Author photoMartina Gregová 07.10.2024 20:26

Výstavba hodná veľkomesta. V centre východoslovenskej metropoly pribudne polyfunkčný dom, vznikne na mieste legendárnej ruiny

Námestie osloboditeľov v Košiciach patrí k najfrekventovanejším lokalitám v druhom najväčšom meste Slovenska. V jeho susedstve sa nachádza veľké nákupné centrum, kancelárske budovy, najznámejší hotel či vstup do historického jadra, ale aj prázdne plochy na mieste bývalého nedokončeného kongresového centra. Teraz tu konečne vznikne nová zástavba veľkomestského charakteru, za ktorou stojí známy bratislavský developer.

Zdroj: Košice Project Development, s.r.o. / EIA

Zdroj: Košice Project Development, s.r.o. / EIA

Námestie osloboditeľov v Košiciach je verejný priestor, nachádzajúci sa na južnom konci historického jadra východoslovenskej metropoly. Tvorí hranicu medzi mestskými časťami Staré Mesto a Juh. Medzi miestnymi rovnako ako medzi návštevníkmi je toto námestie známe predovšetkým ako predpriestor obchodného centra Aupark. Jeho história však siaha oveľa ďalej.

Do polovice 19. storočia sa v tejto lokalite nachádzalo miestne trhovisko a skladisko rôznych tovarov. Od tej doby nieslo rôzne pomenovania, ako Senný trh, Alžbetino námestie či Starý trh. V roku 1909 tu bolo postavené kino Uránia. Išlo o prvý objekt tohto druhu v celom meste. Na Námestie osloboditeľov bol tento verejný priestor premenovaný až v roku 1949, a to v súvislosti s výstavbou dodnes existujúceho pomníka padlých vojakov Červenej armády.

Nákupné centrum Aupark od developera HB Reavis tu bolo otvorené v roku 2011. Košický Aupark je po bratislavskom druhým najväčším v krajine. Na prenájom ponúka zhruba 34-tisíc metrov štvorcových obchodných priestorov. Možnosť parkovania v podzemných garážach výrazným spôsobom odľahčila potrebu statickej dopravy v okolí objektu. Okrem toho sa aj vďaka tejto stavbe stalo Námestie osloboditeľov dôležitým dopravným uzlom.

Galéria

  • Zdroj: Košice Project Development, s.r.o. / EIA
  • Zdroj: Košice Project Development, s.r.o. / EIA
  • Zdroj: Košice Project Development, s.r.o. / EIA
  • Pohľad. Zdroj: Košice Project Development, s.r.o. / EIA
  • Súčasný stav. Zdroj: Google Maps

Roky po otvorení nákupného centra Aupark sa začalo čoraz častejšie hovoriť o plánovanej výstavbe južne od neho - na mieste, kde malo v minulosti vzniknúť košické kongresové centrum. Namiesto toho sa začalo hovoriť o projekte s názvom Polyfunkčný dom Južná trieda. V septembri tohto roka spoločnosť Košice Project Development, blízka developerovi Cresco Real Estate, predložila tento zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Polyfunkčný dom má vyrásť na križovatke ulíc Južná trieda a Námestie osloboditeľov. V okolí parciel patriacich investorovi sa nachádza objekt Hotela Centrum, mestská komunikácia, pozemok vo vlastníctve Sociálnej poisťovne a objekty panelových bytových domov. „Na mieste navrhovanej stavby sa v súčasnosti nachádza štrková plocha. Plocha vznikla po asanovaní skeletu kongresového centra. Stav územia aj samotná funkcia je neadekvátna polohe a významu územia pre okolie aj celé mesto Košice,“ popisuje aktuálnu situáciu predkladateľ zámeru.

Veľkosť riešeného územia dosahuje 5,2-tisíc metrov štvorcových. Celková zastavaná plocha by mala po novom predstavovať zhruba 3-tisíc metrov štvorcových. Podľa investora je cieľom priniesť do územia adekvátne funkcie a kapacity primerané pre túto lokalitu v blízkosti historického centra mesta a zvýšiť atraktivitu verejného priestranstva. Súčasťou novovybudovaného komplexu sú tri polyfunkčné celky s približne 286 apartmánmi, 345 parkovacími miestami a s doplnkovou funkciou mestskej občianskej vybavenosti.

Nový deväťpodlažný polyfunkčný objekt na úžitkovej ploche vyše 15,5-tisíc metrov štvorcových prinesie celkovo 27 jednoizbových rezidencií, 46 jednoapolizbových, 152 dvojizbových, 45 trojizbových, 14 štvorizbových a dva päťizbové apartmány. Nachádzať sa budú na druhom až deviatom podlaží. Objekt bude navyše disponovať aktívnym parterom a dvoma podzemnými podlažiami, ktoré poskytnú potrebné parkovacie miesta.

Primárnym cieľom navrhovaného architektonického riešenia domu bola podľa predkladateľa zámeru snaha o vytvorenie sebavedomého výrazu objektu, ktorý bude adekvátny k jeho polohe a rozmerom. „Pre vonkajší výzor domu bol zvolený opakujúci sa raster okenných otvorov, vytvárajúcich mestský charakter a mierku smerom do Námestia osloboditeľov a Južnej triedy. Tento raster je modifikovaný v miestach vypusteného podlubia, respektíve v miestach strešných terás a ustúpených podlaží. Hmotový koncept domu, pripomínajúci otvorený mestský blok, vytvára v strede poloverejný dvor,“ tvrdí investor. Cresco projekt zadalo renomovanej kancelárii What Architects, ktorá sa presadila vo vyzvanej architektonickej súťaži. 

K dotvoreniu architektúry majú prispieť tiež vegetačné úpravy. Navrhované sú viaceré typy výsadieb, od trvalkových záhonov, cez podrastovú zeleň, brezový hájik, lipovú alej až po extenzívne strešné záhrady. Revitalizáciou by mali prejsť aj priľahlé pozemky patriace mestu. V rámci verejných priestorov budú zabezpečené aj parkovacie miesta pre bicykle.

Predbežný odhad celkových nákladov na základe navrhnutých objemov a plôch bol stanovený na 20 miliónov eur. S prácami na vymedzených parcelách plánuje investor začať v júni roku 2026. Podľa predstaveného zámeru by mala byť výstavba polyfunkčného domu ukončená v závere roka 2028.

Lokalita, v ktorej má byť polyfunkčný objekt v horizonte niekoľkých rokov vybudovaný, si jednoznačne zaslúži plnohodnotné využitie. Roky zanedbávané pozemky v blízkosti obľúbeného nákupného centra sa okrem samotnej budovy konečne dočkajú aj kvalitného verejného priestoru, ktorý na rozdiel od súčasného stavu nebude slúžiť len ako priestranstvo, cez ktoré si Košičania skracujú cestu.

Popri vzniku nového projektu sa zároveň priblíži vyplnenie susednej parcely smerom k budove ČSOB. Ak sa tak stane a hypotetická novostavba zopakuje avizované princípy Polyfunkčného domu Južná trieda, daná časť Košíc získa veľkomestský charakter. V prípade druhého najväčšieho mesta v krajine to rozhodne nie je na škodu. 

 

(Enviroportál, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube