Author photoMartina Gregová 23.10.2024 17:50

Jeden krok dopredu, jeden dozadu. Nitriansky kraj chce stavať nové sídlo, architektonickú súťaž nezorganizoval

V Nitre začnú čoskoro stavať nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktoré má vyriešiť dlhoročný problém s chýbajúcimi pracovnými priestormi. Projekt nevznikol na základe architektonickej súťaže, čo vyvolalo kritiku. Vedenie kraja napriek tomu zvolilo iný postup, čo mnohí považujú za premárnenú príležitosť.

Zdroj: NSK

Zdroj: NSK

Keď v roku 2001 vznikli vyššie územné celky, Nitriansky samosprávny kraj sa stal jediným na Slovensku, ktorý od štátu nezískal potrebné priestory pre svoj úrad. Zamestnanci samosprávy tak kvôli chýbajúcemu sídlu dodnes pracujú na viacerých miestach a v rôznych prenajatých kanceláriách na Župnom námestí, Kupeckej ulici či v súkromnej budove na Rázusovej ulici.

O potrebe nových priestorov začali predstavitelia Nitrianskeho samosprávneho kraja hovoriť už pred niekoľkými rokmi. Za zváženie stála rekonštrukcia internátu na Cabajskej ulici, výstavba nového sídla na ulici B. Slančíkovej a odkúpenie budovy na Rázusovej ulici. „Všetky ponuky boli vyhodnotené ako veľmi komplikované, či už z hľadiska rekonštrukčných prác alebo financovania,“ uviedol Branislav Becík, predseda NSK.

Po neúspešných pokusoch o nájdenie vhodných priestorov v už existujúcich budovách krajskí poslanci v marci minulého roku odhlasovali výstavbu úplne nového objektu. Už viac ako rok sa vie aj o tom, že nové sídlo NSK sa bude nachádzať na Štefánikovej ulici, v rozostavanej oblasti známej ako Nová Nitra.

Galéria

  • Zdroj: NSK
  • Zdroj: NSK
  • Zdroj: NSK
  • Zdroj: NSK
  • Zdroj: NSK
  • Zdroj: NSK

Podľa predbežných informácií by sa do novej budovy malo zmestiť približne 300 zamestnancov. Výhodou zvolenej lokality je aj fakt, že sa nachádza v bezprostrednej blízkosti viacerých inštitúcií vrátane okresného úradu, mestského úradu či železničnej a autobusovej stanice. Pozemok, na ktorom má nové sídlo NSK vyrásť, je v súčasnosti prázdny a nachádza sa na ňom len zeleň. Výstavba administratívnej budovy bude súčasťou projektu Nová Nitra.

„Takéto riešenie je teda vhodné aj z urbanistického hľadiska, keďže nám v Nitre vznikne nová administratívna zóna a rozšíri sa aj samotné centrum mesta. Z tohto pohľadu sme nemali nad čím váhať," uviedol ešte v marci predseda Demokratického poslaneckého klubu Daniel Balko. Celkové náklady na výstavbu boli v tom čase stanovené na 22 až 23 miliónov eur. Kúpa samotného pozemku mala NSK stáť zhruba 1,6 milióna eur.

Nitriansky samosprávny kraj pred niekoľkými dňami predstavil najnovšie vizualizácie, ktoré mali obyvateľom kraja priblížiť budúcu podobu nového sídla. Budova má podľa nich disponovať piatimi plnohodnotnými nadzemnými podlažiami a jedným podzemným podlažím, určeným na parkovanie. Najvyššie ustúpené šieste podlažie bude slúžiť ako technické zázemie budovy. Za architektúrou stojí kancelária Sujan_Stassel. 

Aj napriek tomu, že potrebu nového sídla si uvedomujú ako poslanci, tak aj miestni obyvatelia, projekt narazil aj na vlnu kritiky. Dôvodom je hlavne spôsob, akým bol návrh budovy získaný – bez vypísania architektonickej súťaže. „V prvom rade chcem pochváliť úrad za bleskové jednanie vo veci nového sídla. Čo ma mrzí a malo by sa napraviť, je, že pri takejto významnej a masívnej budove v centre krajského mesta je nevyhnutné ísť cestou architektonickej súťaže,“ vyjadril svoj názor na sociálnej sieti Henrich Varga, jeden z poslancov NSK. 

K nevypísaniu architektonickej súťaže sa pre portál Dnes24 vyjadrilo aj komunikačné oddelenie župy. Podľa Henriety Prokopovej sa realizovať nebude, o čom župní poslanci, teda aj poslanec Varga, vedeli. „Treba pripomenúť, že jednou z podmienok prípravy nového sídla NSK je cena a rýchlosť stavby, vzhľadom na to, že NSK do týchto chvíľ zaplatil za nájom v komerčných priestoroch už veľký objem finančných prostriedkov,“ upozornila Prokopová.

Do debaty sa zapojila aj Slovenská komora architektov, ktorá reagovala predovšetkým na komentáre, týkajúce sa nevypísanej architektonickej súťaže. „Veľmi nás teší sledovať, že občania, užívatelia a užívateľky stavieb a verejných priestorov sa čoraz viac zaujímajú o kvalitu svojho prostredia a tieto požiadavky aj zástupcom verejných inštitúcií komunikujú. Súčasne oceňujeme, keď samospráva realizuje kroky na zlepšovanie pracovného prostredia svojich zamestnankýň a zamestnancov,“ tvrdí SKA.

Jej predstavitelia zároveň dodávajú, že Slovenská komora architektov je tu pre každého investora v oblasti architektúry, urbanizmu a krajiny a je nápomocná pri konzultáciách v procese overovania súťaží. Faktom ale ostáva, že architektonické súťaže na tento typ stavieb sú na našom území stále skôr obrovským unikátom. Pri vypísaní dnes už ikonickej súťaže na rekonštrukciu a dostavbu Mestského úradu v Leopoldove sa však potvrdil záujem o tento typ projektov aj zo strany architektov.

Podľa Slovenskej komory architektov išlo o „vypísanie najväčšej architektonickej súťaže na verejnú budovu od éry vzniku samostatnej Slovenskej republiky“. Zapojilo sa až 51 autorských kolektívov. Vysoká účasť bola podľa primátorky mesta Leopoldov zapríčinená „hladom po tejto forme realizácie“. Finálny výsledok zároveň potvrdil, že architektonické súťaže návrhov patria k najúčinnejším spôsobom na dosiahnutie výnimočnej kvality pri návrhoch stavieb a komunít.

Zostáva veľkou škodou, že Nitriansky samosprávny kraj nevyužil takúto formu obstarania nového projektu, hoci inak spolupracuje s kvalitnými a skúsenými autormi. Skúsenosti ukazujú, že z dlhodobého hľadiska majú oveľa väčšiu hodnotu realizácie, ktoré boli pripravené poctivo. Riešenie, aké zvolil NSK, nemusí byť v konečnom dôsledku pre obraz kraja ani zďaleka najvýhodnejšie. 

 

(NSK, TASR, Dnes24, Nitralive, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube