Author photoSimona Schreinerová 10.06.2024 14:00

Kultúrnejší priestor pre staromestskú komunitu. Rekonštrukcia knižnice na Záhrebskej je oficiálne dokončená

Obľúbená pobočka Staromestskej knižnice sídli na Záhrebskej ulici od roku 1960. Napriek svojej popularite a významu priestory dlho nevyhovovali moderným štandardom. To sa však mení, keďže miestna knižnica má za sebou úspešnú obnovu v spolupráci s oceňovaným architektom.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Pobočka knižnice na Záhrebskej roky slúžila ako obľúbené útočisko pre čitateľov najmä zo štvrte Blumentál. Pred začatím stavebných prác mala oddelenie pre deti a mládež, oddelenie pre dospelých, prístup na internet a bibliobox pre odovzdávanie kníh mimo otváracích hodín.

Moderné knižnice však majú ponúkať viac ako iba vypožičiavanie kníh. Ich úlohou je tiež podpora komunitných aktivít pre všetky vekové skupiny, vzdelávania, socializácie a zmysluplného trávenia voľného času. Priestory na Záhrebskej už tieto potreby nespĺňali na adekvátnej úrovni, preto bola rekonštrukcia nevyhnutná.

Na financovanie projektu získalo Staré Mesto dotácie z Fondu pre rozvoj umenia od Ministerstva kultúry SR, ktorý podporuje aj modernizáciu knižníc. Pre získanie dotácie bol nevyhnutný kvalitný architektonický návrh, ideálne vybratý prostredníctvom architektonickej súťaže.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

To však nebol prípad knižnice na Záhrebskej. Architekt Matúš Bišťan bol oslovený priamo, nakoľko navrhol úspešné rekonštrukcie knižníc v Modre a Senci. V roku 2022 Ministerstvo poskytlo na projekt 200-tisíc eur. 

Začiatok stavebných úprav však sprevádzali isté peripetie. Staré Mesto podalo žiadosť o stavebné povolenie koncom roka 2022. Vzhľadom na to, že Staré Mesto bolo navrhovateľom, stavebníkom aj vlastníkom priestorov, podľa zákona muselo požiadať o vykonanie rozhodnutia iný stavebný úrad. Okresný úrad Bratislava poveril bratislavské Nové Mesto.

Po preskúmaní predloženého podania bolo zistené, že žiadosť s prílohami neposkytuje dostatočný podklad pre posúdenie projektu. Samospráva preto musela doplniť chýbajúce dokumenty, do toho času však bolo konanie prerušené.

Posledný chýbajúci podklad bol doplnený až začiatkom mája 2023. Platné stavebné povolenie stavba získala začiatkom júla minulého roka. Podľa pôvodných plánov mala byť knižnica otvorená už v auguste 2023. Až koncom tohto mája bolo vydané povolenie k užívaniu, čo znamená, že obnova je oficiálne dokončená. Slávnostné otvorenie sa očakáva 26. júna. 

Spomínané pôvodné funkcie a oddelenia zostali zachované. Návštevníkov knižnice budú čakať moderné a vzdušné priestory s novými podlahami, oknami, dverami a rozvodmi inžinierskych sietí. Odstránenie niektorých deliacich priečok má priniesť pocit otvorenosti a prepojenia. Vďaka odkrytým stropom a podlahám sú priestory opticky zväčšené.

Vizualizácie prezrádzajú, že knižnica sa dočká aj nového mobiliáru a farebného odlíšenia jednotlivých sekcií, čím sa stane ešte atraktívnejšou a prehľadnejšou. Samozrejmosťou je bezbariérový prístup a úprava vonkajších priestorov vrátane podlubia, kde sa nachádza vstup. Obnovená knižnica sa stáva modernejším a príjemnejším miestom pre čitateľov a návštevníkov.

 

Nová knižnica má vzniknúť v priestoroch kúpeľov Grössling. Zdroj: OPPS Architettura / Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Napriek omeškaniu môže modernizácia knižnice na Záhrebskej slúžiť ako inšpirácia aj pre ostatné časti Bratislavy. Hoci počet obnovených knižníc rastie, mesto stále pociťuje nedostatok podobných kultúrnych priestorov. Práve knižnice sa môžu stať kľúčovými prvkami pre oživenie mestských štvrtí a skvalitnenie komunitného života obyvateľov.

Pobočka Mestskej knižnice by mala vzniknúť aj v kúpeľoch Grössling. Umiestnená by mala byť na štyroch podlažiach. S jej realizáciou sa však dá počítať až o niekoľko rokov. Podľa doterajších informácií pôjde o skutočný pôžitok z funkčného aj vizuálneho hľadiska, nakoľko by malo ísť o architektonické riešenie od prestížnych talianskych architektov z kancelárie OPPS Architettura – víťazov súťaže na rekonštrukciu kúpeľov.

Metropolitný inštitút Bratislavy predpokladá, že finálne povolenia na rekonštrukciu komplexu Grössling by mohli byť vydané v lete. Termín samotnej rekonštrukcie však bude závisieť aj od verejného obstarávania. Cieľom je otvoriť kúpele s knižnicou na prelome rokov 2026 a 2027.

Budúcnosť Bratislavy úzko súvisí s rozvojom kultúry a vzdelávania. Moderné knižnice a kultúrne centrá nie sú len príjemným miestom na trávenie voľného času, ale aj investíciou do budúcnosti mesta a jeho obyvateľov.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube