Author photoAdrian Gubčo 28.09.2024 11:00

Zásadný projekt pre Raču má zelenú. Mestská časť pokračuje v špičkových investíciách, dostane moderné kultúrne centrum

Mestská časť Rača patrí v rámci Bratislavy k lídrom vo verejnoprospešných investíciách, zlepšujúcich kvalitu života obyvateľov. Po zrekonštruovanej škole, novej materskej škole alebo parčíku by mala získať aj kvalitné kultúrne centrum. Vznikne rekonštrukciou už existujúceho objektu, ktorý posunie do 21. storočia.

Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

Hoci Rača nepatrí ani zďaleka medzi najväčšie mestské časti, v objeme investícií predbieha väčšinu ostatných. Za posledné roky sa tu podarilo zrealizovať niekoľko výnimočných projektov. Najväčším je komplexná rekonštrukcia základnej školy na Plickovej, ktorá sa premenila z chátrajúcej poloruiny na jednu z najmodernejších škôl v Bratislave, navyše s príťažlivým školským dvorom. Dokončená bola aj výstavba unikátnej materskej školy. Popri tom sa zlepšujú verejné priestory vo viacerých lokalitách mestskej časti.

Samospráva priebežne pripravuje aj ďalšie investície, ktoré by chcela zrealizovať v nadchádzajúcich rokoch. K najväčším patrí obnova Kultúrneho strediska Žarnovická. Zámer je v príprave už niekoľko rokov. Konkrétnu podobu získal na začiatku roka 2022, keď bola vyhodnotená architektonická súťaž organizovaná v súčinnosti s Metropolitným inštitútom Bratislavy.

V zmysle súťaže sa typová normalizačná stavba, ktorej klony možno nájsť v iných bratislavských mestských častiach aj mestách po Slovensku, premení na atraktívne súčasné centrum. Pozostávať má z knižnice a komunitného centra, umiestnených v pôvodnom objekte, a prístavby spoločenskej sály pre 160 ľudí. Súčasťou projektu je aj úprava priľahlého verejného priestoru, ktorý má pomôcť rozšíriť program centra aj do exteriéru.

Galéria

  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Pôvodný stav. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Návrh pripravila kancelária young.s architekti, ktorá sa presadila v konkurencii desiatich ďalších tímov. Samospráva projekt rozdelila na dve etapy, pričom prvá je tvorená úpravou pôvodného objektu a druhá prístavbou. Obe časti majú kladné záväzné stanovisko Hlavného mesta. Teraz nastal ďalší zásadný míľnik – prvá etapa dostala stavebné povolenie.

Ide o určité omeškanie oproti pôvodným plánom, ktoré rátali so ziskom povolenia už v máji. Napriek tomu sa starosta mestskej časti Rača netají potešením nad udelením dôležitého rozhodnutia. „Na projekt rekonštrukcie KS Žarnovická bolo vydané stavebné povolenie. Dosiahli sme tak ďalší dôležitý míľnik,“ oznamuje na sociálnej sieti. „Teraz sa budeme uchádzať o eurofondy a ak všetko dobre pôjde, s realizáciou sa začne koncom roka 2025.“

Podľa Drotována by obnova budovy mohla spĺňať nároky pre zisk európskych zdrojov. Podobné rekonštrukcie, súvisiace so zvýšením energetickej udržateľnosti, bývajú spravidla preplácané aj z Fondu obnovy a odolnosti, čo predstavuje potenciálny zdroj príjmov.

Ak by mestská časť skutočne ašpirovala na zisk práve týchto peňazí, rekonštrukcia by musela byť dokončená do polovice roka 2026. Keďže ale starosta pripomína, že súčasná knižnica sa na dva roky presunie na Plickovu, môže to trvať aj dlhšie. Reálnejší je rok 2027.

Čo sa týka druhej etapy, tu sa ešte čaká na vydanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia v spojenom konaní. Drotován konštatuje, že za predpokladu, že by sa celý projekt povoľoval v celku, proces by trval neúmerne dlhšie (keďže by bol spojený aj s výrubovým konaním) a navyše výstavba novej spoločenskej haly by pravdepodobne nebola financovateľná z eurofondov. V tomto svetle išlo o správne rozhodnutie.

Celé Kultúrne centrum Žarnovická tak bude pravdepodobne dokončené niekedy okolo roku 2028, pokiaľ sa Rači podarí získať zdroje aj na spoločenskú halu. Mestská časť tak o niekoľko rokov získa špičkové kultúrno-komunitné centrum, slúžiace (nielen) obyvateľom susedného sídliska v Záhumeniciach.

 

Prístavba spoločenskej haly (vľavo) sa bude realizovať neskôr. Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Projekty ako kultúrne centrum na Žarnovickej sú pre rozvoj kvality života v Bratislave mimoriadne potrebné. Európske mestá – a slovenská metropola v tomto smere nie je výnimkou – vo všeobecnosti trpia epidémiou samoty. Komunitné vzťahy sú slabšie ako v menších sídlach a mnohé skupiny, najmä deti, mládež a seniori, nemajú dosť príležitostí pre aktívne trávenie voľného času. Komunitné centrá môžu tento problém zredukovať.

Dokazujú to príklady úspešných centier, ktoré sa výrazne rozvíjajú najmä v blízkom Česku. Tu spájajú funkcie knižníc, priestorov pre spolky či krúžky, menších športovísk, spoločenských sál, priestorov pre nacvičovanie hudby, kaviarní a pohostinských zariadení. Výbornú tradíciu majú sokolovne, ktoré plnia úlohu komunitných centier už od 19. storočia.

V Bratislave sa objavujú plány na vznik obdobných centier. Okrem račianskeho sa dva projekty pripravujú v Ružinove (v PrievozeTrnávke), menší nedávno zrealizovala mestská časť Staré Mesto. Úlohu komunitných centier sa snažia plniť aj niektoré knižnice, ktoré prechádzajú modernizáciami, alebo projekty budované zospodu neziskovými organizáciami (Stará jedáleň, Staré lýceum). Stále však ostáva veľký potenciál a priestor pre vznik kvalitnejších zariadení po celom meste.

Samosprávy pritom môžu podobne ako v Rači využiť existujúce objekty s týmto účelom. Nájsť sa dajú na viacerých sídliskách a postupne zaostávajú za súčasnými požiadavkami. Skúsenosť aj proces zo Žarnovickej by preto mali byť bližšie študované. Ich napodobením by sa mohlo mesto veľmi posunúť.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube