, bude nad ňou,” uviedol vedúci úseku urbanisticko-architektonickej koncepcie mestského úradu Peter Purdeš. 

Samospráva ďalej uvádza, že sa usiluje o riešenie, ktoré by v prípade potreby umožnilo celý modulárny skelet parkovacieho domu demontovať a presunúť. Práve flexibilita plánovaných konštrukčných prvkov rôznych geometrických tvarov by mala zabezpečiť jednoduchosť zostavenia. „Konštrukčné prvky majú obsahovať technické zariadenia, ktoré umožňujú ich použitie bez tradičného zemného základu alebo s minimálnymi základovými prácami podľa únosnosti pôdy v rôznych lokalitách, aby sa urýchlil postup inštalácie, znížili náklady na stavebné práce a umožnilo rýchle opätovné použitie plochy,“ doplnil Purdeš.

Práce rátajú s odstránením jestvujúceho oplotenia po zbernom dvore, pričom potrebné je aj rozšírenie plochy tak, aby zodpovedala rozsahu horného parkovacieho priestoru. Po architektonickej stránke je cieľom návrhu, aby objekt navodzoval ľahký a vzdušný dojem. Z toho dôvodu má byť doplnený popínavou zeleňou, ktorá vizuálne zjemní jej tvar. Zároveň zelená plocha podporí ochladenie okolitého ovzdušia.

S prihliadnutím na ekológiu budú zachované stromy na vonkajšom obvode parkovacieho areálu. Slúžiť majú na tienenie parkovacích státí na vybudovanej konštrukcii, a zároveň komplex ozelenia. Samospráva plánuje aj rozšírenie zelene, na ktorej zavlažovanie má byť použitá dažďová voda z objektu. Okrem zapracovania adaptačných opatrení na zmenu klímy pribudne aj kamerový systém, wifi signál a inovatívne verejné osvetlenie s minimálnym svetelným smogom, zohľadňujúce komfort bývania obyvateľov v priľahlých domoch. Zámer tiež počíta s inštalovaním nabíjacích staníc pre elektromobily a elektrické bicykle.

Najnovší plán samosprávy prispeje k rozvoju miestnej infraštruktúry a zároveň zlepší život miestnych obyvateľov. Znásobenie existujúcej plochy je jednoduchým a efektívnym riešením pre nedostatočne využitý priestor. Pripravovaný zásah je v súlade so snahami Trnavy o reguláciu parkovania, spojenými s rozširovaním priestoru pre peších, cyklistov či zeleň presunom áut do parkovacích domov. 

 

(TASR, Plánuj mesto Trnava, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube