Author photoAdrian Gubčo 21.07.2024 18:30

Príliš veľa drámy. Strategické investície viac pomôžu ako ublížia

Vláda nedávno schválila zaradenie 16 projektov medzi strategické investície. Ide o diaľnice, rýchlostné cesty a železnice, navyše k nim boli zaradené aj dve nemocnice. Výstupom tohto kroku má byť urýchlenie prípravy a realizácie jednotlivých zámerov. Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža by sa procesy mohli skrátiť o polovicu, teda z priemerných ôsmich rokov na štyri. Tak zmena zákona, ktorá tento krok umožnila, ako aj výber projektov priniesol kritiku.

Ilustračný záber. Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Ilustračný záber. Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Kým pri zmene legislatívy, ktorá zlepšila možnosti štátu pri príprave investícií, mala výhrady opozícia aj prezidentka, teraz sa ozývajú aktivisti alebo časť novinárov. Prvá skupina sa obáva obmedzenia práv občanov, druhá zmysluplnosti pripravovaných projektov, ktoré dostali osvedčenie o strategickej investícií. Ich hodnotenie je jednoznačné: dané riešenie uškodí verejným financiám, občanom či životnému prostrediu.

Ja o tom nie som presvedčený. Za zmeny oproti doterajším postupom hovoria fakty. Príprava významných investičných projektov vrátane nemocníc či infraštruktúrnych stavieb trvá neúmerne dlho. Osem rokov prípravy výstavby diaľnice nie je prehnané číslo – ide o smutnú realitu. To isté platí o zdravotníckych zariadeniach, ktorých kvalitu potrebuje krajina zvýšiť čo najskôr a v čo najvyššej miere.

Dlhá príprava má viacero dôvodov. Nepripravenosť, projekcia, výkup pozemkov, dlho trvajúce procesy EIA, územné a stavebné konanie, komplikované verejné obstarávanie... Výsledkom je, že Slovensko nie je schopné realizovať niektoré zámery ani v momente, keď sú k dispozícii peniaze. V plnej nahote sa to ukázalo v súvislosti s Plánom obnovy a odolnosti, keď Európska únie poskytla krajine obrovské zdroje, tá však nemala pripravené projekty, ktoré by mohla okamžite realizovať.

Ak strategické investície prispejú k napraveniu tohto nedostatku, potom je namieste ich podporiť. Napokon, to, že napríklad tunel D4 medzi Račou a Záhorskou Bystricou dostane túto nálepku, neznamená, že sa začne stavať na budúci rok a ani rok potom. Je dokonca celkom možné, že sa nezačne stavať ani v dohľadnej budúcnosti, lebo naňho nie sú peniaze. Preto sú varovania o jeho neefektivite fakticky možno správne, ale absolútne predčasné.

Rovnako je fakticky správne, že prínos diaľnic pre rozvoj krajiny je obmedzený. Rozhodne nejde o kľúčový faktor regionálneho rozvoja, ako to naznačujú už desaťročia politici (pre viac informácií v tomto smere odporúčam knihu Teorie regionálního rozvoje od Davida Uhlířa a Jiřího Blažeka). V každom prípade sú ale z dlhodobého hľadiska dôležité. Význam železníc, naopak, stúpa, a to v rovnakom čase, keď sú trate na Slovensku v desivom stave. Ich modernizáciu treba maximálne urýchliť.

V ideálnom prípade by malo byť Slovensko schopné efektívne pripravovať investičné projekty, mať k dispozícii všetky povolenia a následne rýchlo rozbehnúť realizáciu, keď budú k dispozícii financie. Pre tento účel je aktuálny krok vlády správny.

Kritika by sa mala skôr zamerať na dôležitejšie veci. Urýchlenie výkupu pozemkov a niektorých procesov nie je žiadna katastrofa, odmietnutie hodnotení zo strany Útvaru hodnoty za peniaze, ktoré trvá len mesiac, je ale nezmysel. Takisto procesy EIA sú dôležité, nemôžu ale byť destabilizované účelovými odvolaniami, ktoré reálne nepomáhajú ku zmierneniu dopadov na životné prostredie.

Ako je na Slovensku zvykom, aktuálne postupy oscilujú medzi rozličnými extrémami. Namiesto toho treba hľadať vyváženosť, ktorá v tomto prípade zabezpečí aj zrýchlenie prípravy projektov, zároveň sa ale už priamo pri rozhodovaní, ktoré postaviť (nie pripraviť), bude štát riadiť podľa ich efektivity a prínosu. V takom prípade nebude zaradenie zámeru medzi strategické investície žiadnym problémom – o reálnom dátume realizácie to v skutočnosti nemusí povedať vôbec nič.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube