Author photoMartina Gregová 09.10.2024 13:16

Najlepšia kancelária na Slovensku. Oceňovaný bratislavský interiér dokonale využíva priestor v populárnej štvrti

Bratislavské architektonické štúdio Abrama architekti vytvorilo unikátny pracovný priestor, ktorý sa vymyká bežným kanceláriám. Moderný interiér, ocenený prestížnou cenou Intebold Awards, kombinuje funkčnosť, estetiku a príjemnú atmosféru. Zamestnancom ponúka viac ako len miesto na prácu – je inšpiratívnym priestorom na stretnutia, výmenu nápadov a relax.

Autor: Pavel Kudiváni

Autor: Pavel Kudiváni

Bratislavské architektonické štúdio Abrama architekti je známe predovšetkým tvorbou rezidenčných interiérov. Vo svojom portfóliu majú napríklad projekt bytu v Rezidencii Grand Koliba, rekonštrukciu staršej bytovej jednotky v centre Bratislavy či BYT BRT5 na Bartoškovej ulici. Aj napriek tomu, že interiéry tohto druhu tvoria značnú časť realizácií spoločnosti, ani zďaleka nie sú jediným typom projektov, ktorým sa bratislavské štúdio venuje.

V minulom roku sa jeden z ich návrhov dokonca dostal medzi ocenené diela v rámci architektonickej súťaže na novú podobu Ústavu pamäti národa, ktorý by mohol vzniknúť v blízkosti Trnavského mýta. Medzi ich najnovšie projekty patrí tiež interiér pracovných priestorov architektonickej kancelárie, nazvaných Kreatívny ateliér. Nachádza sa v lokalite 500 bytov.

Okrem architektonickej štúdie ateliér zabezpečil aj realizáciu interiéru na kľúč. Ako tvrdia samotní architekti, návrhu predchádzala návšteva Archívu mesta Bratislava. O priestore z 50. rokov minulého storočia sa totiž chceli dozvedieť čo najviac. Cieľom bolo prispôsobiť súčasný stav v najväčšej miere tomu pôvodnému. Pri návšteve archívu sa potvrdilo, že pôvodná dispozičná schéma bola navrhnutá ako otvorená, bez zbytočných deliacich priečok.

Galéria

  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Zdroj: abrama architekti

Nasledovalo teda odstránenie nenosných priečok, sadrokartónových podhľadov a odkrytie zamurovaných okenných otvorov a vstupu. „Prinavrátil sa tým aj pôvodný charakter a vzhľad fasády,“ približujú architekti. Výsledkom týchto zmien bol otvorenejší, lepšie presvetlený priestor s väčšou svetlou výškou.

Kreatívny ateliér dnes poskytuje priestor na prácu rôznorodého charakteru – od štvorice stolov umiestnených vedľa seba, určených na samostatnú prácu, cez jeden o niečo dlhší stôl, určený skôr na diskusie, až po okrúhle sedenie v čiastočne oddelenej zasadacej miestnosti. Nechýba ani menšia kuchynka, knižnica, hygienické zázemie a niekoľko oddychových zón. Celková podlažná plocha interiéru dosahuje 60 metrov štvorcových.

„Naším cieľom bolo vytvoriť presvetlený, minimalisticky pôsobiaci priestor, ktorý nebude slúžiť len na prácu, ale bude inšpiratívnym miestom, kde sa budú kolegovia, klienti a ostatní ľudia radi stretávať, vymieňať si svoje inšpirácie a nápady, a kde bude príjemné tráviť svoj čas,“ uvádza štúdio.

Z materiálového hľadiska je priestor koncipovaný do svetlejších tónov. Autori projektu sa rozhodli pre odkrytie pôvodného tehlového muriva či betónových múrov, ktoré dnes prispievajú k jedinečnej atmosfére daného priestoru. Značná časť nábytku na mieru bola následne navrhnutá zo svetlej preglejky. V interiéri nechýba ani zeleň, ktorá v kombinácii s dostatkom denného svetla pozitívne vplýva na psychiku užívateľov daného priestoru.

Špecifikom je tiež ľahká oceľová konštrukcia, za ktorou sa skrýva spomínaná zasadacia miestnosť. Pre väčší pocit súkromia je možné aj zatiahnutie závesov, ktoré túto časť interiéru lepšie opticky oddelia od zvyšku miestnosti. „Toto delenie zároveň nepôsobí ťažkopádne a umocňuje zámer vytvoriť vzdušný, na pocit ľahký priestor,“ vyzdvihujú výhody zvoleného riešenia autori projektu.

Celkový dojem následne dotvorili viaceré solitéry v podobe kresiel, vešiakov, stoličiek či stena so vzorkami materiálov. Za zmienku stoja tiež zvolené svetelné prvky vrátane zaveseného LED pásu, ktorý bol v priestore formovaný do atypického tvaru.

Do hygienického zázemia užívatelia priestoru vstupujú cez na mieru navrhnutý drevený kubus, ktorého súčasťou je aj menšia kuchyňa. V prípade potreby je možné celý kubus uzavrieť, vďaka čomu nebude viditeľný ani vstup do hygienického zázemia, ani osadenie kuchynky. Na rozdiel od zvyšku priestoru sa hygienické zázemie vyznačuje použitím tmavých farieb, a to nielen na nábytku navrhnutom na mieru, ale aj na stenách či konkrétnych produktoch, ako umývadlo či toaleta.

O jedinečnosti tohto projektu svedčí aj nedávno získané ocenenie Intebold Awards v kategórii pracovisko. Pri realizácii porota vyzdvihla najmä znovuvyužitie opusteného priestoru v populárnej štvrti 500 bytov a jeho prispôsobenie súčasným potrebám. „Jednoduchý a priamočiary, no pritom invenčný dizajn sa dokonale hodí pre architektonické štúdio, čím sa vytvára funkčné a estetické prostredie,“ konštatujú porotcovia.

 

(Abrama architekti, Intebold, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube