Author photoKristína Liďáková 21.10.2024 17:01

Jedna veľká izba vs. viacero menších: Výhody a nevýhody otvorených priestorov

Otvorené koncepty bývania, v ktorých sa kuchyňa, jedáleň a obývacia izba spájajú do jedného súvislého priestoru, sa v posledných rokoch stali bežným dispozičným riešením v architektúre a interiérovom dizajne. Spojenie v minulosti oddelených častí dennej zóny navodzuje dojem vzdušnosti a otvára priestor, čím sa vizuálne javí väčší. Tento koncept vznikol v druhej polovici 20. storočia, keď sa začal klásť dôraz na otvorenosť a flexibilitu priestorov.

Autori: Lenka Némethová, Maroš Fečík

Autori: Lenka Némethová, Maroš Fečík

Napriek tomu, že sú otvorené priestory populárne, majú svoje špecifiká, ktoré je potrebné dôkladne zvážiť pri plánovaní bývania. Viaceré aspekty tohto konceptu vplývajú na súkromie a funkčnosť, čím formujú každodenný život v domácnosti. 

Otvorené koncepty vytvárajú dojem priestrannosti, čo je vyhľadávaným efektom najmä pri menších priestoroch. Absencia priečok a dverí medzi miestnosťami umožňuje lepší tok svetla, čo spôsobuje, že priestor pôsobí väčší a jasnejší a zároveň podporuje prirodzenú cirkuláciu vzduchu. Efektívnejšie vetranie tak zlepšuje kvalitu vnútorného prostredia.

Spojenie priestorov ponúka väčšiu flexibilitu v usporiadaní nábytku, pretože v nich nie sú pevne dané funkčné zóny. Vzniká tak možnosť variovať rozmiestnenie jednotlivých prvkov a prispôsobovať ho podľa potrieb alebo aktuálnych životných zmien. Tento typ priestoru je ideálny pre ľudí, ktorí uprednostňujú dynamický štýl bývania a radi upravujú svoj interiér podľa sezónnych alebo individuálnych preferencií.

 

Autor: Andrej Brtan

 

Podpora socializácie je tiež jedným z benefitov otvoreného konceptu. Umožňuje lepšiu sociálnu interakciu medzi obyvateľmi domu či bytu. Kuchyňa, obývačka a jedáleň sú vzájomne prepojené do jednej zóny, čo umožňuje členom rodiny alebo návšteve komunikovať bez ohľadu na to, v ktorej časti priestoru sa nachádzajú. Pre rodiny s deťmi je tento prístup veľmi praktický, keďže rodičia môžu mať deti pod dohľadom počas prípravy jedla alebo iných domácich prác.

Moderný vzhľad a estetika sa dnes automaticky spájajú s prepojenými miestnosťami. V tomto kontexte často nadväzujú na modernú a súčasnú architektúru a minimalistický dizajnom. Umožňujú použitie veľkých okien, panoramatických výhľadov a stierajú rozdiel medzi interiérom a exteriérom, čo vytvára súlad medzi prírodným a vnútorným prostredím. Minimalistické línie a čistý dizajn sú príznačné pre otvorené koncepty, kde dominujú jednoduché tvary a obmedzené množstvo dekorácií, ale nemusí to byť pravidlom.

Práve otvorenosť miestností umožňuje variovať nábytok a implementovať rôzne zaujímavé solitéry, ktoré viac vyniknú. Nie je preto potrebné vnímať priestranné interiéry ako nevyhnutne určené len pre minimalizmus. 

 

Autorka: Lenka Némethová

 

Jednou z nevýhod odstránenia priečok môže byť nedostatok súkromia. Absencia priečok znamená, že súkromie je často obmedzené konkrétnymi aktivitami. Tento aspekt môže byť problematický najmä v domácnostiach s viacerými členmi rodiny alebo spolubývajúcimi. Ak niekto potrebuje pracovať, odpočívať alebo sa v pokoji sústrediť, môže byť rušený ostatnými, ktorí sa v priestore pohybujú alebo vykonávajú iné činnosti. V byte či dome bez jasne oddelených miestností preto môže byť náročné nájsť vlastný tichý priestor.

Zvýšená hlučnosť predstavuje ďalší problematický faktor. Zvuk sa bez stien šíri neobmedzene, čo môže viesť k vyššiemu hluku v domácnosti. Predovšetkým v minimalisticky koncipovaných interiéroch, kde dominujú tvrdé povrchy v kombinácii s obmedzeným množstvom nábytku či textílií, dochádza k odrážaniu zvuku, čo môže vytvorit nepríjemný akustický diskomfort. 

Hluk z kuchyne počas varenia, sledovanie televízora či zvuky detských hier môže rušiť ostatných, najmä v prípade, že je priestor veľký a bez zvukových bariér. Avšak pri každom priestore sa dá s kvalitou akustiky pracovať a zlepšovať ju. Spôsoby, ako na to, nájdete v tomto článku

Otvorený koncept bývania je náročnejší na udržiavanie poriadku. Vyžaduje dôslednejšiu organizáciu, pretože neporiadok v jednej zóne je automaticky viditeľný vo všetkých. V nehnuteľnosti s oddelenými miestnosťami sa dajú určité činnosti, ako varenie alebo upratovanie, vykonávať bez toho, aby vizuálne rušili zvyšok priestoru. V otvorenom koncepte sú všetky aktivity prepojené, čo môže viesť k tomu, že aj malé znečistenie alebo neporiadok sa rýchlo prejavia na celkovom vzhľade interiéru.

 

Autor: Marián Svítek

 

Hoci otvorené priestory podporujú flexibilitu, strácajú zároveň jednoznačne definované funkčné zóny. Pri absencii jasných hraníc medzi jednotlivými časťami domácnosti môže byť ťažké udržiavať logické rozdelenie aktivít, ako sú jedenie, oddych alebo práca. 

Vplyv otvorenosti na súkromie a funkčnosť je zásadný pri využívaní priestorov. Je preto dôležité vopred zadefinovať, aký typ domácnosti máme. Z hľadiska funkčnosti sú tieto priestory skvelé pre domácnosti, ktoré sú menej formálne, oceňujú spoločenské interakcie a uprednostňujú tak prepojené zóny. Avšak nedostatok jasne definovaných hraníc môže byť výzvou pre tých, ktorí potrebujú viac súkromia alebo preferujú model bývania s oddelenými miestnosťami.

Jedným z možných riešení, ako vybalansovať výhody a nevýhody otvoreného konceptu, je použitie bariér, respektíve rozdeľovačov. Môžu to byť mobilné priečky, ako rôzne paravany, závesy, ale aj nábytok alebo rastliny. Tieto prvky vizuálne rozdelia priestor bez straty vzdušnosti či svetla a zároveň dodajú interiéru na zaujímavosti.

Na druhej strane, niektoré domácnosti nachádzajú kompromis v polo-otvorených priestoroch, kde sú kľúčové funkčné zóny oddelené sklenenými priečkami prepúšťajúcimi svetlo, alebo posuvnými dverami, čo poskytuje flexibilitu a zároveň možnosť vytvoriť súkromie podľa potreby.

 

Autorka: Lenka Némethová

 

Otvorené koncepty bývania prinášajú v súčasnosti populárny vzdušný dizajn, ktorý podporuje sociálne interakcie a variabilitu v usporiadaní. Na druhej strane však môžu obmedziť súkromie a zvýšiť hlučnosť, čo je potrebné zohľadniť pri plánovaní priestoru. Kľúčom k úspešnému využitiu voľnejšej dispozície je nájsť správnu rovnováhu medzi otvorenosťou a funkčnosťou. Dizajn by mal byť prispôsobený tak, aby vyhovoval životnému štýlu každého člena domácnosti.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube