Author photoSimona Schreinerová 25.10.2024 10:09

Moderné plavárne pribúdajú. Petržalka skvalitňuje športoviská, rozbehla nový projekt

V júni tohto roka Petržalka skolaudovala obnovený bazén na základnej škole (ZŠ) Pankúchova. Avizované boli aj ďalšie rekonštrukcie, pričom jedna z nich už odštartovala. Športová vybavenosť v mestskej časti sa výrazne zlepšuje, a to aj vďaka tomu, že sa samospráve darí aj pri získavaní financií z externých zdrojov. 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Bazén na ZŠ Holíčska 50 je už niekoľko rokov odstavený. Teraz ho však čaká rekonštrukcia, aby opäť mohol slúžiť žiakom a pravdepodobne aj verejnosti. Správna rada Fondu na podporu športu v máji tohto roka schválila prerozdelenie približne 35,4 milióna eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry, aj vďaka navýšeniu príspevku fondu z Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Petržalka bola vo výzve úspešná, pričom organizácia Športové zariadenia Petržalky, s.r.o. sa zaradila medzi 73 úspešných uchádzačov o dotáciu. Celkový počet žiadostí z celého Slovenska bol 225. Petržalská samospráva získala dotáciu v maximálnej možnej výške 916.666,67 eur. Mestská časť tak môže ísť do rekonštrukcie, pričom sa bude na financovaní podieľať sumou viac ako 516.000 eur. Celková cena prác sa odhaduje na zhruba 1,5 milióna eur.

Rekonštrukčné práce už začali v úvode školského roka búracími prácami. Prevádzku školy to však výrazne neobmedzuje a funguje v normálnom režime. Zablokovaný je len prístup cez južné schodisko bloku B2 na školský dvor a zariadenie staveniska zabralo časť školského dvora.

V rámci rekonštrukcie plavárne na ZŠ Holíčska sa plánuje výmena kompletnej technologickej časti pre bazén, výmena povrchov a obkladov v bazénovej časti a tiež vzduchotechniky, nová elektroinštalácia, zdravotechnické zariadenie a vykurovacie telesá s termostatickými hlavicami a s hydraulickým vyregulovaním.

V rámci energetických úspor plavárne bude zateplený strešný a fasádny plášť, zmodernizuje sa osvetlenie a v pláne je aj využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Aktuálne sa inštalujú rozvody vnútornej kanalizácie a bazénovej technológie. Odhadovaný koniec rekonštrukcie je v auguste 2025.

Petržalka získala z Fondu na podporu športu dotáciu aj na obnovu ďalšieho školského bazéna vo výške 1,1 milióna eur. Určené sú na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne na ZŠ Budatínska. Obnova plavární v tejto mestskej časti teda nekončí.

 

Zrekonštruovaná plaváreň na ZŠ Pankúchova. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

 

Jednu úspešnú rekonštrukciu už Petržalka na konte má. V júni skolaudovala bazén na ZŠ Pankúchova za približne 2 milióny eur. Minulý rok sa mestskej časti podarilo uspieť v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry Fondu na podporu športu. Vďaka tomu samospráva získala dotáciu vo výške takmer milión eur. Určená bola na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne. Ďalším miliónom eur prispela na revitalizáciu aj samotná mestská časť.

V plavárni na Pankúchovej prišlo k výmene okien a dvier presklenej fasády, ktorá sa zateplila, čím sa znížila energetická náročnosť objektu. Na ohrev úžitkovej i bazénovej vody sa využijú novoinštalované solárne panely. V rámci sanačných prác sa odstránili vážne statické poruchy a vymenilo sa pôvodné opotrebované vybavenie plavárne. Nahradili sa skorodované prvky v bazénovej hale vrátane vzduchotechniky a samotného bazéna, ktorý získal nový antibakteriálny povrch v podobe obkladu a dlažby.

Kompletnou rekonštrukciou prešli sprchy, výraznejšiu opravu potrebovali rozvody studenej a teplej vody, kúrenia, elektroinštalácia a bazénová technológia. Súčasťou plavárne je aj jej zázemie, šatne, spomínané sprchy a posilňovňa, kde bol položený nový povrch a vymenená sanita vrátane vodovodných batérií.

Všetky priestory, ktoré prešli rekonštrukciou, dostali nové osvetľovacie telesá s úsporným LED systémom. Pri opravách sa myslelo aj na imobilných návštevníkov a plavcov s inými zdravotnými obmedzeniami, a priestory plavárne sa preto prispôsobili ich potrebám. Bazén slúži primárne žiakom základnej školy, ale možnosť zaplávať si vo ňom bude mať aj široká verejnosť. Je pravdepodobné, že rovnaký scenár sa zopakuje aj v prípade plavární na Holíčskej a Budatínskej.

Začiatkom roka sa mal po obnove otvoriť aj jediný 50-metrový bazén v Bratislave. Nevyhnutné opravy plavárne na Pasienkoch zahŕňali okrem iného rekonštrukciu vonkajšej kanalizácie, protiprúdových výmenníkov, výmenu podhľadov nad 50-metrovým bazénom, modernizáciu sociálnych zariadení a šatní žien a modernizáciu bazénovej technológie. Cieľom komplexnej rekonštrukcie je skvalitnenie priestorov a dosiahnutie dlhodobo udržateľnej prevádzky.

Termín znovuotvorenia plavárne na Pasienkoch je v prípade 50-metrového bazéna do konca januára 2025 a v prípade 25-metrového bazéna najneskôr do konca mája 2025. Magistrát Hlavného mesta mohol k týmto zásahom pristúpiť aj vďaka príspevku zo štátneho Fondu na podporu športu (FNPŠ) vo výške 981.015 eur, ďalšie zdroje investície sú finančné prostriedky Hlavného mesta Bratislavy (HMBA) a STaRZ.

V súčasnosti nie je v realizačnej fáze žiaden projekt úplne novej plavárne v Bratislave. V rovine úvah sú zámery v Petržalke, Podunajských Biskupiciach a donedávna aj v Ružinove. S ohľadom na finančnú náročnosť ich však samosprávy aj privátni investori realizovať nemusia. Vo všetkých prípadoch pritom išlo o 25-metrové bazény. Citeľne chýbajúci 50-metrový bazén zostáva zatiaľ nedosiahnuteľným snom. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube