Author photoMartina Gregová 20.07.2024 17:17

Nádherné miesto, aké môže závidieť celé Slovensko. Nitra dokončila ukážkovú revitalizáciu Starého Parku na Sihoti

Prestavba najstaršej časti nitrianskeho mestského parku je definitiívne dokončená. Jej výsledkom je kultivovaný verejný priestor, ktorý má čo ponúknuť naozaj všetkým obyvateľom Nitry. Okrem nevyhnutých úprav tu totiž pribudli rôzne funkčné zóny vrátane ihrísk, odpočinkových plôch, športoviska či zelene. Ide o najväčšiu revitalizáciu v 150-ročnej histórii parku.

Zdroj: Mesto Nitra

Zdroj: Mesto Nitra

História nitrianskeho mestského parku siaha do prvej polovice 19. storočia. Dnes sa rozprestiera na ploche približne 20 hektárov a tvoria ho v podstate tri časti, vybudované v rôznych časových obdobiach. Najstaršou je Starý park – Sihoť, o čosi neskôr pribudol Spojovací park v okolí mestského letného kúpaliska, a ako posledný bol vybudovaný verejný priestor, dnes známy ako Nový park.

Práve najstaršia časť nitrianskeho mestského parku sa v roku 2023 dočkala najrozsiahlejšej revitalizácie vo svojej vyše 150-ročnej histórii. „Za viac ako 6 miliónov eur, ktoré sa mestu podarilo získať z eurofondov, sa tu vynovilo všetko, od verejného osvetlenia a chodníkov cez výsadbu kvetín až po detské hracie prvky,“ uviedla samospráva. Na rekonštrukcii sa podieľala sumou 5% z celkovej investície.

Revitalizačné práce boli ukončené už koncom roka 2023 a následne niekoľko týždňov prebiehala kolaudácia projektu. Vo februári 2024 mesto začalo postupne presúvať oplotenie Starého parku a sprístupňovať jednu jeho časť za druhou. Dňa 1. júna 2024 boli oficiálne sprístupnené všetky časti parku. Stalo sa tak po štyroch rokoch, odkedy si mesto nechalo vypracovať projektovú dokumentáciu pre realizáciu stavby. Jej zhotoviteľom bol Ateliér Krejčíříkovi.

Galéria

  • Zdroj: Mesto Nitra
  • Zdroj: Mesto Nitra
  • Zdroj: Mesto Nitra
  • Zdroj: Mesto Nitra
  • Zdroj: Nitrak
  • Zdroj: Nitrak
  • Zdroj: Nitralive
  • Zdroj: Nitralive
  • Zdroj: Nitralive
  • Zdroj: Nitralive

Realizácia projektu prebiehala v štyroch etapách. Generálnym zhotoviteľom stavby bola spoločnosť DYNAMIK Holding, ktorá s mestom v minulosti už spolupracovala. „Spoločne s mestom Nitra chceme na tomto mieste vybudovať moderný park, ktorý obyvateľom mesta poskytne ešte viac priestoru pre relax na čerstvom vzduchu. No zároveň rešpektujeme tradíciu tohto miesta a pri všetkých prácach sa snažíme, aby to najlepšie z parku ostalo zachované aj pre budúce generácie," oznámila spoločnosť projekt ešte pred začatím prác.

V prvej etape bola postupne vybudovaná hlavná os parku a zrekonštruovaná existujúca žabia fontána. Vysadené boli trvalkové záhony, v okolí ktorých bol osadený mestský mobiliár. Druhá etapa nadviazala na prvú dokončením lúčovitej cestnej siete a špirály, ktorá lemuje trvalkový záhon. Okrem výsadby ďalšej časti zelene a osadení mestského mobiliáru bola v tejto fáze začatá tiež výstavba detského ihriska. To bolo následne dobudované v tretej fáze.

„Námetom pre príbeh ihriska sa stali dominanty Nitry – Nitriansky hrad a Zobor. Spolu s riekou Nitrou tvoria typickú kompozíciu, ktorá sa prepisuje do pôdorysu ihriska. A tak vznikol zmenšený svet obrov – dve veľké herné veže (Nitriansky hrad a Zobor), medzi nimi čaká nástraha v podobe divokej rieky so zradnými mostíkmi a pohybujúcimi sa kameňmi (trampolíny),“ približujú autori návrhu. V parku nechýba ani workoutové ihrisko s prvkami pre seniorov a nové útočisko pre zvieratá.

V poslednej etape projektu bol dotvorený reprezentatívny nástupný priestor a pikniková a festivalová lúka. Pribudli tiež ďalšie dve detské ihriská a grillpointy. V rámci revitalizácie sa architekti rozhodli zachovať niekoľko ikonických prvkov parku, ako je známa žabia fontána, socha vodníka či obľúbený detský kolotoč.

Premeny sa v budúcnosti dočká aj objekt známy ako Starý bufet, ktorý je ale v rukách súkromného majiteľa. „Pokiaľ ide o bufet Sihoť pri hlavnom vstupe do parku – jeho majiteľ konzultoval úpravu fasády s Útvarom hlavného architekta. Na túto sezónu bol celkový vizuál vyčistený a bufet premaľovaný do neutrálnych farieb. Do budúcej sezóny budú realizované ďalšie úpravy pre zjednotenie vzhľadu s ďalšími plánovanými objektmi – toaletami a novým bufetom pri veľkom detskom ihrisku. Objekty dostanú jednotnú fasádu," informoval viceprimátor Nitry Peter Mezei.

Zrevitalizovaný Starý park Sihoť je dnes verejným priestorom, aký Nitre môžu iné slovenské mestá závidieť. Okrem výmeny spevnených plôch, verejného osvetlenia a mestského mobiliáru v ňom pribudli nové ihriská, odpočinkové plochy, športová zóna a množstvo zelene. Pre väčšiu bezpečnosť návštevníkov v parku pribudol aj kamerový systém. Výsledkom je reprezentatívne miesto, ktoré prispeje ku zlepšeniu možností obyvateľov a návštevníkov pre trávenie voľného času, ako aj k celkovému zvýšeniu kvality života. 

 

(Mesto Nitra, Nitralive, DYNAMIK, Nitra.dnes24, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube