Author photoMartina Gregová 25.05.2024 19:53

Kultúra ako nástroj budovania štátu. Národná knižnica vo Varšave je po modernizácii pýchou krajiny

Poľsko pokračuje vo veľkolepom programe rozvoja svojho hlavného mesta. Popri výstavbe novej budovy Múzea moderného umenia a budovy divadla TR Warszawa bola nedávno dokončená aj ďalšia realizácia rovnako významnej kultúrnej inštitúcie. Nová podoba Národnej knižnice vo Varšave vzišla z architektonickej súťaže. Jej výnimočnosť potvrdzuje už nejedno získané ocenenie.

Autor: Jakub Certowicz

Autor: Jakub Certowicz

Varšava, rovnako ako aj iné poľské veľkomestá, má v oblasti architektúry a mestského plánovania mimoriadne ambície. Svedčí o tom niekoľko nedávno ohlásených, ale aj čerstvo dokončených projektov. Popri výstavbe najvyššej budovy Európskej únie, ohlásenej rekonštrukcii Saského paláca a výstavbe veľkých infraštruktúrnych projektov, napreduje Varšava aj v oblasti kultúry. 

Neďaleko známeho Paláca kultúry a vedy už nejaký čas vzniká nová budova múzea a divadla, ktoré budú po dokončení navzájom prepojené novým verejným námestím. Za návrhom týchto budov, ako aj ich okolitých verejných priestranstiev, stojí svetoznáme architektonické štúdio Thomas Phifer and Partners. Na projekte spolupracovali s poľským ateliérom Apa Wojciechowski a tiež aj s britskou inžinierskou spoločnosťou Buro Happold.   

Vo finále má objekt múzea zaberať vyše 15-tisíc metrov štvorcových, divadlo bude mať po dokončení rozlohu vyše 10-tisíc metrov štvorcových. Dve odlišné funkcie týchto kultúrnych inštitúcii sú v projekte zvýraznené dvoma odlišnými materiálovými riešeniami. Zatiaľ čo fasáda Múzea moderného umenia je navrhnutá z bieleho bétonu, fasáda Národného divadla TR Warsawa je navrhnutá z tmavej ocele.   

Galéria

  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz

Spomínané projekty však ani zďaleka nie sú jedinými, ktoré prispejú k rozvoju a modernizácii kultúrnych inštitúcií vo Varšave. V roku 2015 bola vyhlásená dvojkolová architektonická súťaž, ktorej cieľom bolo nájdenie najvhodnejšieho návrhu pre prestavbu a modernizáciu Národnej knižnice Poľska. Odborná porota za najlepší návrh označila koncept od kolektívu Konior Studio a Sokka. Prestavba knižnice bola dokončená v roku 2022. 

Odvtedy táto jedinečná realizácia získala už niekoľko architektonických ocenení, medzi nimi napríklad Grand Prix 2022 či Cenu 27. ročníka národnej súťaže Modernizácia roka a stavba. Knižnica navyše získala aj niekoľko cien za interiérový dizajn, ktorý podľa mnohých odborníkov vhodne doplnil existujúcu modernistickú architektúru budovy. Najnovšie sa Národná knižnica vo Varšave uchádzala aj o prestížne európske ocenenie EUMies Award. 

Budova knižnice bola navrhnutá v 60. rokoch minulého storočia a jej architektom je Stanislaw Fijalkowski. Víťazný tím, ktorý stojí za jej prestavbou, si dal za cieľ do tejto silno modernistickej architektúry vstúpiť s citom a určité priestorové obmedzenia vyplývajúce z existujúcej hmoty budovy využiť v prospech novej podoby. „Hlavnou myšlienkou projektu sa stal predpoklad, že budova národnej knižnice sa pri zachovaní všetkých doterajších výhod a modernistického charakteru stane intuitívnejšou, ergonomickou a ekologickejšou. Bolo rozhodnuté dať interiérom čitárne novú, správnu hierarchiu a prostredníctvom prírodných materiálov zdôrazniť ich hodnosť,” uvádza štúdio. 

Projekt prestavby a modernizácie Národnej knižnice vo Varšave sa tak okrem odstránenia zlého technického stavu niektorých častí budovy sústredil aj na prekopanie dispozičného riešenia, zefektívnenie komunikačných trás a vytvorenie moderných priestorov, ktoré majú po novom slúžiť nielen na vzdelávanie, ale aj na trávenie voľného času. Dôležitou súčasťou projektu bolo aj vytvorenie novej identity kultúrnej inštitúcie a zvýšenie akustických, svetelných či ergonomických parametrov jednotlivých častí.  

Ústredným bodom návrhu bola centrálna čitáreň, ktorá je po novom presvetlená sériou strešných svetlíkov, doplnených o LED osvetlenie. V interiéri čitárne dominuje najmä tmavé drevo. V zvyšných zrenovovaných priestoroch sa na stropoch objavuje predovšetkým dierkovaný plech terakotovej farby, svetlý kameň a zlaté detaily. Okrem otvorených študijných priestorov architekti do dispozície doplnili aj samostatné presklené bunky určené na skupinovú prácu. 

Poľská metropola vďaka projektu prestavby a modernizácie Poľskej národnej knižnice získala ďalšiu modernú kultúrnu inštitúciu, ktorá sa navyše môže pochváliť aj kvalitnou architektúrou a interiérovým dizajnom. V rámci uplynulého oceňovania EUMies Award však nebolo jedinou kultúrnou inštitúciou, ktorá sa ocitla medzi poľskými nomináciami. O cenu bojovala aj Prístavba budovy Štátnej hudobnej školy v Jastrzębie-Zdrój, čo svedčí o tom, že kvalitná architektúra tohto druhu v Poľsku vzniká aj mimo hlavného mesta.  

Poľsko má vo všeobecnosti veľké ambície v rozvoji a budovaní štátu. Dokazuje to masívnymi investíciami do infraštruktúry, vrátane kultúrnych stavieb. Severný sused pochopil, že základ budúcnosti krajiny je vo vzdelávaní a vysokej kultúrnej úrovni. V tomto je ďalekom pred Slovenskom, kde je napriek ojedinelým projektom a snahám jednotlivcov alebo malých skupín zo strany štátu vidno skôr nekultúrnosť. 

 

(EUMies Award, KONIOR studio, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube