Author photoSimona Schreinerová 20.06.2024 17:47

Dva v jednom. Umná obnova spojila kultúrne priestory, vzniklo lepšie miesto pre komunitu

Na Gaštanovej ulici 19 v Starom Meste vzniklo moderné, čiastočne zrekonštruované kultúrno-komunitné centrum s knižnicou. Zmodernizovaný priestor poskytne pohodlné miesto na vzdelávanie, voľnočasové aktivity a spoločenské stretnutia. Rozpočet bol pritom minimálny.

Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Moderný priestor pre všetky vekové skupiny

Na Gaštanovej dlhodobo funguje jedno z piatich Staromestských centier kultúry a vzdelávania. V neveľkej vzdialenosti, na Západnom rade 5, zas bola doteraz pobočka Staromestskej knižnice. Umiestnená bola v prenajatých priestoroch, ktoré neboli vhodné pre knižničné účely kvôli chýbajúcemu centrálnemu priestoru pre školské kolektívy a detský kútik. Preto sa od roku 2012 zvažovali možnosti presťahovania.

Návrh na spojenie knižnice s kultúrnym centrom bol schválený mestskou časťou Staré Mesto koncom roka 2023. Cieľom tohto spojenia bolo podľa samosprávy osloviť rôzne cieľové skupiny – deti, mládež, rodičov s deťmi a seniorov, a zároveň dosiahnuť dlhodobú finančnú úsporu opustením prenajatých priestorov na Západnom rade. 

Teraz je tento proces ukončený - a benefity skutočne priniesol. „Spojením sme zvýšili atraktivitu a kvalitu priestoru, čím sme vytvorili priestor naozaj pre všetkých. Knižnica sa zameriava na prácu so začínajúcimi čitateľmi, ale aj na posilňovanie lokálnej komunity. Budeme pokračovať v projektoch ako susedská semienkáreň, dobrodružné čítania a premietania klubových filmov,“ hovorí riaditeľka Staromestskej knižnice Jana Slezáková. Medzi technické novinky patrí aj samoobslužná stanica (selfcheck), ktorá umožňuje požičiavanie a vrátenie kníh.

Galéria

  • Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto
  • Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto
  • Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto
  • Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto
  • Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Kultúrno-vzdelávacie centrum bude naďalej pokračovať vo všetkých svojich aktivitách a programe bez obmedzení. „Naším cieľom je pokračovať v doterajšom programe a rozvíjať ďalšie aktivity. Máme vybudované skvelé zázemie, ktoré veríme, že priláka aj nových návštevníkov,“ dopĺňa vedúci oddelenia kultúry Marko Popovič.

Interiér prešiel výraznými zmenami v usporiadaní, ktoré zvýrazňujú všestranné možnosti využitia. Priestory, ktoré slúžili ako spoločenská miestnosť, boli prispôsobené a časť kancelárskych priestorov bola zmenšená, aby sa vytvorilo dostatočné miesto pre knižnicu. Hlavným cieľom bolo vytvoriť multifunkčný priestor, ktorý by slúžil na rôzne účely a pre rôzne vekové kategórie návštevníkov. Tieto zásadné úpravy majú zabezpečiť funkčnosť a efektivitu nového interiéru.

Mestská časť sa rozhodla obnoviť hlavné časti budovy a prehodnotiť pôvodné rozloženie priestoru s ohľadom na obmedzený rozpočet. Niektoré prvky, ako toalety, zostali nezmenené z prvej etapy renovácie, ktorá prebehla začiatkom minulého roka. „Našou úlohou bolo minimalizovať náklady a zároveň prispôsobiť priestor jeho novej funkcii. Čiastočne sme odstránili niektoré priečky a plechový obklad sme nahradili transparentným polykarbonátom, aby sme zlepšili svetelné podmienky,“ uviedol architekt Andrej Olah z kancelárie GRAU, ktorá mala obnovu na starosti.

V budove boli vymenené elektroinštalácie, podlahy a priestor bol vymaľovaný. Použili sa jednoduché a ekonomické materiály ako komôrkový polykarbonát a oceľové či hliníkové profily. Podlaha je z kvalitného kaučuku, aby vydržala vysokú záťaž.

Výsledok je napriek úspornosti kvalitný. „Som veľmi rada, že sa architektom podarilo vpustiť denné svetlo do pôvodne tmavého priestoru. Aj keď by budova potrebovala kompletnú rekonštrukciu, tieto finančne nenáročné zásahy priniesli veľkú zmenu,“ povedala Dana Kleinert, zástupkyňa starostu. „Výsledkom je obnovený a príjemne premenený priestor, ktorý bude slúžiť komunitám naprieč generáciami a záujmami,“ doplnil starosta Starého Mesta Matej Vagač.

Staré Mesto chce pokračovať v úprave bezprostredného okolia. V dolnej časti dvora budú umiestnené herné prvky pre deti, exteriérové povrchy boli vyčistené a vznikli nové plochy na posedenie či malú čitáreň. Rekonštrukcia týchto priestorov stála mestskú časť 30-tisíc eur.

 

Autorka: Miroslava Spodniaková / Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

 

Kultúrnejší priestor dostala aj obľúbená pobočka knižnice

Rekonštrukciou už prešla obľúbená pobočka Staromestskej knižnice na Záhrebskej ulici. Jej priestory už dlho nevyhovovali moderným štandardom, čo sa zmenilo úspešnou obnovou v spolupráci s architektom Matúšom Bišťanom. Pred rekonštrukciou pobočka ponúkala oddelenie pre deti a mládež, oddelenie pre dospelých, prístup na internet a bibliobox. Moderné knižnice však majú podporovať aj komunitné aktivity a vzdelávanie, čo pôvodné priestory na Záhrebskej už nespĺňali.

Obnovené priestory ponúknu moderné a vzdušné prostredie s novými podlahami, oknami, dverami a rozvodmi. Knižnica bude mať nový mobiliár a farebné odlíšenie jednotlivých sekcií, bezbariérový prístup a upravené vonkajšie priestory vrátane vstupu.

Projekt obnovy bol financovaný dotáciou 200-tisíc eur z Fondu pre rozvoj umenia od Ministerstva kultúry SR. Rekonštrukcia začala koncom roka 2022 a po niekoľkých administratívnych prekážkach získala stavebné povolenie v júli 2023. Slávnostné otvorenie sa očakáva 26. júna.

Táto modernizácia môže byť inšpiráciou pre ďalšie časti Bratislavy, kde stále chýbajú podobné kultúrne priestory. Moderné knižnice a komunitné centrá môžu významne prispieť k oživeniu mestských štvrtí a skvalitneniu komunitného života obyvateľov.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube