Author photoSimona Schreinerová 11.10.2024 10:02

Mimoriadne tempo povoľovania pokračuje. Patio od Grafobalu získava zelenú od mesta a blíži sa k výstavbe

Polyfunkčný objekt Patio na Hraničnej od Grafobal Group Development má nahradiť starší skladový areál. Zámer prešiel pomerne svižným posudzovaním vplyvov na životné prostredie (EIA) a aktuálne svoje záväzné stanovisko zverejnilo aj mesto.

Zdroj: Neustále / EIA

Zdroj: Neustále / EIA

Spoločnosť Grafobal Group Development, blízka Ivanovi Kmotríkovi st., už má na konte niekoľko projektov. Vybudovala sídlisko, mestské byty, kancelárske budovy, nákupné centrum aj futbalový štadión. Skúsenosti má s developmentom na okraji mesta, v zastavaných častiach aj s premenou brownfieldu. Zatiaľ posledným dokončeným projektom je Prístavná 1.

Tento rok sa však objavil ďalší zámer. Polyfunkčný objekt Patio na Hraničnej v Ružinove vznikne na východnom okraji zóny Mlynské Nivy – Východ. Susediť bude s Centrom pre liečbu drogových závislostí, priemyselným a skladovým areálom a areálom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Okolie je dnes tvorené prevažne zástavbou administratívnych budov, výrobno-skladových areálov a veľkých obytných celkov.

Zámer nového polyfunkčného objektu bol v marci tohto roka predložený na posudzovanie EIA. Rozhodnutie bolo vydané začiatkom augusta, čo sa dá považovať za pomerne rýchly proces, avšak dokument stále čaká na nadobudnutie právoplatnosti. K rozhodnutiu okresného úradu už pribudlo aj kladné záväzné stanovisko mesta. Po správoplatnení rozhodnutia z EIA sa projekt bude môcť posunúť do územného konania.

Galéria

  • Zdroj: Neustále / EIA
  • Zdroj: Neustále / EIA
  • Zdroj: Neustále / EIA
  • Zdroj: Neustále / EIA

Zámer vznikne na pozemku s výmerou 5.853 m², ktorý je tvorený spevnenými plochami, prevádzkovými a priemyselno-skladovými objektmi. Existujúce objekty aj spevnené plochy budú asanované. Ich náhrada bude mať formu kompaktnej blokovej zástavby s dodržaním odstupových vzdialeností od okolitých stavieb. Podľa dokumentácie EIA sa má výrazne zvýšiť podiel zelene na rastlých plochách aj vo vnútrobloku a na terasách.

Objekt bude mať od ulice štyri nadzemné podlažia (NP), na západnej hranici pozemku dosiahne vyššia časť deväť NP. Ustúpením tejto vyššej časti sa vytvorí výhľad na zelené patio, resp. terasy z okolitých budov. Akcentom bude druhá deväťpodlažná veža na severnom priečelí, ktorá bude reagovať na blízku križovatku. Projekt bude kombinovať občiansku vybavenosť a bývanie.

Vstupy do budovy budú bezbariérové a priamo z terénu na Hraničnej ulici. Na prvom NP sú plánované priestory pre občiansku vybavenosť, napr. fitness centrum a centrum voľného času pre deti, ako aj prevádzky kaviarne a tržnice, ktoré budú slúžiť obyvateľom a okoliu.

Dominantným prvkom parteru má byť prechod do patia na druhom NP, ktoré bude centrom architektonickej kompozície. V patiu budú prvky zelene, osvetlenia a drobnej architektúry s cieľom vytvoriť pokojný verejný a poloverejný priestor. Prepojiť má všetky bloky do spoločného komunitného dvora.

Celý projekt bude založený na koncepte "Work&Live". Na druhom NP vzniknú pracovné priestory (Work), každý s vlastným vstupom z patia alebo zo schodiska. V pláne je vytvorenie komunitného vybavenia, tvorivých dielní a priestorov pre kreatívne profesie, ktoré majú podľa predstáv developera prispieť k dynamickému a živému prostrediu. Celkový počet nebytových priestorov je 124.

Bunky Live, teda určené na bývanie, sú navrhnuté ako jedno- až trojizbové byty. Nachádzať sa budú na druhom a sčasti na treťom, štvrtom, siedmom a deviatom podlaží. Bytových jednotiek má byť celkovo 66. Komfort jednotlivých buniek Work&Live majú zvyšovať predzáhradky patia, balkóny, loggie alebo zelené terasy, ktoré budú ich neoddeliteľnou súčasťou.

 

Zdroj: Neustále / EIA

 

Objekt bude spočívať na trojpodlažnej suterénnej podnoži nepravidelného lichobežníkového pôdorysu, na ktorej vznikne nadzemná časť stavby. V suteréne je navrhovaná hromadná podzemná garáž, skladové a technické priestory. Umiestnené tu budú aj priestory odpadového hospodárstva, pivničné priestory a priestory pre cyklistov. Navrhovaný počet parkovacích miest je 260.

Projekt počíta s výstavbou cyklotrasy popri Hraničnej ulici. Nadviaže tak na úsek, ktorý by mal pribudnúť v rámci projektu Polyfunkčného súboru Hraničná od YIT Slovakia. Architektonický návrh zabezpečila kancelária Neustále. Podľa EIA je plánovaný začiatok výstavby na rok 2025, s dokončením a uvedením do prevádzky v roku 2027.

Pokiaľ v nasledujúcich dňoch nadobudne EIA právoplatnosť a neobjaví sa odvolanie voči rozhodnutiu okresného úradu, začiatok výstavby v budúcom roku bude stále reálny. Celkové náklady sa odhadujú na 25 miliónov eur.

Väčšina doterajších projektov Grafobal Group Development má priemernú architektonickú úroveň. Podľa zatiaľ dostupných podkladov sa nezdá, že by Patio malo v tomto smere vynikať. Kým príde k realizácii, podoba sa ešte môže upraviť a projekt možno príjemne prekvapí. Azda dôležitejší ako vysoká architektonická úroveň je ale v tomto prípade fakt, že prichádza k premene v súčasnosti zanedbanej industriálnej zóny. 

 

Zdroj: YIT Slovakia

 

Okrem Patia by k transformácii mal prispieť aj spomínaný Polyfunkčný súbor Hraničná na Hraničnej 16. Zámer sa bude skladať z dvoch samostatných sedempodlažných objektov – bytového domu a hotela. V bytovom dome je navrhnutých 92 bytových jednotiek, v hotelovej časti vznikne 72 izieb. Parkovacích miest bude celkovo 176. Súčasťou oboch objektov budú aj priestory občianskej vybavenosti, ktoré sa budú nachádzať na prízemí. Architektonické prevedenie navrhla kancelária Compass.

Mlynské Nivy sa majú v budúcnosti stať kompaktnou mestskou štvrťou, na čo má nadväzovať nielen polyfunkčný súbor na Hraničnej, ale do istej miery aj Patio. Oba projekty môžu predznamenávať podobu budúcej zástavby, ktorá by mala mať polyfunkčný blokový charakter a klásť vysoký dôraz na nemotorové spôsoby dopravy. Magistrát a Metropolitná inštitút Bratislavy by tu radi videli vzorový príklad tzv. 15-minútového mesta. 

Túto víziu sa aktuálne pokúšajú zaniesť do Územného plánu, čoho súčasťou je vznik Mestskej urbanistickej štúdie Mlynské nivy. Jej súčaťou je aj Patio. To v podstate rešpektuje tento materiál, ktorý zatiaľ nie je záväzný. V budúcnosti tak môže z tejto časti Bratislavy vzniknúť skutočne príťažlivá lokalita. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube