Author photoMartina Gregová 18.07.2024 20:04

Lepšie ako Central park. Varšava ohromuje svojimi projektami, dokončená bola premena obľúbeného parku

Varšava bola po druhej svetovej vojne prakticky úplne zničená a Poľsko patrilo po páde komunizmu k mimoriadne chudobným krajinám. Dnes sa však z poľskej metropoly stáva európske veľkomesto, ktoré ohromuje rozsahom a kvalitou architektonických či urbanistických vízií. Popri výstavbe mrakodrapov, nových kultúrnych inštitúcií a zaujímavých polyfunkčných projektov dochádza aj k ráznemu zlepšovaniu mnohých verejných priestorov.

Zdroj: WXCA

Zdroj: WXCA

Park Pole Mokotowskie, nachádzajúci sa medzi varšavskou štvrťou Mokotów a centrom mesta, patrí so svojou rozlohou 73 hektárov medzi najväčšie parky v celej Varšave. Podľa prieskumov z roku 2019 je pre Varšavčanov tretím najobľúbenejším miestom v meste. Súčasťou parku je Poľská národná knižnica a známy pamätník, postavený na pamiatku padlých poľských pilotov v 2. svetovej vojne.

V roku 2021 sa v parku spustili rozsiahle modernizačné práce. Ich cieľom bolo predovšetkým zmenšenie rozsahu betónových plôch, zlepšenie modrej infraštruktúry a zvýšenie podielu zelene. Okrem toho v areáli parku pribudli drevené plošiny, mosty a iný mestský mobiliár. Neľahkou úlohou modernizovať park bolo poverené architektonické štúdio WXCA, ktoré so svojím návrhom vyhralo architektonickú súťaž na modernizáciu parku už v roku 2018.

Ani zďaleka pritom nejde o jediný varšavský projekt, ktorý je s týmto menom spájaný. Koncom roku 2023 bolo štúdio na základe výsledkov architektonickej súťaže poverené napríklad obnovou Saského paláca. Štúdio rovnako navrhlo aj podobu novej obytnej štvrte, ktorá má vzniknúť na mieste bývalej automobilky FSO. Z už zrealizovaných varšavských projektov majú architekti na svojom konte napríklad novú podobu Poľského historického múzea, Múzea poľskej armády či Námestia piatich rohov.

Galéria

  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA

Prístup, ktorý WXCA zvolio pri modernizácii parku Pole Mokotowskie, nazvali dizajnovou akupunktúrou. Pri tvorbe návrhu sa inšpirovali prácou francúzskeho sociológa Michela de Certeaua. „Jedným z najživších príkladov nezaťažených užívateľských praktík mestského priestoru pre mysliteľa boli cesty. Cesty, ktoré sa pretínajú, cesty, ktoré idú okolo, a skratky. Inými slovami - cesty, po ktorých denne kráčame. Pole Mokotowskie je nielen metaforicky spleťou vyšliapaných ciest, ale aj skutočným spoločenským a kultúrnym fenoménom a oblasťou každodenných, neformálnych užívateľských aktivít a praktík,“ popisujú architekti.

Východiskom celého návrhu bola pre architektov aj reflexia parku ako miesta spolužitia medzi ľuďmi a prírodou, miesta používaného a navštevovaného nielen ľuďmi, ale aj zvieratami a rastlinami. Nové vstupy do verejného priestoru navrhli s ohľadom na už zaužívané zvyklosti všetkých jeho užívateľov.

Ústredným bodom návrhu sa stala naturalizácia jazera. Po novom bude vysoká kvalita a čistota vody zachovaná vďaka hydrobotanickým filtrom a vodným rastlinám, a nie za pomoci chemických procesov. Architekti navrhli nový naturalizovaný vodný systém, ktorý pozitívne ovplyvní zachovanie stability celého ekosystému.

Rovnako dôležitou súčasťou projektu bola tiež modernizácia oblasti okolo centrálneho jazera. Značná časť peších ťahov bola nahradená priepustným materiálom. V okolí jazera pribudol mestský mobiliár v podobe lavičiek, ležadiel a piknikových stolov. V parku sa po novom nachádzajú aj moderné informačné prvky, verejné toalety či altánky. Navrhnuté boli taktiež drevené móla a terasy, ktoré slúžia na odpočinok v blízkosti vodnej plochy. Na svoje si prídu aj majitelia psov, pre ktorých tu architekti navrhli niekoľko zón.

Veľký dôraz bol v projekte kladený na zelenú infraštruktúru. Vznikli tu nové zalesnené zákutia, kvetinové lúky, trstinové záhony, senzorické záhrady prospešné pre hmyz či sady. „Výber rastlinných druhov bol založený na kombinácii pôvodných druhov a usporiadaní pestrých biotopov na základe typov rastlinných spoločenstiev prírodného a poloprírodného charakteru, vrátane výsadby stromov, kríkov a nízkej vegetácie,“ popisujú autori.

Projekt modernizácie jedného z najväčších a najobľúbenejších parkov v poľskej metropole do jedinečného prostredia vstupoval s úctou k prírode aj k zvyklostiam užívateľov parku. „Dokončili sme obrovskú premenu jedného z najväčších parkov vo Varšave. Najdôležitejším prvkom investície bolo odbetónovanie a ekologizácia veľkého rybníka a príprava úplne nového vodného systému,“ zhŕňa Rafał Trzaskowski, primátor Varšavy. Obnova bola hradená z eurofondov a vyšla na bezmála 10 miliónov. 

Projekt patrí bezpochyby medzi najväčšie zámery svojho druhu na území poľskej metropoly, ktorý výrazným spôsobom prispel k skvalitneniu verejných priestorov mesta. „Okrem novej výsadby je v zrekonštruovanom parku ešte viac príležitostí na šport a rekreáciu. Vytvorili sme priateľské miesta na oddych, staráme sa o miestnu prírodu a vodné plochy. Som rád, že táto oblasť, ktorá sa nachádza v srdci hlavného mesta, bude slúžiť budúcim generáciám Varšavčanov ešte lepšie,“ dodáva primátor.

Samotní Varšavčania prijali zmenu s nadšením, mnohí dokonca tvrdia, že Pole Mokotowske je teraz lepšie ako legendárny newyorský Central park. V Bratislave by podobne mohol dopadnúť Sad Janka Kráľa. Bude si však vyžadovať generálnu modernizáciu. 

 

(WXCA, Archdaily, Mesto Varšava, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube