Author photoAdrian Gubčo 28.06.2024 20:00

Malé plánovanie pre veľké mesto. Prečo nám na mnohých projektoch niečo nesedí

Hlavné mesto oficiálne potvrdilo plány na vybudovanie zážitkového centra vedy a planetária, ktoré by malo vzniknúť v súčasnom areáli zoologickej záhrady. Na jednej strane je dobrou správou, že po minuloročnom odmietnutí vzniku planetária na nábreží Magistrát na tému úplne nezanevrel. Napriek tomu ostáva určitá pachuť – centrum v zoo neznie dobre, čo je dôsledok nesprávneho plánovania.

Zdroj: J&T Real Estate, Nino Belovič / YIM.BA

Zdroj: J&T Real Estate, Nino Belovič / YIM.BA

V posledných dňoch a týždňoch sa objavili alebo potvrdili informácie o viacerých významných projektoch, ktoré sa plánujú v Bratislave. Už pred časom sme informovali, že mesto zamýšľa vybudovať planetárium a zážitkové centrum vedy v areáli bratislavskej zoologickej záhrady. Vláda SR zas rozhodla o presune pripravovanej nemocnice Rázsochy do Ružinova alebo o tom, že nebude pokračovať v zamýšľanom zámere rekonštrukcie Hlavnej stanice. Má vraj vlastnú víziu, pričom sa hovorí o budovaní stanice v Novom Meste alebo Boroch.

Pri všetkých týchto úvahách panuje akási pachuť. Na jednej strane panuje široká zhoda, že Bratislava tieto investície potrebuje – špičková nemocnica, hlavná železničná stanica aj edukačné zariadenia sú nanajvýš pozitívne. Nemožno však uprieť, že na všetkých zámeroch vidno, že boli šité horúcou ihlou a budú sa potýkať s priveľkými problémami.

V prípade nemocnice je to opustenie desaťročia preferovaného plánu a jeho nahradenie projektom, ktorý si vyžiada rozsiahle zásahy v okolí vrátane búrania známeho športoviska a nutnosti jeho náhrady. Pri planetáriu je namieste otázka, čo má okrem polohy spoločné so zoo, ako dokážu koexistovať a z čoho sa bude zámer financovať. Pri Hlavnej stanici je otázok dosť na celý článok.

Všetky projekty majú niečo spoločné: minimalizmus v zmysle najlacnejšieho možného riešenia. Vyplýva to z niečoho, čo sa nesie plánovaním Bratislavy v posledných desaťročiach – malosti. Zabudli sme tvoriť veľké vízie a následne ich realizovať. Preto radšej nerobíme vízie žiadne a v prípade mnohých projektov navrhujeme len najmenšie a najmenej bolestivé riešenia, ktoré ale nie sú najlepšie.

To je smutná realita mnohých realizovaných aj pripravovaných projektov, najmä verejného charakteru. Napriek nabubralým slovám ide len o malé zásahy, ktoré prinášajú úplne minimálny posun v daných témach. Nejde o riešenia problémov, ale o jeho zdanie - dokonca môžu skutočné riešenie navždy pochovať. Ide však zároveň aj dôsledok zanedbávania rozvoja mesta v minulosti.

Preto teraz nevieme, čo s Hlavnou stanicou, lebo sa od pádu minulého režimu v skutočnosti nikdy nerozbehla plnohodnotná debata o tom, ako riešiť otázku jej umiestnenia a skvalitnenia. Buď sa jej nechceli kľúčoví hráči zúčastniť, alebo sa vymenili ministri či primátori a išlo sa odznova, alebo vznikali štúdie skryto v kanceláriách projekčných firiem, bez náležitej reflexie v kontexte rozvoja mesta.

Preto vajatáme, čo s národnou nemocnicou, lebo mesto nemá miesto, kde by ju bolo možné inde umiestniť okrem Rázsoch a Ružinova. V chaose, v ktorom nikto nebol ochotný prebrať zodpovednosť za jej vybudovanie, sa presadil súkromný investor, ktorý ďalej zamiešal karty.

A aj z tohto dôvodu sa teraz pozeráme na zámer vedeckého centra v zoo, hoci v skutočnosti všetci tušíme, že ide o úplný nezmysel, ktorý zanedbanej záhrade uškodí. Radikálnu finančnú injekciu by potrebovala práve tá namiesto toho, aby sem vstupovala úplne cudzorodá funkcia.

Riešenie nie je jednoduché, ale musí sa k nemu pristúpiť, ak sa má reflektovať realita. Bratislava nie je taká malá, aby tu nebola potreba oveľa kvalitnejšieho plánovania. Takisto nie je ani tak málo dôležitá, aby to nebolo témou pre mesto, investorov či verejnosť, ale aj štát a vládu.

Preto treba začať skutočne s veľkým a veľkorysým uvažovaním, ktoré bude v očiach skeptikov vyzerať ako megalomanské. To ale bude platiť len dovtedy, kým sa mesto podľa toho nebude budovať a zlepšovať. V očiach nasledujúcich generácií pôjde o racionálne správanie namiesto toho, aby ešte na konci tohto storočia ľudia mykali plecami pri pohľade na Hlavnú stanicu a hovorili – „vieme, že je zlá, ale na viac sme sa nezmohli“.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube