Author photoMartina Gregová 13.08.2024 16:00

Veľká výzva pre Bratislavu: Jedna z najsľubnejších štvrtí vznikne na jej predmestí, má nastaviť latku developmentu

Bývanie v Bratislave je pre mnohých ľudí nedostupné. Potenciálnych obyvateľov to vytláča na predmestia, kde sú k dispozícii lacnejšie nehnuteľnosti, niekedy v spojení s dobrou dostupnosťou do metropoly. Investori preto pripravujú aj väčšie zámery, medzi ktorými sa začínajú objavovať prepracovanejšie a kvalitnejšie schémy. Jedna z najlepších má vzniknúť v Malackách.

Zdroj: Imagine Development

Zdroj: Imagine Development

Unikátny koncept a výnimočná príprava

V roku 2016 vyhlásili súkromné spoločnosti FUNDUS (blízka stavebnej firme Hornex) a GK TEAM v spolupráci s mestom Malacky na naše pomery nevídanú medzinárodnú urbanistickú súťaž návrhov. Jej cieľom bolo nájsť najvhodnejšie riešenie územia v lokalite Na Majeri. Roky bola táto oblasť v územnom pláne vyčlenená pre priemysel. Zmenami a doplnkami územného plánu sa ju v roku 2014 podarilo predefinovať na územie pre bývanie.

Vyhlasovateľ prizval do prípravy developera Imagine Development, kým na vypracovanie urbanistickej štúdie oslovil päť súťažných tímov – holandsko-slovenský kolektív Aiscube-Tanja Buijs-Vitkova architect / GUTGUT, španielsky ateliér BLAU Arquitectos, nemeckú spoločnosť Hellweg Urban Concept, švédsky ateliér Mandaworks AB a čisto slovenský tím SIEBERT+TALAŠ. Odborná porota napokon za najlepší označila návrh od kolektívu autorov Hellweg Urban Concept.

„Koncept návrhu spája bohatú tradíciu centier slovenských miest s ich živými námestiami, jemne pretkanými cestnou sieťou, ktorá vedie do veľkorysých biokoridorov s lesmi a potokmi. Táto základná kompozičná myšlienka spojenia tradičnej tvorby centrálnych priestorov slovenských miest (ako urbanistický motív s ideou prírodného biokoridoru) je nosným motívom celej koncepcie,“ vyjadril sa v tom čase na margo víťazného návrhu Peter Gero, predseda poroty.

Galéria

  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Celkový koncept štvrte. Zdroj: Imagine Development

S cieľom rozvinúť hlavné myšlienky víťazného návrhu ďalšia fáza projektu pokračovala organizáciou troch plánovacích workshopov. Okrem domácich a zahraničných expertov sa ich zúčastnili tiež zástupcovia samospráv, privátnej sféry aj samotní obyvatelia. Výsledkom workshopov boli princípy a odporúčania pre rozvoj štvrte, ktoré siahali ďaleko za bežné požiadavky uvádzané v zadaní pre urbanistickú štúdiu.

Kľúčovú úlohu pri vypracovaní princípov a odporúčaní zohrali úvahy o komplexnom fungovaní štvrte, adaptácii celého projektu na klimatickú zmenu, uprednostnení pešej a cyklistickej dopravy a o spoločenskej pohode budúcich obyvateľov. Mayer má byť tiež koncipovaný ako akési záhradné mesto, byť ideálne prepojený s okolitou krajinou alebo podporovať lokálne komunity. 

Koncept štvrte vznikol už v roku 2019. Napriek takmer polovici dekády však dlho neboli známe žiadne informácie o ďalšom postupe. Až teraz nastal konečne postup - prvá etapa zámeru, označovaná ako HORIMA (z názvov Hornex a Imagine) sa objavila na posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). 

 

Zdroj: Prvá etapa projektu Mayer Malacky - HORIMA. Zdroj: HORIMA / EIA

 

Mayer Malacky konečne prichádza

Ako vyplýva z dokumentácie, celková hrubá podlažná plocha prvej etapy novej obytnej štvrte dosiahne 40.266 metrov štvorcových. Celková zastavaná plocha bola predbežne stanovená na 14.863 metrov štvorcových. Žiť tu má viac ako 800 obyvateľov.

V rámci pripravovaného developmentu v oblasti vzniknú rodinné a bytové domy, bývanie pre seniorov aj rozsiahla občianska vybavenosť. Chýbať nemajú ani kvalitné verejné a poloverejné priestory a dostatok zelene. Projekt je architektonicky koncipovaný tak, aby vhodne zapadol do prostredia, v ktorom je situovaný.

V južnej časti riešeného územia sa bude nachádzať zástavba 16 rodinných domov a 1 bytový dom. V nadväznosti na ňu bude v severnej časti situované bývanie v radových domoch v počte 55 a ďalšie 4 samostatne stojace rodinné domy. Smerom ešte viac na sever bola navrhnutá hniezdová zástavba so spoločným vnútorným poloverejným priestorom. Bloky 7 a 8 do lokality prinesú ďalšie bytové domy s občianskou vybavenosťou v parteri. Vo výsledku tak vznikne 91 rodinných domov a tri bytovky.

Parkovanie automobilov bude riešené v parkovacích garážach, prístreškoch aj na niektorých uliciach. Celkovo sa navrhuje 498 parkovacích státí. Pešie ťahy budú v lokalite napojené na plánované pešie a cyklistické prepojenie chodníkom a cyklochodníkom cez novú lávku ponad diaľnicu D2. Na severnom okraji budúceho námestia sa počíta s vybudovaním zastávky pre MHD.

Dôležitou súčasťou návrhu bolo tiež riešenie zelene. Obytná štvrť bude v celom rozsahu doplnená o sídelnú vegetáciu. Pôjde o stromy, kríky a krovy, ktoré sú pre danú lokalitu typické. Vegetačné budú tiež strechy bytových a rodinných domov, rovnako ako aj objektov občianskej vybavenosti, ktoré budú ploché alebo pultové.

Pri plánovaní novej polyfunkčnej štvrte boli podľa spoločnosti Imagine Development zvažované tiež budúce dopady klimatickej zmeny. „Pri jej plánovaní zvažujeme budúce dopady klimatickej krízy, počítame s využitím nových technológií a prístupov k hospodárnemu narábaniu so zdrojmi v území. Naším cieľom je vytvoriť v Malackách zdravú, živú a atraktívnu štvrť, ktorá priláka pestrú paletu ľudí, ktorí vidia zmysel v zdravom a udržateľnom spôsobe života,“ uvádza spoločnosť.

Celkové náklady boli stanovené na sumu 46 miliónov eur. Podľa zámeru sa má výstavba realizovať vo viacerých fázach. Termín dokončenia prvej z nich bol stanovený na rok 2027. Druhá a tretia by mali byť následne dokončené o rok neskôr. Stále však nejde o celý development, len o jeho menšiu časť. 

 

Projekt by mal priniesť bývanie, vybavenosť aj verejné priestory v prostredí, asociujúcom tradičné mestské kvality. Zdroj: Imagine Development

 

Veľký krok pre Malacky

Nová štvrť Mayer Malacky do lokality neďaleko Bratislavy neprinesie len bývanie, ale aj pracovné príležitosti, služby a kvalitné verejné priestory. Na hodnote jej neuberá ani poloha na okraji Malaciek, práve naopak. Vďaka dobre navrhnutému dopravnému prepojeniu nebude problémom dokonca ani pešie či cyklistické napojenie, kým na druhej strane z nej bude lepší prístup do okolitej prírody. 

„Projekt má veľký potenciál nielen z pohľadu rastu Malaciek ako regionálneho centra, ale najmä ako projekt novej štvrte, ktorá prináša komplexné riešenie všetkých aspektov života v budúcnosti. Predstavuje projekt novej, polyfunkčnej, modernej štvrte a zamýšľa sa nad jej citlivým spoločenským, technickým a environmentálnym začlenením do mesta a okolitej krajiny Malaciek, zároveň však aj nad jej autonómiou,“ hodnotí štvrť dokument, mapujúci participáciu k zámeru.

Pre Malacky ide o ďalší z krokov, ktoré postupne zvyšujú význam tohto malého mesta v zázemí Bratislavy. V minulosti bolo výrazne narušené modernistickou výstavbou, v súčasnosti tu však vznikajú nové súkromné aj verejné projekty. V tomto smere čiastočne Malacky pripomínajú Trnavu. Aj tu sa darí rozvíjať cyklodopravu, verejný priestor alebo športoviská. 

Ak sa dobuduje celý Mayer, v spojení s ostatným zámermi sa z Malaciek môže naozaj stať väčšie i významnejšie mesto. Pre Bratislavu je to z určitého pohľadu problém. Dnes ľudí z hlavného mesta na predmestia láka najmä nižšia dostupnosť bývania. Čoskoro by to ale mohla byť aj vyššia kvalita života. V takom prípade sa už do Bratislavy nemusia vrátiť ani za cenu skutočne obrovských investícií.  

 

(Imagine Development, Mayer Malacky, EIA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube